Dedektör köpekler Avusturya gümrüklerinde 550’den fazla kişiyi tutuklattı

Dedektör köpekler Avusturya gümrüklerinde 550’den fazla kişiyi tutuklattı

100.000’den fazla sigara, 129 kilogram tütün, 1.250 puro, yarım milyon Euro’nun üzerinde nakit ve yaklaşık 50 kilogram narkotik uyuşturucu…

Gümrük arama köpeklerinin 2024 yarı yıllık bilançosu oldukça kalabalık.

Maliye Bakanı Magnus Brunner, “Gümrükteki dedektör köpekleri bakıcılarıyla mükemmel işbirliği içindeki iyi burunları sayesinde, kaçakçılarla mücadelede bir kez daha sayısız başarı elde edildi. Gümrük hizmet köpeklerimizin çalışmaları, özel gümrük memurlarımız tarafından yürütülen tüm kontrol önlemlerine önemli bir katkıdır” dedi.

2024 yılının ilk yarısında hizmet köpekleri, ince içgüdüleri sayesinde 600’den fazla görev gerçekleştirerek 4.800’e yakın kontrolü tamamladı ve 550’den fazla tutuklama kaydetti.

Şu anda Avusturya gümrüğünde toplam 26 hizmet köpeği kullanılıyor ve bunlardan beşi halen eğitim aşamasında. Hizmet köpekleri Avusturya gümrüğünde birleşik eğitime tabi tutulur. Bir hizmet köpeği, uyuşturucu ve tütün ürünlerini (şu anda kullanımda olan 14 köpek), uyuşturucuları ve parayı (5) veya uyuşturucuları ve tür korumayı (2) nasıl tespit edeceğini öğrenmişlerdir. Koruma tespit köpekleri yaklaşık 15 ila 20 farklı kokuya göre şartlandırılır. Alman ve Belçika Çoban Köpekleri, eğitimli ve eğitim gören hizmet köpeklerinin çoğunluğunu oluşturur.

Türleri korunan köpeklerin eğitimi konusunda Schönbrunn Hayvanat Bahçesi ile yakın işbirliği içinde çalışıyoruz. Nickelsdorf gibi sınır kapılarındaki gümrük ofislerinin yanı sıra Viyana Schwechat gibi havaalanı gümrük ofisleri de diğer eğitim merkezleri arasında yer alıyor. Ancak arama çalışmaları otobüs şirketlerinde ve otomobil bayilerinde de eğitiliyor. Eğitim sırasında hizmet köpekleri, “tıklama eğitimi” kullanılarak eğlenceli bir şekilde görevleriyle tanıştırılır ve başarılı bir şekilde bulduktan sonra yiyecek veya oyuncak topla ödüllendirilir.

Tüm hizmet köpekleri kokuları “pasif” olarak tespit etmek üzere eğitilmiştir. Pasif gösterim davranışında, köpek burnuyla kokunun kaynağına doğru gider ve eğitimine bağlı olarak tütün, nakit, tür koruma veya uyuşturucu gibi kokuyu aldığı yerde kalır. Yaklaşık on yıl süren yoğun arama çalışmasının ardından, hizmet köpekleri genellikle hak ettikleri emekliliklerine girerler ve bunu genellikle hizmet köpeği bakıcılarıyla geçirirler. Yıllar geçtikçe eşler birbirleriyle çok yoğun bir bağ kurarlar, bu bağ aktif hizmet süreleri boyunca sürer ve özel hayatlarında da aynı şekilde yaşanır.| ©DerVirgül

Yayınlama: 30.09.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.