Familienbonus Yasasını Maliyeden Çok Sigortacılar Anlatıyor
Avusturya Hükümeti 2019 yılından itibaren geçerli olacak, Familienbonus adı altında gelir vergisi ödeyenlerin çocuklarına, ödedikleri verginin bir kısmını geri ödeyecek. Yasa daha uygulanmaya başlamadan, her köşe başında bir bilgilendirme masası kuruldu. Peki kim bunlar? Neden bilgilendirme yapıyorlar?
Avusturya koalisyon hükümetinin prestij projesi olarak sunulan (familienbonus), her çocuk için ‘’brüt gelire göre’’ yılda üst sınır 1500 Euro tutarında bir vergi ‘’geri ödeme’’ yöntemidir.
Maliye Bakanı Hartwig Löger (ÖVP) projeyi ilk açıkladığında, ‘’Avusturya’yı dünyanın en aile dostu ülkesi yapmak istiyoruz” sözleriyle duyurduğu ve gelir vergisi ödeyenlerin yararlanacağı sistem.
Yaklaşık 950.000 aile ve yaklaşık 1,6 milyon çocuğa, 1,5 milyar Euro vergi geri dönüşü yapılacak.
Daha geniş bilgi almak için buraya tıklayın!
‘’Familienbonus’’ Ek Geliri, Gelmeden Değerlendirelim
Son günlerde sosyal medyada açılan ‘’Familienbonus’’ bilgilendirme sayfaları, Maliye Bakanlığı’nın göçmenleri kendi dillerinde bilgilendirme platformları izlenimi vermekte.
‘’Familienbonus’’ adı altında açılan sayfalarda, Türkçe dilinde konu dahilinde bilgilendirme yapıldığı ilan edilip, telefon numaraları verilmekte.
Öte yandan Facebook sayfalarında canlı yayınlar yapılarak, ‘’Familienbonus’’ hakkında bilgiler veriliyor.
Burada sayamayacağımız kadar paylaşımlar ve bilgilendirme sunulmakta.
İlk bakışta, ne kadar dayanışma çabası gösteriliyor duygusu doğsa da!
Öyle olmadığını kısa sürede anlıyoruz…
Virgül.at editörleri, sosyal medyada verilen bütün numaraları arayarak, hangi vasıfla ‘’Familienbonus’’ hakkında bilgi verdiklerini sordu.
Zira yapılan tüm ilanlarda, sadece ‘’Familienbonus’’ hakkında bilgilendirme yapılacak denmektedir.
Müşteri Gibi Aradık
Sosyal medyada verilen numaraları arayarak, birkaç tane çocuğumuz olduğunu ve bu yasadan nasıl yararlanacağımızı sorduk.
Bize yasa kapsamında bulunan haklarımızı anlattılar.
‘’Familienbonus’’ hakkında bilgi vermeye kendilerini adayanların hepsinin, Avusturya sigorta şirketlerinden birisi için çalıştıklarını anladık.
Yani aracılar.
‘’Familienbonus’’ hakkında bilgilendirme furyasında yer alan kimselerin, bütün paylaşımlarını takibe alarak, paylaşımlarında ‘’sigorta’’ kelimesinin geçmediğini fark ettik.
Peki neden?
Telefonla ulaştığımız, dört bilgilendirme numara sahiplerinden birisi, bize ‘’bu parayı devlet çocuklar için veriyor, o yüzden çocuklar için tasarruf yapmaya mecbursunuz! Biz o tasarrufun önünü açarak güzel bir fırsat sunuyoruz’’ diyebiliyordu.
Aslında bunu derken suç işlediğinin farkında değildi.
Zira İşçi Odaları (AK) Tüketici Hakları kapsamında yaptığımız araştırmaya göre, kanunların mecbur bırakmadığı hiçbir özel sigorta için, hiç kimseye ‘’mecbursun’’ söyleminde bulunulamaz.
Telefonla görüştüğümüz bir diğer, bilgilendirici ise; kendisine hangi sıfatla bize bu bilgiyi verdiğini sorduğumuz zaman, sigortacı olduğunu söylemek zorunda kaldı.
Merak edilen konu; İnsanları bilgilendirip, tasarruf yapmaları için yönlendirmek istiyorsunuz.
Buraya kadar anlaşılır!
