Fırtına ve yağmur Avusturya’yı teslim aldı | Bölgelerdeki son durum…

Fırtına ve yağmur Avusturya’yı teslim aldı | Bölgelerdeki son durum…

Kurak bir yaz geçiren Avusturya’da da önümüzdeki günlerde yoğun sel ve toprak kayması yaşanması bekleniyor. Kimi bölgelerde Salı gününe kadar metrekareye 300 litreden fazla yağış düşeceği tahmini yapılıyor. Tuna Nehri’nin geçtiği bölgelerde de ülkede 10-15 yılda bir yaşanan sel ihtimali sebebiyle hazırlıklar yapılıyor. Pek çok bölgede çuvallarla örülen sel duvarlarıyla kontrolün sağlanmasına çabalandığı kaydedildi.

Bütün ülke alarmda

Hafta sonuna kadar tahmin edilen Avusturya üzerindeki şiddetli yağışlar cuma gecesi durdu ve birçok bölge için tahminler bir kez daha arttı. Şiddetli hava olayları ve eyaletlerdeki mevcut durum hakkında tüm bilgileri derledik.

Viyana

Cuma günü Viyana eyalet yönetiminden yapılan açıklamada, “Hafta sonu kent genelinde sağanak yağış ve fırtına bekleniyor. Bu nedenle gereksiz yolculuklardan kaçınmanızı ve kamusal alanlarda yalnızca gerektiğinde ve kısa bir süre kalmanızı tavsiye ediyoruz” çağrısında bulundu.

Cumartesi sabah verilen bilgilere göre, fırtına nedeniyle Viyana itfaiye teşkilatı şu anda tekrar tekrar alarma geçiriliyor. Son 24 saatte 150 görev gerçekleştirildi. Çoğunlukla dallar kırıldığı ve su baskınlarına müdahale ederek, suyun dışarı pompalama çalışması yapıldı.

Tirol

Kar, cumartesi günü dağlarda kendisini gösterdi. Ancak sürekli yağışa rağmen akarsulardaki artış sınırlı kaldı. Tirol’deki nehir ve akarsuların seviyeleri Cumartesi sabahı yalnızca hafif bir artış gösterdi.

Cumartesi günü bazı yüksek yollarda, örneğin Arlberg yolu (B197), Defereggental yolu (L25), Lechtal yolu (B198) ve Silvretta yüksek Alp yolu gibi kar zincirleri zorunludur. Bazı yollar kapatıldı.

Vorarlberg

Cuma’dan cumartesiye Alp dağları eteklerindeki kasabalarına ulaşım zorlarştı ve Vorarlberg’den Tirol’e yapılacak bir gezi o kadar kolay değildi. Kışın başlaması Warth ile Lech arasındaki L198’in kapanmasına neden oldu. Ayrıca geçiş yolunda cumartesi sabah saat 10.00 sıralarında kar zinciri zorunluluğu getirildi.

Yenileme çalışmaları nedeniyle aylarca kapalı kalacak olan Arlberg Tüneli, kasım ayına kadar yeniden açılmayacak. Warth’tan Lech’e kadar olan Lechtalstrasse (L198) güvenlik nedeniyle bir sonraki duyuruya kadar kapalıdır. Bu yol her yıl kış aylarında geçilemez ancak genellikle eylül ayında yollar açılmaktadır.

Kärnten

Kırılan ağaçlar nedeniyle birçok bölgede elektrik kesintisi yaşanıyor, Kärnten Netz teknisyenleri geceden beri görev başında olduğu söylendi. Bölgede 1.400 hanenin hala elektriksiz olduğu belirtiliyor.

Cumartesi günü sabah saat 6:15 civarında, Hochrindl bölgesinde (Feldkirchen bölgesi) kasırga kuvvetli rüzgar nedeniyle yaklaşık 20 ağaç yerinden söküldü. Ağaçlar, Hochrindl-Landesstrasse (L65) yolu üzerine devrildi. Temizlik çalışmaları süresince L65’in sabah 8.30’a kadar kapatılması gerekti.

