Kurz | “Ekonomik Gücümüzün Yüzde Yedisini Kaybedeceğiz’’
Avusturya Şansölyesi Sebastian Kurz (ÖVP), ülkenin durumu üzerine yaptığı konuşmada, Avusturya’yı önümüzdeki yıl ekonomik anlamda nelerin beklediğini ve alınacak önlemeleri sundu. Kurz, Pandeminin “felsefi olarak incelenmesini” istedi.
Kurz cuma günü Federal Şansölye’de “Artık sadece küresel bir sağlık kriziyle değil, aynı zamanda küresel bir ekonomik krizle de uğraşıyoruz” diyerek basın açıklamasına başladı.
Açıklamada, küçük bir ülke olarak Avusturya’nın krizden kurtulamadığını belirterek, “Bu yıl ekonomik gücümüzün neredeyse yüzde yedisini kaybedeceğiz.’’ dedi.
Ancak emin olabiliriz: Gelecek yıl büyüme geri dönecek ve geri dönüşümüz başlayacak, “diyerek umut verdi.
Dijitalleşme ve bakım hizmetleri
Kurz, personel eksikliğinin yaşandığı sektörler olduğunu söyleyerek, bu sektörleri daha cazip hale getirerek, şu anda işsiz olan mümkün olduğunca çok insanı bu sektörlere yerleştirmek istiyor.
Odak noktası, belirli bir potansiyelin olduğu dijitalleşme ve bakım hizmetleri alanlarında olacak.
Yalnızca hemşirelik alanında 2030 yılına kadar 70.000’den fazla ek vasıflı işçiye ihtiyaç duyulacağı ve dijital dönüşüm sektöründe ise 20.000’e kadar ek iş yaratılacağını kaydetti.
Yerli ürünleri ön plana çıkarın
İhracat odaklı bir ülke olarak Avusturya, uluslararası ağa bağlı ekonomiden yararlanmaktadır.
Bununla birlikte, aynı zamanda, Avusturya ürünlerini satın almanın ve bunları bölgesel olarak tüketmenin mümkün ve arzu edildiği alanlar var.
“Örneğin, yemek söz konusu olduğunda, bölgesel Avusturya ürünlerine rağbetin artırılması yönünde çalışmaların yürütülmesini isteyen Kurz, bunun ülke tarımına ve gıda sektörüne katkı sağlayacağını belirtti.
Okullarda dijitalleşme
Şansölye Sebastian Kurz (ÖVP), işgücü piyasası ve ekonomiye odaklanmanın yanı sıra, yakın gelecekte okullara daha fazla yatırım yapmak istiyor.
Kurz, bir yandan eğitim kurumları için dijitalleşmenin artması ve odak Okulları için daha fazla destek olması gerektiğini vurguladı.
Önümüzdeki okul yılı mümkün olduğu kadar normal gerçekleşmelidir.
Artan enfeksiyon sayısı nedeniyle okulların geçici ve yerel olarak kapanması durumunda, ebeveynlerin tekrar özel bakım almalarına izin verileceği söylendi.
Bu tedbir Şubat ayı sonuna kadar uzatılacak
Evde eğitim “bize bir ayna tuttu” diyen Kurz, öğrenciler bir gecede sosyal çevrelerinden koptu, ebeveynler öğretmene dönüştü ve öğretmenlerin aniden dijital uzmanlar haline gelmeleri istendi. “Bir gecede sorunsuz çalışamadı ve bize okullarda dijitalleşmeye hızlı ve cömert bir şekilde yatırım yapmamız gerektiğini de gösterdi.”dedi.
Şansölye, yaşlılıkta yalnızlıkla mücadele için önceden duyurulan tedbir paketini de teyit etti.
Bazı bakanlıklar, enfeksiyonların sayısı sonbahar ve kış aylarında tekrar artması durumunda, ziyaretler ve temas sağlamaya devam etmek için bakım evleri ve hastaneler için güvenli bir ortam oluşturmak üzere federal eyaletlerle birlikte çalışacak.
Pandemi “felsefi olarak incelenmelidir”
Kurz, salgının ülke ve toplum üzerindeki etkilerini de felsefi olarak incelenmesini istiyor ve bu amaçla Federal Başbakanlık bünyesinde Prof. Konrad Paul Liessmann ve diğer önde gelen bilim insanlarıyla birlikte günlük siyaset dışında önümüzdeki aylarda tartışmalara yer açacak bir “Felsefe kürsüsü” oluşturulacağı bilgisini verdi.
Buna ek olarak, Avusturya diğer küçük ve orta ölçekli, ancak Avrupa Birliği sınırları dışındaki yenilikçi ve gelişmekte olan ülkelerle alışverişi güçlendirmelidir dendi.
Önümüzdeki birkaç yıl içinde, diğerlerinin yanı sıra Avustralya, Etiyopya, Kosta Rika, İsrail, Norveç, Birleşik Arap Emirlikleri, İsviçre, Güney Kore ve Uruguay ile stratejik ortaklık anlaşmaları imzalanacak.
Kurz, “Buradaki temel amaç ekonomik işbirliğini, bilimsel işbirliğini ve gençlik değişimlerini teşvik etmektir” dedi. |Virgül