Göçmenlere yönelik “Avusturya değerleri” kurslarına 100.000 katılımcı
Avusturya’da entegrasyonu güçlendireceği ileri sürülen zorunlu değerler ve oryantasyon kurslarında, kadın erkek eşitliği, antisemitizmle mücadele ve hızlı iş bulma ihtiyacı gibi temel değerleri öğretildiği vurgulandı.
İltica ve ikincil korumaya hak kazananlar için yasal olarak zorunlu olan değerler ve oryantasyon kurslarına 2015 yılındaki açılışından bu yana 100.000 kişi katıldığı belirtildi.
Entegrasyon Fonu tarafından yapılan basın açıklamasında, şu ana kadar Avusturya genelinde 7.500’ün üzerinde değerler ve oryantasyon kursu gerçekleştirildiği duyuruldu.
Entegrasyon Bakanı Susanne Raab (ÖVP), kursların kadın erkek eşitliği, antisemitizmle mücadele ve hızlı iş bulma ihtiyacı gibi temel değerleri öğrettiğini vurguladı. Avusturya’daki işgücü piyasası şu anda çok sayıda açık pozisyonla birlikte özellikle çok sayıda fırsat sunmaktadır dedi.
Bu nedenle gelecekte kursların odak noktası, halen sınırlı Almanca bilgisine sahip olarak iş piyasasına hızlı bir şekilde girme olasılığı üzerinde olacaktır. İş arama ve başvurulara ilişkin temel bilgiler verilecektir diye devam etti.
Kurs katılımcılarının neredeyse yarısını Suriyeliler oluşturuyor
Entegrasyon Fonu’nun entegrasyon tedbirlerinden sorumlu genel müdürü Sandra Ivkic’e göre, kursiyer üç mülteciden ikisi Latin alfabesini hiç bilmiyor bilmiyor. Kurslarda işgücü piyasası entegrasyonuna ilişkin yenilenen modül bu gelişmeleri dikkate almaktadır dedi.
Değerler ve oryantasyon kursları Avusturya genelinde sürekli olarak yapılmakta ve fondaki eğitmenler tarafından yürütülmektedir. Kurslar Almanca olarak verilmektedir ve gerekirse çeşitli diller için tercümanlar mevcuttur: 2015 yılının başından bu yana, tüm kursların toplam yüzde 56’sı Arapça ve yaklaşık yüzde 33’ü Dari/Farsça; İngilizce, Rusça ve Somali de sunulmaktadır.
Kurs katılımcılarının neredeyse yarısı, yani yüzde 49’u Suriye vatandaşı, katılımcıların yaklaşık yüzde 24’ü ise Afganistan’dan geliyor. Değerler ve oryantasyon kurslarında kadınların oranı ortalama yüzde 32 iken, 2017 yılında kurslara katılma zorunluluğunun getirilmesinin ardından kadınların oranı iki kattan fazla artarak yüzde 20’den yüzde 45’e çıktı.| ©DerVirgül