Dünyanın en eski gazetesi Wiener Zeitung kapandı

“Wiener Zeitung” 320 yıl aradan sonra dün son kez basılı olarak yayınlandıktan sonra, bugün “WZ” adı altında çevrimiçi bir mecra olarak yayın hayatına başladı. Ocak ayında basılı bir ürün olacak.

Dünyanın en eski gazetesi Wiener Zeitung kapandı

Genel yayın yönetmenliği için ilan verilecek, o zamana kadar Katharina Schmidt ve Sebastian Pumberger yazı işleri ekibini yönetecek. Cumartesi günü düzenlenen bir basın toplantısında, Ocak ayında, yasal yetkiye uygun olarak, basılı bir ürün olacağı belirtildi.

“Wiener Zeitung “un resmi gazetedeki zorunlu yayınlarının durdurulması ve dolayısıyla cirosunun büyük bir kısmının kaybedilmesinin ardından, cumhuriyete ait gazete, federal hükümetin bir yasası uyarınca Cuma günü son kez basılı bir günlük olarak çıktı.

“İyi düşünülmüş, güzel bir ürün”

“Wiener Zeitung “da 17 yıldır çalışan Schmidt, on bir kişilik bir grupta yeni çevrimiçi mecranın ürün geliştirmesinden sorumluydu. “WZ” ekibine katılan ve daha önce “standard.at” ve “profil” gazetelerinde çalışan Pumberger ise yeni mecrayı “çok iyi düşünülmüş, güzel bir ürün” olarak değerlendiriyor.

Genel Müdür Martin Fleischhacker, markanın “WZ” ile kısaltılmasına karar verildiğini, çünkü bunun ülke çapındaki hedef kitle tarafından daha iyi karşılanacağını vurguladı, ancak internet adresinde hala “Wiener Zeitung” yazıyor, “‘Wiener Zeitung’ olarak kalıyor”.

Hedef kitle olarak değişimle yüzleşen insanlar

Schmidt, yeni “WZ “nin hedef kitlesini “her şeyden önce değişim durumunda olan”, örneğin ilk evini, ilk işini alan, aile kuran ya da geç emekli olan kişiler olarak tanımladı. Başlangıçta 20 ila 30 yaş arası gençlere odaklanılacak, ancak bu “yaşa göre değil, yaşam durumuna göre belirlenecek”.

Schmidt’in cumartesi günkü başyazısının başlığı “Kaliteli gazetecilik kağıt olmadan da mümkün” ve Schmidt “bağımsız ve eleştirel kaliteli gazetecilik yapmaya devam edeceklerini” vurguluyor.

Veri gazeteciliğine odaklanın

Bir kamu hizmeti aracı olarak, “veri gazeteciliğine” odaklanılmalı ve her makale için bir şeffaflık sayfası şeklinde “mümkün olduğunca çok şey ifşa edilmelidir”. Schmidt örnek olarak, hangi kaynakların kullanıldığını, elbette kaynakların korunmasına riayet edildiğini, bir haber için hangi metinlerin okunduğunu, habere nasıl ulaşıldığını, hangi kişilerle konuşulduğunu, başka hangi medyanın konuyla ilgili daha önce haber yaptığını belirtti.

Ayrıca, “çözüm odaklı gazeteciliğe” odaklanmak istiyorlar: Schmidt, “Soruna değil, çözümlere odaklanıyoruz, ancak bu eleştirel makaleler yazmayacağımız anlamına gelmiyor” diyor.

Departman yok, güncellik yok

“WZ “de artık departman olmayacak ve “çok derinlemesine gitmek istiyorsak ve diğer medya kuruluşlarına rakip olmak istemiyorsak bu bize uymuyor” diyerek güncel olmaktan vazgeçtiler. Schmidt’e göre “net 6.25 milyon avroluk” bütçe ile amaç daha ziyade “diğer medya kuruluşlarının faydalanabileceği bir ürün” sunmak.

Fleischhacker bu bağlamda “bizi yasa koyucunun Avusturya için önemli gördüğü konulara bağlayan” kamu hizmeti yetkisine atıfta bulundu. Bu görev kapsamında hedef gruplar “okuyuculara ve kaliteli gazetecilik tüketicilerine dönüştürülecektir ve Avusturya’daki medya pazarının güçlendirilmesine katkıda bulunabileceğimizi umuyoruz”.

“Okumak”, “Dinlemek” ve “İzlemek”

Schmidt’e göre, “Okuma” bölümüne ek olarak, Hashtag Media ve Missing Link’ten “dış destek” alınan “Dinleme” ve “İzleme” bölümleri de var. Fleischhacker’a göre, bunlar doğrudan ödülle seçildi ve editör ekibi siparişleri onlarla birlikte veriyor, diyen Schmidt, “Biz bağımsız bir editör ekibiyiz” vurgusunu yaptı.

Schmidt, ürün geliştirmenin henüz tamamlanmadığını vurguladı. Şimdiye kadar web sitesine odaklandıktan sonra, yıl sonuna kadar bülten ve basılı ürün konularıyla ilgilenilecek. Schmidt, “Ocak ayında basılı bir ürün olacak” dedi. Yasaya göre Wiener Zeitung GmbH “elindeki imkanlara göre basılı yayın da yapmak zorunda”.| ©DerVirgül

Yayınlama: 01.07.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.