Ekonomik krize karşı sendikadan 10 maddelik plan

Ekonomik krize karşı sendikadan 10 maddelik plan

Avusturya Sendikalar Birliği [ÖGB], Avusturya’yı ekonomik krizden çıkarmak için 10 maddelik bir plan önerdi.

Sendikanın planı, büyük ölçüde “adil bir vergi politikası” ile finanse edilecek kamu yatırımlarına dayanıyor. Yaklaşık bir yıl önce hazırlanan ve kısa süre önce güncellenen plan, Endüstri Federasyonu’nun (IV) kendi önerilerini tanıtacağı basın toplantısından önce ÖGB tarafından duyuruldu.

Ekonomik krize karşı yatırım paketi talebi

ÖGB’nin 10 maddelik planının temel unsuru kamu yatırımlarıdır. Sosyal alanlar, altyapının genişletilmesi ve iklim koruma için kaynaklara ihtiyaç duyulduğu vurgulandı. ÖGB, bu yatırımların hem iş güvencesi sağlayacağını hem de Avusturya’nın ekonomik gücünü artıracağını belirtti. ÖGB’nin baş ekonomisti Angela Pfister, gerekli kaynakların yaklaşık 10 milyar euro olduğunu açıkladı. İş piyasasına yönelik önlemlerin başlangıçta 100 milyon euro, toplamda ise 1 milyar euro tutacağını belirtti.

Uygun konut kredileri ve yenilenebilir enerji yatırımları

Her yıl konut projelerine özel 1 milyar euro ayrılması gerektiği ifade edildi. Ayrıca, konut projeleri için uygun kredi sağlayacak bir banka kurulması önerildi. AB fonlarıyla bu tür kredilerin verilmesi planlanmış olsa da gerekli devlet garantisinin reddedilmesi nedeniyle bu proje hayata geçirilememişti. Sendika ayrıca sanayi ve iklim koruma için net bir strateji talep ediyor. Kısa çalışma programları ve işçi vakıfları bu kapsamda öne çıkıyor. Daha basit teşviklerle iklim değişikliğinin sosyal etkilerinin hafifletilmesi gerektiği belirtiliyor. Artan enerji tüketimine karşı yenilenebilir enerji yatırımları ve sağlam bir şebeke altyapısı öneriliyor. Bu şekilde enerji arz güvenliği ve iklim hedeflerine uyum sağlanabileceği ifade edildi.

Toplu taşıma yatırımlarına vurgu

Sendikaya göre, toplu taşımaya daha fazla yatırım yapılması gerekiyor. Özellikle yük taşımacılığının demiryollarına kaydırılması, daha ucuz biletler ve küçük tren istasyonlarının korunması öneriler arasında yer alıyor. ÖGB, sanayi sektörünün de dile getirdiği kalifiye eleman eksikliğini eğitim programları ve daha iyi çalışma koşullarıyla çözmeyi planlıyor. Bunun için İş Kurumu’na (AMS) yeterli kaynak sağlanması ve yeni bir işe geçene kadar iş garantisi verilmesi öneriliyor. Sağlık ve bakım sektöründeki personel eksikliğinin ise daha iyi çalışma koşulları ve adil ücretlendirme ile giderilebileceği düşünülüyor.

Belediyelere daha fazla fon talebi

Sendika, belediyelerin de fon dağıtımında unutulmaması gerektiğini belirtiyor. ÖGB, Avusturya belediyelerinin okullar, çocuk eğitim yerleri ve bakım tesisleri gibi gerekli yatırımları gerçekleştirebilmesi için daha fazla mali kaynak alması gerektiğini savunuyor. Kamu ihalelerinde sosyal ve çevresel kriterlere daha fazla önem verilmesi gerektiğini ifade ediyor. Bölgesel ve çevre dostu işletmelere öncelik verilmesi öneriliyor. ÖGB, yerel firmalara daha fazla iş verilmesi gerektiğini, böylece gereksiz nakliye mesafelerinin azaltılacağını belirtti.

Büyük servetlerin vergilendirilmesi talebi

Gerekli kamu kaynaklarının finansmanı için ÖGB, büyük servetlerin ve kârların daha fazla vergilendirilmesi yönündeki önerilerini sürdürüyor. Lojistik sektöründe tır geçiş ücretlerinde artışın 1 milyar euro getirebileceği, banka vergilerinin ise 850 milyon euro sağlayabileceği ifade edildi. Miras vergisinin yeniden uygulanmasının 400 milyon ila 1 milyar euro arasında gelir sağlayabileceği belirtiliyor. Ayrıca, kurumlar vergisi indirimlerinin iptal edilmesiyle bütçeye 1 milyar euro eklenebileceği öngörülüyor. Orta vadede varlık vergilerinin uygulanmasıyla bütçeye 5 milyar euroya kadar katkı sağlanabileceği belirtildi.| ©DerVirgül

Yayınlama: 09.01.2025
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.