Niederösterreich [Aşağı Avusturya]

Aşağı Avusturya’da sürekli yağmur ve fırtınalar çok sayıda operasyona ve yolların kapanmasına neden oldu. İtfaiye ekipleri eyaletin tüm ilçelerinde görev yapıyor. Önleyici tedbir olarak Tuna Nehri boyunca taşkınlara karşı koruma inşa ediliyor.

Cuma akşamından cumartesi sabahına kadar, büyük ölçüde fırtınalar nedeniyle 160 itfaiye operasyonu kaydedildi. Amstetten West ile Oed arasındaki batı otoyolu (A1) ve Hochstraß (Baden bölgesi) yakınlarındaki Viyana dış çevre otoyolu (A21) dahil olmak üzere birçok bölgede ağaçlar düştü. B28, Puchenstuben (Scheibbs bölgesi) ile Annaberg’deki (Lilienfeld bölgesi) Lassingrotte arasında kapatıldı.

Hava koşulları nedeniyle Schwechat’taki Viyana Havalimanı’nda da gecikmeler yaşandı. Bazı demiryolu hatlarında operasyonlar Cumartesi sabahı önleyici tedbir olarak durduruldu.

Sürekli yağışlar kuzeyde de sorunlara neden oldu. Waidhofen an der Thaya bölgesi itfaiye komutanlığı, “Neredeyse tüm topluluklarda ilk su baskını rapor ediliyor” dedi. Birçok caddenin kapatılması gerekti. İlk yardımcılar sabah saat 5’ten kısa bir süre sonra geldi. “Raporlar her dakika takip edildi” dedi. 200’den fazla itfaiyeci bölge genelinde tahliye ve çalışmaları güvence altına almakla meşguldü dendi.

Cumartesi günü, mobil su baskınlarına karşı koruma sağlamak için çok sayıda itfaiye teşkilatı görevlendirildi. Sistemlerin bir kısmı da Krems’te inşa ediliyor. Franz-Zeller-Platz’tan Förthof’a giden B3 otoyolu saat 12:00’den itibaren Stein’daki inşaat çalışmaları nedeniyle kapatıldı.

En son Ağustos 2002 ve Haziran 2013’te Aşağı Avusturya’da “yüzyılın selleri” yaşandı. Schönberg am Kamp’ın (Krems Bölgesi) bir parçası olan Stiefern’de Pazar günü 5,09 metrelik bir seviye yüksekliği tahmin edildi. 2002’de Zirve değeri 8 Ağustos’ta 6,81 ve 13 Ağustos’ta 5,75 metredir. Kienstock seviyesinin 9,43 metreye çıkması bekleniyor. Rekor (10.93 metre) 14 Ağustos 2002’de, 4 Haziran 2013’te 10.81 metre olarak ölçüldü.

Salzburg

Meteorologlar, yağış miktarının şu anda çok büyük olduğunu söylüyor. Şu anda sadece birkaç günde tüm Eylül ayı ortalama yağış miktarı kadar yağmur yağıyor. İtfaiye sürekli olarak çalışıyor. Şiddetli yağış eyalette çok sayıda itfaiye operasyonuna neden oluyor; Flachgau şu anda özellikle etkileniyor. İtfaiye ekiplerinin bodrum katlarına dolan suyu tahliye ediyor ve bazı dereler şimdiden taştı.


Perşembe öğleden sonra, eyalet uyarı merkezi 70’in üzerinde itfaiye ekibinin görevlendirildiğini saydı; bunların çoğu bodrum katlarını boşaltmak ve devrilen ağaçları kaldırmaktı. Dereler Cumartesi günü erken saatlerde taştı. Örneğin Hinterwinkl’in Elsbethen bölgesinde ve St. Gilgen’de (her ikisi de Flachgau).

Oberösterreich [Yukarı Avusturya]

Yukarı Avusturya’da yağışlar Cumartesi gecesi önemli ölçüde şiddetlendi. Vöckla, Ager, Traun, Alm, Krems ve Enns’in yanı sıra Mühlviertel’deki Aist boyunca sel sınırları aşıldı.

Artık nehirlerde ve akarsularda su seviyelerinin bu hafta sonu ne kadar yükseleceğini görmek için endişeli bekleyiş başlıyor. Eyaletin hidrografik servisine göre, yoğun ve sürekli yağmurun yalnızca Pazar günü ara vermesinin ardından, ülke genelinde küçük veya orta büyüklükteki su kütleleri boyunca su baskınları yaşanması muhtemel.

