FPÖ Aşırı Sağ Grupların Bilgilerini Yok Mu Etti?

Avusturya’da devlet düzeyinde yaşanan, istihbarat baskını skandalı tartışılmaya devam ediyor.

FPÖ Aşırı Sağ Grupların Bilgilerini Yok Mu Etti?

Avusturya, İçişleri Bakanlığı tarafından Anayasayı Koruma ve Terörle Mücadele Dairesi’ne ‘’Bundesamt für Verfassungsschutz und Terrorismusbekämpfung ‘’(BVT) yapılan baskını tartışıyor.

İddialara göre, istihbaratın aşırı sağcı gruplarla ilgili topladığı bilgileri, İçişleri Bakanı Herbert Kickl (FPÖ) bilgisi dahilinde, istihbarat büroları basılarak aşırı sağ örgütler ile ilgili tüm dosyalar alındı.

Aşırı sağ Özgürlük Partisi (FPÖ) iktidar ortağı olduktan sonra, Avusturya’nın en kritik üç bakanlığını aldı. Dış ve İçişleri Bakanlığı artı, Savunma Bakanlığı FPÖ denetimine geçti.

İçişleri Bakanı Herbert Kickl (FPÖ), yardımcısına istihbaratın elinde bulunan, aşırı sağ grup ve örgütlerin dosyalarını alması talimatı verdiği öğrenildi. Ayrıca Bakan, istihbarat içerisinde kendisine karşı olduğunu düşündüğü memurlarında tasfiyesini istemiş.

Skandal ortaya çıkınca, İçişleri Bakanı suçlamaları reddetti

Savcı tarafından bilgilerine baş vurulan İçişleri Bakanı çeşitli açıklamalarla iddiaları yalanladı. Her açıklamasında farklı söylemler kullanılması, kamuoyundan saklanmak istenen gelişmeler olduğunu kanısı uyandırdı.

Bakanlığın kamuoyuna ve savcıya verdiği bilgiler inandırıcı gelmediği için, Avusturya’ya müttefik olan  ülkeler bilgi alışverişini durdurdu.

Öte yandan, istihbarat birimlerinde yaşanan bu skandal kapsamında hükümet tarafından yapılan açıklamalarda, Başbakan Kurz’un bulunmaması, Avusturya ve Alman medyasında eleştirilere neden oldu.

Avusturya siyasi kulislerde, FPÖ kendi yandaşları olan aşırı sağ grupların bilgilerini istihbarat birimlerinden alarak imha ettiği söylenmekte. (virgül.at)

 

Yayınlama: 02.07.2018
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.