İsteyen A sigortasıyla anlaşır ve ‘’Familienbonus’’dan gelen parayı çocuğunun geleceği için yatırım yapabilir.
Peki bilgilendirme, duyuru ve paylaşımlarınızda neden bir defa bile ‘’sigorta şirketinden’’ bahsetmiyorsunuz?
Paraları Yatırım Fonun da Değerlendiriyorlar
Biz bu araştırmayı yaparken bize ulaşan üç kişi, sosyal medya da Türkçe bilgi yardımı edileceği iddia edilen numaraları arayarak, bilgi aldıklarını ama kendilerine, alacakları ‘’Familienbonus’’ ek geliri sigorta şirketi aracılığıyla değerlendirmelerinin teklif edildiğini, bu teklifi kabul ettiklerini belirttiler.
Üç kişinin elinde Avusturya sigorta şirketlerinden birinin belgeleri bulunmakta.
Bize ulaşan kişilerin iddiaları, kendilerine vaat edilenden çok farklı bir sigorta anlaşmasının yapıldığı yönünde.
Sigorta aracıları, ‘’Familienbonus’’ ek geliri sigortalayarak, müşteriye çeşitli vadelerde tasarruf paketleri sunmaktalar. Bu olanakların kapital dolaşım alanı fon eksenli olduğundan, Avusturya sermaye piyasalarının ‘’risk’’ derecelendirmesine tabi tutulmaktadır.
Yani paranızı herhangi bir fonda değerlendirmek için kullanılıyor ama bu değerlendirmenin risk derecesi sizlere söylenmiyor.
Dolayısıyla, fon yatırımlarında risk oranı yüksek olan şirket sermayelerinin kısa vadede, borsada artış göstermesi yüksek kazanç sağlayacağı gibi, tam tersinin olması da yüksek bir ihtimal olarak, beraberinde gelmektedir.
Bu durumda müşterinin parası, müşterinin fikri sorulmadan yüksek risk taşıyan fonlara yatırıldığı taktirde, 5 yıl sonra yatırdığınız paranın yarısını bile alamaya bilirsiniz.
Öte yandan 30 yıllık vadelerin yapıldığı poliçelerde, müşteriler bir bilgilerinin olmadığını iddia ediyorlar.
Sigorta aracılarının ve reklam yapanların çok paralar kazandığı bu olayda, okuyucularımızdan imza atmadan önce antlaşmaları iyice okumaları, Almanca bilmiyorlarsa, sigorta aracılarının tercümesine yetinmeyip, yakın çevrenizde veya bilir kişiler tarafından incelenmesini sağlamanızı tavsiye ediyoruz.
Sigorta ve buna benzer tasarruf şirketleri, yaptıkları anlaşmaları bütün ayrıntılarıyla anlattıkları sürece, isteyen her vatandaş da oralarda tasarruf yapmakta özgürdür.
Peki Yatırım Fonu Nedir?
Yatırım fonu yatırım yaptığı sermaye piyasası araçları (hisse senedi, kira sertifikası vb.) ve altın gibi kıymetli madenlerin bütününü ifade etmektedir.
Yatırım fonları; halktan topladıkları fonlar karşılığı, hisse senedi, kira sertifikaları gibi sermaye piyasası araçlarından ve altın ile diğer kıymetli madenlerden oluşan portföyleri yönetirler.
Her bir yatırımcı, fonun sahip olduğu portföyün bir kısmını temsil eden katılma payını satın alarak fona katılım sağlar.
Tasarruf sahipleri şirketlerden, aracı kuruluşlardan veya menkul kıymet borsalarından hisse senedi ve kira sertifikası almak suretiyle tasarruflarını değerlendirebilirler. Ancak menkul kıymetlere yatırım yapmak bilgi ve uzmanlık gerektirmektedir.
Ayrıca bireysel birikimler genelde yeterli büyüklüğe ulaşamadıklarından, bunlarla oluşturulan portföylerde gerekli risk dağılımları yapılamayabilir.
Bu risk anapara açısından olabileceği gibi, portföyün getirisi açısından da önemli olabilir.
Bu nedenle sermaye piyasasında kolektif yatırım kuruluşları olarak adlandırılan yatırım fonları oluşturulmuştur. (virgül.at)