Tuna Nehri’nin Cumartesi öğleden sonra Mauthausen ve Grein’de erken uyarı sınırlarını aşarak yükselmeye devam etmesi bekleniyor. Linz için tahmin modelleri, Pazar sabahı erken saatlerde uyarı sınırının aşılacağını hesaplıyor. Eyaletin hidrografik servisine göre, Schärding’deki Inn’deki su seviyesinin de Cumartesi öğleden sonra erken uyarı sınırına ulaşması ve ardından keskin bir şekilde yükselmeye devam etmesi bekleniyor. Ach yakınlarındaki Salzach da Cumartesi sabahı sel sınırını aştı. Vöckla cumartesi sabahı sular altında kaldı.

Steiermark

Fırtına durumu, Steiermark da dahil olmak üzere Avusturya’nın her yerinde son derece gergin olmaya devam ediyor: Steiermark’da, giderek daha fazla soruna yol açan esas olarak kuvvetli rüzgardır.

Cumartesi gecesi güneyde neredeyse hiç yağmur yağmadığı söyleniyor; kuzeyde yağmur ya da daha yüksek irtifalarda kar yağdığı halde, bu yağışlar şimdiye kadar sorunsuz geçti.

Bu arada, fırtına özellikle acil servislere giderek daha fazla baş ağrısı yaşatıyor: Cumartesi günü Schöckl’de yaklaşık 120 km/saat, Dachstein’da neredeyse 100 km/saat ve Fischbach’ta ise yaklaşık 80 km/saat civarında rüzgar varlığını gösterdi.

Styria İtfaiye Birliği’nden Thomas Maier, itfaiye ekiplerinin işleri dolu olduğunu ve durumun neredeyse her dakika değiştiğini söylüyor: “Şu anda daha ciddi şekilde etkilenen üç itfaiye bölgesi var – Voitsberg’den kuzeybatı bölgesine kadar. Graz bölgesi, Stiwoll bölgesi, Peggau, Deutschfeistritz, kuzeydoğuda Stattegg, Weinitzen, St. Radegund’a doğru, ayrıca şu anda görevlendirildiğimiz Weiz ve Hartberg-Fürstenfeld bölgelerine doğru.”

Yaklaşık 100 Energie Steiermark çalışanı da daimi görevde bulunuyor. Cumartesi sabahı Steiermark’ta 3.500 hane elektriksizdi; ancak kasırga benzeri fırtınalar ağaçların elektrik hatlarının üzerine düşmesine neden olduğundan bu durum sürekli değişiyor.

Her yıl yaklaşık 100.000 ziyaretçinin beklendiği Graz şehir merkezindeki geleneksel “Aufsteirern”, belirsiz hava koşulları ve yakın tehlike nedeniyle Cuma günü organizatörler tarafından iptal edildi.

Burgenland

Şu anda Avusturya’da ilerleyen fırtına cephesi, Cumartesi sabahına kadar özellikle Burgenland’da fırtına hasarı nedeniyle farkedildi. Ancak yağış miktarı tahmin edilenin altında kaldı.

Burgenland itfaiye ekipleri Perşembe gününden bu yana 180’den fazla kez görevlendirildi. Operasyonların çoğunluğu kuzey Burgenland’da gerçekleşti. Çoğunlukla düşen ağaçların kaldırılmasıyla ilgiliydi. Cumartesi öğleden sonra itibarıyla herhangi bir yaralanma yaşanmadı.

Cumartesi sabahı Eisenstadt ve Sankt Georgen bölgesi, Siegendorf, Müllendorf (Eisenstadt çevresi bölgesi), Sigleß (Mattersburg bölgesi), Weppersdorf ve Deutschkreutz (Oberpullendorf bölgesi) bölgelerinde itfaiye operasyonları düzenlendi. Eisenstadt’taki kale parkının kapatılması ve göl çevresindeki Neusiedl bölgesinde en yüksek fırtına uyarı seviyesi geçerliliğini korudu.| ©DerVirgül

Yayınlama: 14.09.2024
Düzenleme: 14.09.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.