Her 10 Esnaftan Dördü İflasın Eğişinde

Avusturya’da yaşanan korona sürecinin etkileri ortaya çıkmaya başladı. Araştırımalar, küçük şirketlerin yıl başına kadar ayakta kalabilmelerinin olanaksız olduğunu gösterirken, vergi reformunun kaçınılmaz olduğu vurgulandı.

Her 10 Esnaftan Dördü İflasın Eğişinde

Avusturya’da korona krizi iş piyasasını sert bir şekilde vurdu.  

Çeşitli sektörlerde yaklaşık 500 şirket üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, yerli küçük ve orta ölçekli işletmeler haziran ayında bir önceki yıla göre ortalama yüzde 10 daha az personel istihdam ettiği görüldü. 

Araştırma da, geri kalan çalışanların yaklaşık üçte biri, kısa süreli çalıştığı kaydedildi.  

2020 yılı boyunca, şirketlerin üçte birinden fazla gelir kaybı bekledikleri görülürken bunun yüzde 38,8’e tekabül ettiği belirtildi.  

Mayıs ayında, Avusturya Otel Birliği, ticaret birliği, Ekonomi Senatosu ve Forum EPU dahil olmak üzere ilk serbest ticaret dernekleri araştırması, satışlarda korona bağlantılı 498.000 Euro’luk bir düşüş gösterdi. 

Tedbirlerin azalmasına rağmen, şirketler artık daha kötümser ve ortalama 635.000 Euro’luk bir düşüş bekliyorlar. 

Toplamda, yaklaşık 300’ü tek kişilik şirketler (EPU) olan 800’den fazla şirket araştırıldı. 

EPU arasında satışlarda beklenen düşüş özellikle dramatik: bu yıl satışlarda neredeyse yüzde 45’lik bir düşüş öngörüyorlar. Perakende sektöründe ise yüzde 37. 

Satışlarla birlikte şirketlerin yatırım yapma isteği azaldı. 

Mayıs ayında ilk araştırmalara göre, yapılan yatırımdaki düşüş şirket başına 354.000 Euro olarak verilirken, haziran ayında ortalama 460.000 Euro olarak gerçekleşti. 

10 Girişimciden 4’ü iflasın eşiğinde  

Şirketler, federal hükümetin pandeminin ekonomik sonuçlarına karşı koyma çabalarını bir ay öncesine göre daha iyi olduğu kanaatinde.  

Şirketlerin yüzde 67’si ilk araştırma sonuçlarında, önlemleri uygulama dışı olarak eleştirdiyse de, yeni kademeli amortisman (AfA) şirketlerin yüzde 40’ı ve yüzde 35’lik yatırım primi memnuniyetle karşılandı. 

Araştırmalara göre, “10 girişimciden 4’ü, şirketlerinin Noel’de artık var olmayacağından korkuyor.’’ 

Öte yandan, şirketler yine vergi reformu yapılmasını ve özsermayenin enjekte edilmesini istedi. |virgül  

© Bild: virgül 

Yayınlama: 14.07.2020
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.