Gıda ve eczane ürünleri fiyatları artmaya devam ediyor

Gıda ve eczane ürünleri fiyatları artmaya devam ediyor

Avusturya İstatistik Kurumu her ne kadar enflasyon düşüyor dese de vatandaş gıda ve eczane ürünlerine yönelik alışveriş yaparken bunu hissetmiyor.

Tüketiciler, temel fiyat açısından en ucuz ürünler veya belirli markalı ürünler olup olmadığına bakılmaksızın, gıda ve eczane ürünleri için Eylül ayında daha fazla para ödemek zorunda kaldılar.

Bazı fiyatlar zaten yüksek seviyede olmasına rağmen bir önceki yıla göre yeniden artış gösterdi. Bu, Eylül ayından itibaren çevrimiçi mağazalarda ve toplam beş eczane ve süpermarketin üç şubesinde mevcut İşçi Odaları AK fiyat monitörü tarafından gösterilmektedir.

Baz fiyat açısından en ucuz eczane ürünleri Bipa, DM ve Müller online mağazalarında Eylül 2023’e göre ortalama yüzde 10,6 daha pahalı. Özellikle dikkat çekici: En ucuz bulaşık makinesi parlatıcının fiyatı yüzde 158 gibi muazzam bir artış gösterdi. Cam temizleyici – Sprey yüzde 102 daha pahalı.

Markalı eczane alışveriş sepetleri de daha pahalı hale geldi: Bipa, DM, Müller, Billa ve Interspar tarafından araştırılan çevrimiçi mağazalarda fiyatlar Eylül ayında yıllık ortalama yüzde 3,5 arttı. Örneğin tüketiciler, Nivea’nın Creme Soft el sabununa bir yıl öncesine göre yüzde 27,1, Elnett saç spreyine ise yüzde 27,1 daha fazla para ödemek zorunda kalıyor.

Eylül ayında gıda fiyatları da arttı

Markalı market alışveriş sepetlerinin fiyat gelişimi de benzer görünüyor. Billa ve Interspar’ın anketine katılan çevrimiçi mağazalarda fiyatlar ortalama yüzde 4,9 arttı. Markalı zeytinyağı için artık ortalama yüzde 75 daha fazla ödeme yapmanız gerekiyor, markalı portakal suyunun fiyatı ortalama yüzde 35, markalı pirincin fiyatı ise ortalama yüzde 16 arttı.

Sadece Bipa, DM ve Müller şubelerinde temel fiyat bazında en ucuz eczane ürünleri bir önceki yıla göre ortalama yüzde 0,7 oranında ucuzladı. Bununla birlikte, bazı ürünlerde de ciddi fiyat artışları var: En ucuz streç film artık yüzde 90 daha pahalı, özel bulaşık makinesi tuzu ise yüzde 36 daha pahalı.| ©DerVirgül

Yayınlama: 19.10.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.