IŞİD destekçisi Avusturyalı kadının çocuklarıyla birlikte ülkeye dönmesine izin verildi

IŞİD destekçisi Avusturyalı kadının çocuklarıyla birlikte ülkeye dönmesine izin verildi

Federal İdare Mahkemesi cuma sabahı karar verdi: Avusturya’nın Salzburg eyaleti Hallein kasabasından giden IŞİD destekçisi ve çocukları Avusturya’ya geri gelmelerine izin verildi.

Kadın, iki çocuğuyla birlikte 2019’dan beri Suriye’nin kuzeyindeki bir esir kampında yaşıyor.

Kamp, Kürt muhalifleri tarafından yönetiliyor. İlgili makamlardan yapılan açılamaya göre, Suriye’deki kampta Salzburg doğumlu kadının hayatı tehlikede. Dışişleri Bakanlığı daha önce Kürt toplama kampında tutulan çocukları ve annelerini Avusturya’ya getirmeyi reddetmişti.

17 yaşında IŞİD’e katılmak için ülkeyi terk etmişti

Yetkililere göre Salzburglu kadın, Haziran 2014’ün sonunda 17 yaşındayken IŞİD’e katılmak için ailesinin evinden ayrılmıştı. İki IŞİD militanından iki oğlu var ve 2019’da IŞİD’in yenilgiye uğratılmasından bu yana Kürt toplama kamplarında yaşıyor. Aile, o sırada kızlarının ve torunlarının iadesini talep etmek için Dışişleri Bakanlığı’na başvurdu. Ancak bakanlık sadece çocukları Avusturya’ya getirmeyi kabul etti, annelerini kabul etmedi.

Erkek çocuklar Avusturya vatandaşı olarak kabul ediliyor

Bu noktada iki çocuğun kimlikleri zaten DNA testiyle kanıtlanmıştı ve Avusturya vatandaşı sayılıyorlardı. Ancak annesi ve ailesi, çocukların refahını gerekçe göstererek kızı olmadan dönmeyi reddetti. Ebeveynlerin daha fazla çabası Corona kısıtlamaları nedeniyle ertelenip sonuçta başarısız olduktan sonra, Hawelka nihayet ülkesine geri dönmek için resmi bir başvuruda bulundu ve Eylül 2023’te Federal İdare Mahkemesi aracılığıyla Dışişleri Bakanlığı’nın resmi olmayan retler yerine bir bildirim yayınlaması gerektiğini aldı.

Bakanlığın Ekim 2023’teki kararı olumsuzdu: Kadın seyahat uyarılarına rağmen gönüllü olarak IŞİD terörist milislerine katılmıştı. Sonuç: “Özellikle yüksek derecede kişisel suçluluk söz konusu.” Haziran 2024’ün sonunda BVwG önündeki duruşmada, Dışişleri Bakanlığı’ndan bir temsilci, kadının ülkesine geri gönderilmesinin bakanlığın görevi olmadığını vurguladı.

Bakanlığın kararına itiraz

Hawelka, Dışişleri Bakanlığı’nın kararına itiraz etti: Cuma günü yaptığı açıklamada, “Avusturya’ya ortak bir geri dönüş gerçekleştirilmelidir” dedi. Kuzey Suriye’deki kampta kadının ve çocuklarının hayatını ve fiziksel bütünlüğünü tehlikeye sokan istisnai koşullar nedeniyle ve çocukların çıkarlarını göz önünde bulunduran Federal İdare Mahkemesi giriş hakkını verme konusundaki olumlu yükümlülüğü nedeniyle geri getirilmesi gerektiği sonucuna vardı.

Tutuklama kararı kaldırıldı

Avukat, kadına karşı 2015’ten beri var olan uluslararası tutuklama emrini önceden kaldırmıştı. Adalet Bakanlığı’na göre, Suriye ya da kampı yöneten Kürt bölgesel yönetimi ile buna ilişkin bir anlaşma bulunmadığı için iade mümkün değildi.

Ceza davası muhtemelen devam edecek

Duruşmada bölge uzmanı bilirkişi, kadının terör örgütüne üyelik iddialarıyla ilgili olarak memleketinde ceza davasıyla karşı karşıya olduğunun farkında olduğunu söyledi. Şu anda yaşadığı kampta kendisi ve oğulları hapishane benzeri bir durumdalar ve bu durumun sonu öngörülemez: Schmidinger, “Avusturya’da hapishanede kalmayı tercih ediyor ve hapishanenin ne zaman biteceğini biliyor” diye açıkladı.

Hawelka, “Avusturya’da cezai soruşturmalar olduğunun farkında” diye vurguluyor. Yargıda, IŞİD topraklarına yalnızca orada yaşamak için seyahat etmenin bir katkı eylemi olarak görülmesi gerektiği tartışmasız: “Fakat onun düşmanlıklara ve şiddet eylemlerine katıldığına dair hiçbir kanıt yok.”

Bakanlık kararı inceliyor, temyiz mümkün

Dışişleri Bakanlığı Cuma günü yaptığı ilk açıklamada, konunun henüz yüksek mahkeme içtihatlarının bulunmadığı “temel öneme sahip hukuki sorunlarla” ilgili olduğuna dikkat çekti.

İtirazın kabul edilebilir olduğu beyan edilirse BVwG’nin kararına altı hafta içinde itiraz edilebilir.| ©DerVirgül

Yayınlama: 11.10.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.