‘’Din Derslerinde, Tek Bir Kelimesini Bile Anlayamadığımız Metinleri Okuyoruz’’

Avusturya’daki devlet okullarında İslami din dersi verilmesindeki temel amaç, genç Müslümanların olgun bir inanç geliştirmelerini sağlamaktır. Verilen din derslerinin öğrenciler üzerindeki etkilerini sürekli olarak araştıran, Viyana Üniversitesi İslam-Teolojik Çalışmalar Enstitüsü, çalışmalarından kesitler yayınladı.

‘’Din Derslerinde, Tek Bir Kelimesini Bile Anlayamadığımız Metinleri Okuyoruz’’

‘’Yaklaşık kırk yıldır Avusturya’daki devlet okullarında İslami din dersi verilmektedir.

Temel amaç, genç Müslümanların olgun bir inanç geliştirmelerini sağlamaktır.

Bunun her zaman başarılı olup olmadığı elbette başka bir sorudur’’ diyen Viyana Üniversitesi İslam-Teolojik Çalışmalar Enstitüsü (Universität Wien Institut für islamisch-theologische Studien), Viyanalı genç Müslümanlara İslami din eğitimi konusundaki deneyimlerini sorduğu anket sonuçlarının bir kısmını yayınladı. 

Anket bir üniversite çalışması olduğundan sadece belirli bölümlerin, siz okuyucularımıza aktaracağız. 

Enstitüsü öğrencilere, Öğretmenlerle emin ellerde olduklarını hissedip hissetmediklerini, derslerden bekledikleri bilgiyi, merak ettikleri konuları öğrenip öğrenmediklerini ve dini derslerde hangi gelişmeleri ve konuları görmek istediklerini sordu. 

Gelen yanıtları değerlendiren İslam-Teolojik Çalışmalar Enstitüsü, ‘’Çoğunlukla, öğrenciler kendilerini çok rahat hissediyorlar ve bazı kusurlara rağmen dersleri çok keyifli ve gerekli buluyorlar.’’ İfadesine yer verdi. 

Bazı öğrenciler boş bir dönemdeymiş gibi hissediyor – bazen yeterince zorlanmak ve sıkılmakla ilişkilendiriliyor. 

Öğrencilere göre İslami din derslerinde, yıllardır aynı konular tekrar ediliyor. 

Bir öğrenci, “Genel olarak, öğretmenler iyiydi, ancak öğrenciler çoğunlukla zihinsel olarak yoklardı, çünkü bu zorunlu bir ders değildi” diyor. 

Öğrencilere göre, dini derslere, öğrenciler diğer derslere gösterdikleri itinayı göstermiyordu. Bunun nedeni tabi ki dini derslerin not ortalamasına bir yaptırımının olmamasıdır. 

Kız öğrenci, ortaokulda katıldığı dini derslerde, sadece tek bir kelimesini bile anlayamadığımız metinleri okuduk, diyordu.

10 yıllık din eğitimi deneyimli bir öğrenci, “İslam, diğer dinler gibi, yanlış yorumlandığı ve yaşandığı zor zamanlar geçirdi” tespitinde bulundu. 

Viyana Üniversitesi İslam-Teolojik Çalışmalar Enstitüsü yayınladığı çalışmalarının satır aralarına, Avusturya devlet okullarında verilen İslami din derslerine nitelik bakımdan perspektifte sunuyor. 

Enstitüsü göre, dini dersler de konu seçimi öğrenciler için önemli bir rol oynamaktadır.

Üniversite, öğrencilere, dini derslerde işletilmesini istedikleri konuları sorduğunda ise, çarpıcı taleplerin geldiği görüldü. 

Bunlar arasında İslamofobi ve ırkçı hakaret veya saldırılarla uğraşmak, müzikle ilgili net pozisyonlar, LGBTQ + meselesiyle ilgilenmek, başörtüsünü takmak ve çıkartmak, dövmeler ve piercingler yer almakta. 

Ayrıca, kimlik sorunları da mevcut ve kültür ile İslam arasında daha net bir ayrım isteniyor.

Cinsellik konusunda öğrenciler, hem evlilik hem de evlilik dışı bağlamda konuşulmasını istiyor. 

Viyana Üniversitesi İslam-Teolojik Çalışmalar Enstitüsü, ‘’Olası zorlukları gören ve kabul eden herkes ancak ilerleyebilir.’’ Diyerek, Skolastik felsefeye katkı sağlamış Papaz Thomas Aquinas’ın, “Kişi mucizeler için dua etmeli, değişim için çalışmalı” sözlerine yer verdi. 

Editörün notu: Thomas Aquinas veya diğer adıyla Aquinolu Thomas, bilgi felsefesi, metafizik, siyaset ve ruhun ölümsüzlüğü konularındaki yorumlarıyla skolastik düşünceye önemli katkılar sağlamış Dominikan rahip. 1322’de Aziz ilân edilmiştir. 

Skolastik felsefe: Felsefenin temeli teolojidir, ona dayanır ve onu desteklemeye çalışır. 

Orta Çağ felsefesi denildiğinde akla gelen skolastik felsefesi, ilerleyen zamanlarda daha da özerkleşecek ve dinden ayrılacaktır, akıl ve inancın birleştirilmesi çabasından vazgeçilecektir.|virgül 

© Bild: virgül 

Yayınlama: 18.03.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.