Kazakistan’daki protestolardan en çok Avusturya endişe ediyor

Kazakistan’daki huzursuzluk bir anlamda Avusturya’yı da etkiliyor, çünkü ülke Avusturya’nın en büyük petrol tedarikçisi. OMV, 2021 yılına kadar ülkede petrol çıkarıyordu.

Kazakistan’daki protestolardan en çok Avusturya endişe ediyor

Geçen Pazar günü Kazakistan’da çoğu kişinin araçlarında yakıt olarak kullandığı LPG’nin fiyatının iki katına çıkmasıyla başlayan gösteriler, sokak çatışmalarına dönüşmüş, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, göstericileri “terörist” olarak nitelendirmesi ve orduya, “uyarıda bulunmadan ateş açma” yetkisi vermeye kadar uzandı. Bütün dünyanın gözü Kazakistan’a çevrilirken, ülkedeki kaosu yakından takip edenlerden birisi de Avusturya oldu. 

Çünkü, Avusturya’nın petrol arzı için istikrarlı koşullar büyük önem taşımaktadır. Avusturya 2020’de tüm ham petrol ithalatının yüzde 36,6’sı Kazakistan’dan aldı. 2019’da yüzde 39.2’ye ve Ekim 2021’e kadar yüzde 38.1’e çıktı. Bu, Kazakistan’ı açık ara Avusturya’nın en önemli petrol tedarikçisi yapıyor, ham petrol ithalatının yüzde 15’i Irak’tan ve yüzde 10’u Rusya’dan geliyor.

Yakın zamana kadar OMV, Romanya’daki yan kuruluşu OMV Petrom aracılığıyla Kazakistan’da petrol üretiyordu. Geçen yıl tesislerin ve petrol sahalarının satışına rağmen, Kazak ham petrolü hala Schwechat rafinerisinde işlenen ham petrol miktarının yaklaşık üçte birini oluşturuyor – rafinerinin kapasitesi yılda yaklaşık 9,6 milyon ton. Petrol, İtalya Trieste limanı üzerinden ve daha sonra boru hattıyla Schwechat’a geliyor.

OMV sözcüsü Andreas Rinofner, APA tarafından sorulduğunda, “Durumu çok yakından izliyoruz, ancak henüz herhangi bir arıza kaydetmedik, teslimatlar plana göre gidiyor” dedi. Schwechat rafinerisi, diğerlerinin yanı sıra Libya, Irak ve Norveç’ten gelen petrolü de işliyor.

Kazakistan petrolle yaşıyor

Petrol dışında Avusturya’nın Kazakistan ile fiilen hiçbir ticari ilişkisi yoktur. Avusturya’ya yapılan ihracatın yüzde 99’u petrol veya petrol ürünleri ile ilgilidir. Kazakistan’ın dış ticareti genel olarak fosil yakıtlara dayanmaktadır. İhracat mallarının üçte ikisi petrol, gaz ve kömürdür. Yakıtların yüzde ikisinden azı kendi ülkelerinde kullanılıyor. Ülkenin en önemli ticaret ortakları Rusya ve Çin’dir. | © DerVirgül

Yayınlama: 08.01.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.