Müslümanlar ayrımcılığa en fazla Avusturya’da maruz kalıyor

Müslümanlar ayrımcılığa en fazla Avusturya’da maruz kalıyor

Sübjektif olarak Avusturya’daki Müslümanlar, önemli bir Müslüman nüfusa sahip Avrupa ülkeleri arasında en fazla ayrımcılığa maruz kalıyor.

Bu, Avrupa Temel Haklar Ajansı’nın [FRA] 2021-22’de gerçekleştirdiği ve Perşembe günü yayınlanan bir araştırmadan ortaya çıkıyor. Buna göre Avusturya’da yüzde 66’sı bir yıl içinde ayrımcılığa maruz kaldı; beş yıllık ortalama yüzde 74 oldu. Bu, 13 AB ülkesi arasında en yüksek değerdir.

Genel olarak bakıldığında, son on iki ayda bir şekilde ayrımcılığa maruz kaldıklarını söyleyenler yüzde 80 ile Sahra Altı Afrika’dan gelen katılımcılar oldu. Suriyeli ve Türkiyeli Müslümanlar bu konuda yüzde 64 ve yüzde 65 ile hemen hemen eşit durumda.

Almanya, Danimarka ve İtalya’da Sahra altı Afrika’dan gelen grup da diğerlerine göre daha fazla ayrımcılığa maruz kaldı; Ancak Belçika ve Fransa’da Kuzey Afrikalılarla neredeyse aynı seviyedeydiler, hatta Fransa’da onların hemen altındaydılar.

Konaklama ararken ayrımcılık deneyimi

Kalacak yer ararken ayrımcılık deneyimlerine gelince, Avusturya beş yıllık ortalama yüzde 61’le, işyerinde (yüzde 52) ve sağlık sistemiyle temasta (yüzde 45) başı çekiyor. Avrupa çapında ayrımcılığın nedenleri arasında göç geçmişi, din ve ten rengi konuları öne çıkıyor; Sahra altı Afrika’dan gelen insanlar arasında ten rengi, diğer gruplar arasında ise göç geçmişi en sık dile getiriliyor. Ancak ankete katılanların yüzde 52’si ayrımcılık için iki veya daha fazla neden belirtti.

Avrupa çapında genç katılımcılar, yaşlılara kıyasla ayrımcılığa daha sık maruz kaldıklarını söyleme eğilimindeydi. Ancak Avusturya’da, yaş grubuna göre bu farklılık pek belirgin değildi ve genel olarak yüzde 65 civarında yüksekti. Göçmenlerin torunları, ilk nesil göçmenlere göre önemli ölçüde daha sık ayrımcılık deneyimi yaşadıklarını bildirdi.

Müslümanlar arasında ayrımcılık en fazla Avusturya’da yaşanıyor

Avusturya, Müslümanlar arasında ayrımcılık deneyiminin bu kadar yüksek olmasına rağmen, İtalya ile birlikte ankete katılanlar tarafından ayrımcılık vakalarının en az rapor edildiği ülkelerden biriydi (yüzde 3). Ve bu, bu gibi durumlarda destek sağlayacak yasal koruma ve insan hakları örgütlerinin varlığına ilişkin bilginin yüzde 32 ile nispeten yüksek olmasına rağmen.

FRA çalışması, 2021-22’de Afrika ve Doğu Avrupa Dışı Akdeniz’den gelen göçmenler ve göçmenlerin soyundan gelenler üzerinde yürütülen daha geniş bir anketin kısmi sonucudur.

Müslümanlar arasındaki ayrımcılık deneyimlerini konu alan bu çalışma, 13 AB ülkesinden Avusturya, Fransa, İspanya, Hollanda, Almanya, İsveç, Finlandiya, Danimarka, Belçika, İtalya, İrlanda, Lüksemburg ve Yunanistan’dan yaklaşık 9.600 kişinin yanıtlarını değerlendiriyor. Ankete katılan gruplar Kuzey Afrika, Sahraaltı Afrika, Suriye ve Türkiye’den geliyordu; Avusturya için Suriye, Türkiye ve Sahraaltı Afrika’dan katılımcıların yanıtları dikkate alındı.|© DerVirgül

Yayınlama: 24.10.2024
Düzenleme: 24.10.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.