Hygiene Austria Şirketi, Avusturya Malı Diye Sattığı Çin Maskelerini Geri Almak İstemiyor
FFP2 tipi maskeleri Çin’de fason üretim yaparak, üzerine “Made in Austria” etiketi yapıştıran Hygiene Austria şirketi, 30 günden daha önce satın alınan maskeleri geri almak istemiyor ve değiştirme hakkını talep ediyor. İşçi Odaları (AK) ise, yanıltıcı bilgilerle satılan ürünlerin para iadesinin zorunlu olduğuna dikkat çekiyor.
Hygiene Austria şirketi, FFP2 tipi maskeleri Çin’de fason üretim yaparak, üzerine Avusturya Malı etiketi yapıştırarak piyasaya sürmesi sonrasında başlayan skandaldan sonra, şimdi de şirket piyasaya sattığı maskeleri geri almayacağını duyurdu.
Bir müşteri, hasta oğlu için Palmers şubelerinden Hijyen Avusturya maskeleri için 500 Euro’dan fazla ödeyerek satın aldı.
Maskeleri Palmers’a iade etmek istediğinde bu reddedildi.
Bir işçi odaları (AK) uzmanına göre, şirketin parayı geri ödemesi zorunlu…
Hygiene Austria, Lenzing ve Palmers arasında bir ortak girişimdir ve Lenzing, Skandalın bir sonucu olarak yöneticilerini yönetimden çekmişti.
30 Günlük Değişim Hakkı
Palmers şubesinde, maskelerin iadesi, süresi dolmuş olan 30 günlük takas hakkı nedeniyle reddedilmişti.
Ancak, Viyana İşçi Odası’nın (AK Wien) tüketiciyi koruma departmanı başkanı Gabriele Zgubic, Cumartesi günü Ö1 radyosundaki ORF tüketici dergisinde “yardım” yazısında, bunun mübadele hakkıyla hiçbir ilgisi olmadığını söyledi.
Tüketiciler garanti hakkına sahiptir: Bu hak, satıcının satın alma sırasında zaten var olan herhangi bir ürün kusuru için sorumluluğunu düzenler.
AK’dan Gabriele Zgubic, “Burada garanti taleplerinin olduğunu görüyoruz, çünkü” Avusturya’da yapılan “menşe etiketi temel bir ürün özelliği, çünkü tüketicinin tam olarak istediği buydu, bu onun için önemliydi.
Ve bu temel ürün mülkiyeti yerine getirilmezse, bir kusur vardır ve o zaman haklara sahip olursunuz – bu durumda öncelikle bir değişim, yani değişim hakkı, bu mümkün değilse, sözleşme tersine çevrilir, yani para iadesi ” dedi.
Bu aynı zamanda doğrudan Hygiene Austria web mağazasından satın alan müşteriler için de geçerlidir.
Tüketici savunucularına göre, ne kadar önce satın alınmış olursa olsun, onlar da paralarını geri alma hakkına sahipler.
Ancak, teminatın talep edilebilmesi için fatura gereklidir.
İşçi Odası avukatı Zgubiç’e göre maskelerin hala orijinal ambalajında olup olmadığı veya kullanılıp kullanılmadığı önemli değil.
Toplu müdahalenin bir parçası olarak, İşçi Odası şimdi Palmers and Hygiene Austria’daki müşteriler için bir çözüm bulmak istiyor.
Ne Olmuştu?
Çin’de Üretilen FFP2 Maskeleri
Mali ve Yolsuzluk Savcılığı (WKStA) tarafından organize edilmiş kayıt dışı çalışma ve ciddi ticari dolandırıcılık şüphesiyle yapılan aramaların ardından, Hygiene Austria, Çin’de FFP2 maskelerinden bazılarını satın aldığını itiraf etti.
Ancak şirket, yasadışı çalışma ve dolandırıcılık iddiaları reddetmişti.
Çin’de üretilen maskelerin bir İsviçre ve bir Macar şirketi tarafından AB onaylı olduğu, Hygiene Austria tarafından yeniden etiketlendiği ve “Made in Austria” notuyla satıldığı anlaşılmıştı. |virgül