İklim ikramiyesi bugünden itibaren ödenecek

Avusturya’da “Klimabonus” adı altında salı gününden itibaren 110 ila 220 Euro arasında bir meblağ otomatik olarak posta yoluyla veya hesaba yatırılacak.

İklim ikramiyesi bugünden itibaren ödenecek

Bugün [Salı] günü, bu yılın iklim ikramiyesinin ödemesi başlıyor. Yaşadığınız yere bağlı olarak 110, 150, 185 ya da en fazla 220 Euro alacaksınız. Çocuklar ve gençler yarısını alacak. Başvuru gerekli değildir. İklim Koruma Bakanlığına göre, transferler Eylül ayının ikinci haftasında tamamlanmalı ve posta teslimatı Ekim ayı sonuna kadar yapılmalıdır. Çevre Bakanlığı’na göre, iklim ikramiyesi bu yıl toplamda yaklaşık 1.47 milyar Euro’ya mal olacak. Temel olarak CO2 vergisinden elde edilen gelirden ödenecek.

Geçen yıl bir defaya mahsus olmak üzere iklim ve vergi karşıtlığı primi arttırılmıştı, bu yıl ise bölgesel farklılaştırma içeren orijinal sistem yeniden uygulamaya konuluyor. Vatandaşlık ve yaşa bakılmaksızın, hak kazanılan yıl içinde en az altı ay veya 183 gün boyunca Avusturya’da ana ikametgahı olan herkes iklim ikramiyesi alacak. Hareket kabiliyeti kısıtlı ve engelli kartı olan kişiler en yüksek miktarı alacaklar.

Tüm Viyanalılar aynı miktarı almayacak

Avusturya İstatistik Kurumu tarafından bölgesel sınıflandırma yapılarak, hangi bölgenin ne kadar yardım alacağı belirlenecek. En yüksek iklim ikramiyesi olan 220 Euro, bu yıl 2093 belediyeden 1498’ini oluşturan ve yalnızca “temel toplu taşıma olanaklarına” sahip kırsal belediyelere ödeniyor. Nüfusun yaklaşık üçte biri burada yaşamaktadır. Avusturya’daki insanların yaklaşık beşte biri ikinci en yüksek ikramiyeyi [185 Euro] alırken, diğer üçte biri 150 Euro alıyor. Bu kategori Graz, Linz ve Salzburg gibi büyük şehirlerin çoğunun yanı sıra Viyana çevresini de kapsamaktadır. Viyana içinde de bir farklılaştırma yapılmıştır: Liesing, Donaustadt ve Floridsdorf’un yanı sıra Währing ve Döbling’in geniş bölge semtlerinde yetişkinler 150 Euro almaktadır. Diğer tüm Viyanalılar minimum 110 EUro ile yetinmek zorunda.

klimabonus.gv.at adresindeki yeni web sitesi aracıyla bu yılki iklim bonusunun bireysel miktarını kontrol edebilirsiniz. Kupon şeklindeki iklim bonusu binlerce mağazada veya banka ortağı bank99’da nakit olarak kullanılabilir. Yılın ilk yarısında taşınmış ya da taşınmakta olanlar iklim ikramiyesini 2024 baharına kadar alamayacaklar.| ©DerVirgül

Yayınlama: 05.09.2023
Düzenleme: 05.09.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.