Cumhurbaşkanı hükümeti kurma görevini aşırı sağcı FPÖ’ye vermiyor

Cumhurbaşkanı hükümeti kurma görevini aşırı sağcı FPÖ’ye vermiyor

Ulusal Konsey seçiminin ardından Federal Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, başlangıçta hiçbir partiye hükümet kurma görevini vermeyecek.

Ulusal Konsey seçimi sonrası: En çok oyu alan üç parti birbirleriyle görüşmeli

Devlet başkanı artık en fazla oyu alan üç partinin liderlerinin (FPÖ, ÖVP ve SPÖ) “ne tür bir işbirliğinin mümkün olabileceğini güvenilir bir şekilde açıklamalarını” bekliyor. Sonuçta hükümet kurulması için üç büyük partiden en az ikisine ihtiyaç var.

Herbert Kickl (FPÖ), Karl Nehammer (ÖVP) ve Andreas Babler’in (SPÖ) bunu yapmak için önümüzdeki hafta sonuna kadar süreleri var. Daha sonra Federal Başkan, görüşmelerin sonucunu öğrenmek için onları davet etmek istiyor.

Van der Bellen: Ulusal Konsey seçimlerinden sonra “klasik çıkmaz”

En çok oyu alan parti liderinin hükümet kurma görevini alması yaygın bir uygulamadır, ancak bu durum anayasada yer almamaktadır. Van der Bellen, “alışılmadık bir durum”un ortaya çıktığını, yani FPÖ ile diğer partilerin hükümet kurmak istememelerinden kaynaklandığını belirtti.

FPÖ lideri Herbert Kickl, FPÖ’nün yalnızca kendisinin şansölye olduğu bir hükümette var olacağına dair güvence verirken, Van der Bellen, diğer partilerin FPÖ ile işbirliğini reddettiğini açıkladı. Parti liderleriyle yaptığı görüşmeler bu izlenimi güçlendiriyordu. Federal Başkan, “Buna dahil olan herkes gerçekten söylediklerinde ciddi mi?” diye sordu. Aslında bu varsayılabilir ama: “Avusturya için netlik istiyorum.” Her durumda, daha baştan başarısızlığa mahkum olan istikşafi müzakereler ülkenin ilerlemesine yardımcı olmayacaktır dedi.

SPÖ diğer parti liderleriyle görüşmeye hazır

SPÖ Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Elbette Federal Cumhurbaşkanı’nın emrine uyuyoruz ve diğer parti liderleriyle görüşmelerde bulunacağız” dedi. Sonraki adımlar diğer taraflarla koordine edilecek: “Görüşmelerin sonuçlarını gelecek hafta Federal Cumhurbaşkanı’na bildireceğiz.”

Öte yandan, ÖVP’den herhangi bir açıklama yapılmadı ve şu anda da herhangi bir açıklama yapılması planlanmıyor.| ©DerVirgül

Yayınlama: 09.10.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.