Gençlerin dörtte birinden fazlası halihazırda intihar düşüncelerine sahip
Avusturya okullarında 2023 yılından bu yana düzenlenen “Ruh Sağlığı Günleri” kapsamında gerçekleştirilen kapsamlı bir araştırmada çocuk ve gençlerin ruh sağlığı analiz edildi.
Sekiz binden fazla öğrencinin katıldığı ve sonuçları 6.697 anketten elde edilen çalışma endişe verici bulgular ortaya koydu: Ankete katılanların yarısından fazlası (yüzde 54) intihar konusunda internet üzerinden yardım tekliflerine hiç rastlamadıklarını bildirdi.
Depresyon: Çocuklar ve gençler üzerinde yapılan araştırma
Viyana Üniversitesi Gazetecilik Çalışmaları Enstitüsü’nden Tobias Dienlin ve MedUni Viyana’dan Paul Plener tarafından yürütülen araştırmaya göre, çocuklar ve gençler günde ortalama üç buçuk saatlerini akıllı telefonlarında geçiriyor. Ankete katılanların çoğunluğu (yüzde 67) son iki hafta içinde en az birkaç gün depresyon, melankoli veya umutsuzluk duyguları yaşadıklarını belirtmiştir. Ayrıca yüzde 27’lik bir kesimin
Katılımcıların yüzde 60’ı son 14 gün içinde münferit günlerde intihar düşünceleri olduğunu belirtmiştir. Neredeyse yüzde 60’ı konsantrasyon güçlüğü yaşadığını bildirmiştir. Bu sonuçlar Dienlin’i bunun “çok fazla” olduğunu söylemeye sevk etti.
Araştırmanın yazarlarından çocuk ve ergen psikiyatristi Paul Plener, duyguları hayatın normal ve kontrol edilebilir bir parçası olarak kabul etmenin önemini vurguluyor. Bununla birlikte, uzun süreli olumsuz duyguların ve özgürlük kısıtlamalarının endişe kaynağı ve yardım istemek için bir neden olması gerektiği konusunda uyarıyor. Plener, ruhsal hastalıkların genellikle 14 yaş civarında ilk zirvesine ulaştığına ve tüm ruhsal hastalıkların yarısının 18 yaşına kadar kendini gösterdiğine dikkat çekiyor.
Pandemi sırasında akıllı telefon kullanımında önemli artış
Çalışma ayrıca pandemi sırasında akıllı telefon kullanımının önemli ölçüde arttığını ve düşük ruh hali ile sosyal medya kullanımı arasında bir korelasyon bulunduğunu gösteriyor. Öğrencilerin günlük akıllı telefon kullanımı, 90 dakikası sosyal ağlarda, 89 dakikası yayın izleme, 64 dakikası video oyunları oynama ve 62 dakikası mesajlaşma hizmetlerinde olmak üzere toplam 213 dakikadır. Televizyon (günde 40 dakika) ve kitap okuma (günde 36 dakika) daha az zaman almaktadır. İlginçtir ki, çocuklar ve gençler halihazırda günde dokuz dakikalarını yapay zekaya ayırıyor.
“Ruh Sağlığı Günleri “nin başlatıcısı ve “Medyaya özerk bir yaklaşımın teşvik edilmesi” derneğinin kurucusu Golli Marboe, duygular hakkında konuşmanın önemini vurguluyor. Oğlunu beş yıl önce intihar sonucu kaybetmesi gibi kişisel bir geçmişe sahip olması, onu ruhsal sağlığın profilini yükseltmek için bu girişimi başlatmaya motive etmiştir. Projenin başlangıcından bu yana 35.000’den fazla öğrenci ve çırağa ulaşıldı ve 681 modül düzenlendi. Marboe’nun amacı, Avusturya okullarında yıllık spor festivallerine benzer kalıcı bir ruh sağlığı günü oluşturmak.| ©DerVirgül