İnternet üzerinden aşk dolandırıcılığına karşı uyarı
Avusturya’da Mülkiyet Koruma Ofisi Başkanı, “romantizm dolandırıcılığı” veya “aşk dolandırıcılığı” konusunda uyarılarda bulunarak, “duygularınızı kullanan İnternet dolandırıcılarına karşı dikkatli olun” mesajını verdi.
Dolandırıcılar, “romantizm dolandırıcılığı” veya “aşk dolandırıcılığı” ile kandırmak ve kurbanlardan para dolandırmak için onları yakın, romantik bir ilişki içinde olduklarına inandırmak için internette kurbanları beklemektedir. Mülkiyet Koruma Ofisi bu tür dolandırıcılıklara karşı uyarıyor.
Mülkiyet Koruma Başkanı Armin Kaltenegger, Perşembe akşamı yaptığı bir araştırmayla bu tür çevrimiçi dolandırıcılıklara ışık tuttu.
İnternet üzerinden evlilik dolandırıcılığına karşı uyarı
Bazı insanlar doğru insanı bulma konusunda şanslıyken bazıları ise aramaya devam ediyor. Son yıllarda bu arayış online mecralara kaydı ve insanlar başka bir gerçekle daha karşılaştı; İnternet’te okunan her şeye veya tanıştığınız herkese inanmamak. Çünkü İnternet, söyledikleri kişi olmayan birçok insanla dolu. Genellikle bu kişilerin amacı başkalarının parasını ele geçirmek. Üstelik insani duyguları manipüle etme konusunda ustalar. Özellikle yalnız kalpler, onlar için mükemmel kurbanlar.
Çevrimiçi arkadaşlık siteleri ve sosyal medya, siber suçlulara entrikaları için ideal bir platform sunuyor. Ustaca bir aldatmacayla kurbanlarıyla çok kısa bir süre içinde yakın bir ilişki kurmayı başarırlar. Kadınlar çoğunlukla sözde askeri personel, doktorlar ve tabii ki bekar, dul dolandırıcılar tarafından kandırılır; erkekler ise genellikle yardıma ihtiyacı varmış gibi görünen genç kadınlar tarafından kandırılır. Her durumda bunlar sahte kimliklerdir.
Kaltenegger, “İlk başta aşk ve romantizm gibi görünen bu durum, dolandırıcıların kurbanlarına baskı uygulamak ve onları taciz etmek için ustaca yöntemler kullandığı tehlikeli bir duruma dönüşüyor” diyor.
Dolandırıcılar kendilerini kurbana görünüşte mükemmel bir insan olarak sunuyor
İlk aşamada, görünüşte mükemmel bir kişi kendini kurbana sunar, o da temas kurar ve kendini çok yoğun bir şekilde karşısındakine adar. Ardından ilişki başlar – ama sadece çevrimiçi olarak. Mesajlaşmanın yanı sıra [görüntülü] aramalar bile olabilir. Fail ayrıca kişisel bir ziyareti de talep eder. Burada dikkat çekici olan, her şeyin çok hızlı gerçekleşmesi ve fail tarafından yönlendirilmesidir [aşk bombardımanı].
Failler üçüncü aşamada acilen para talep eder
Üçüncü aşamada, genellikle sözde ilk buluşmadan kısa bir süre önce, failin acilen paraya ihtiyaç duymasının nedeni olan bir felaket meydana gelir [sözde bir kaza, askeriyenin tatili onaylamaması, kişinin zaten yakınlarda olması ancak gümrükte takılması…]. Tipik ve çarpıcı olan, tek kurtuluşun sadece ve sadece kurban olmasıdır.
Bunu sürekli bir para talebi döngüsü takip eder
Bunu, genç mutluluğun hastalıklar, borçlar veya tutuklamalar nedeniyle sürekli tehdit altında göründüğü sürekli bir döngü izler. Daha fazla mali “destek” talep edilir. Şantaj da olabilir – eğer mahrem resimler önceden paylaşılmışsa – veya daha fazla mali destek gelmezse ilişkiyi bitirme tehditleri.
Aldatan kişi son aşamada hiçbir iz bırakmadan ortadan kaybolur
Son aşama, dolandırıcılık kurbanı artık ödeme yapamadığında veya yapmak istemediğinde gerçekleşir, bunun üzerine dolandırıcılar iz bırakmadan ortadan kaybolur. Profiller silinir, cep telefonu numaraları aniden hiçbir yere çıkmaz.
Dijital buluşmaya doğru geçiş
Mülkiyet Koruma Ofisi araştırmasının sonuçları dijital randevulaşmaya doğru kayda değer bir kayma olduğunu gösteriyor. Özellikle 30 yaşın altındaki genç erkekler “aşk dolandırıcılığına” düşme riski altındadır. Flört uygulamalarını giderek daha fazla kullanıyor ve genellikle yabancılardan gelen iletişim taleplerini kabul ediyorlar. Bu eğilim dolandırıcılar için bir kapı açıyor ve kullanıcılar için potansiyel bir tehlike oluşturuyor.
Aşk dolandırıcılığı katılımcıların yüzde 88’i tarafından biliniyor
Aşk dolandırıcılığı katılımcıların yüzde 88’i tarafından biliniyor, ancak beşte biri mağdur olmaktan ya çok az endişe duyuyor ya da hiç duymuyor. Her beş kişiden biri dolandırıcılar tarafından aranmış, yüzde beşi ise gerçekten para transferi yapmış. Ortalama mali kayıp kurban başı 400 Euro’dur. Sadece çok azı daha sonra şikayette bulunmuş. | ©DerVirgül