FPÖ Neden Avusturya’nın AB’den Çıkmasını Savunuyor?

Bir röportajda, Viyana – FPÖ adayı Dominik Nepp bir kez daha Avusturya’nın AB’den çıkışını gündeme getirdi. Peki FPÖ neden her fırsatta AB’den çıkalım diyor? AB’den çıkmak göçmenleri nasıl etkiler?

FPÖ Neden Avusturya’nın AB’den Çıkmasını Savunuyor?

Avusturya Özgürlük partisi (FPÖ) Viyana Eyaleti Seçimleri, belediye Başkan adayı Dominik Nepp, ‘’Avusturya’nın AB’den çıkışı tartışılmalı’’ dedi.  

FPÖ adayı, “sadece Avusturyalılar için bir toplu konut” çağrısında bulundu.  

Bunun bir AB düzenlemesini ihlal ettiği sorulduğunda, şöyle cevap verdi: “AB müdahale ederse, AB’de kalıp kalmamanın yeniden gözden geçirmesi gerekir.” İfadelerini kullandı.  

Nepp, daha öncede Viyana Belediye evlerinden göçmenlerin çıkartılarak, Avusturyalılara öncelik tanınmasını savunmuştu.  

Peki FPÖ Neden Her Fırsatta AB’den Çıkalım Diyor? 

Avusturya, soğuk savaş döneminde, Doğu Avrupa ülkelerinden gelen mülteciler için geçiş veya kalış noktası olmaya başlamıştı.

Berlin Duvarı’nın yıkılışı ve 1991’deki Yugoslavya iç savaşı gibi nedenlerden dolayı göçmenler Avusturya’ya doğru akın ettti. O yıllarda Avusturya’ya göç eden insan sayısı iki kat artış gösterdi.  

1992 yılında kapsamlı düzenleme oturum yasası ‘‘Aufenthaltsgesetz’’olarak adlandırılan değişiklikle göçü sınırlandırmayı ve ikamet izinlerini zorlaştırmayı amaçlamıştır. 

Bu yasa ile Avusturya’da yaşayan kimi göçmenler, oturum hakkını kaybetmiş veya aile fertlerine ikamet izni alamaz hale gelmiştir. 

Aile birleşimi zor koşullara bağlanınca, göçmenlerin gelişi de büyük ölçüde azalmıştır. 

Avusturya, 1995 yılında AB’ye üye olduktan sonra, birçok konuda olduğu gibi, “uyum yasaları” adı altında değişiklikler yapmıştır.  

Bu çerçevede 1997 senesinde Maastricht sürecine uyum kapsamında AB vatandaşları ve AB dışı göçmenlerle ilgili yeni göç yasası tekrar revize edilerek düzenlenmiştir.

Kısmi olarak göçmenlere yönelik sınır dışının zorlaştırılması, oturum sürelerinin uzatılması gibi kolaylıklar getirilmiştir.  

Ülkede doğup büyüyen çocukların o ülkede kalma hakları güvence altına alınmıştır.

Bu değişikliklerle göç politikaları, ‘‘göçmenlerin uyumu’’ çerçevesinde ele alınmaya başlanmıştır. 

FPÖ, öteden beri AB ve onun siyasi yaptırımını, kendi milliyetçi politikalarına karşı olduğunu bildiğinden, her fırsatta, Avusturya’nın AB’den çıkmasını savunmuştur. |virgül  

Yayınlama: 22.08.2020
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.