Nazi Kurbanlarının Yaklaşık 5.000 Torunu Avusturya Vatandaşı Oldu

Avusturya’nın Nazi dönemi ile yüzleşmesi olarak nitelendirilen, vatandaşlık hakkı kapsamında, Eylül ayından bu yana, Nazi kurbanlarının torunları ilgili belgeleri sunarak Avusturya vatandaşlığını alabiyorlar. Avusturya, açıkça çifte vatandaşlığa müsamaha gösteriyor.

Nazi Kurbanlarının Yaklaşık 5.000 Torunu Avusturya Vatandaşı Oldu

Binlerce dava başarıyla sonuçlandı: Dünya çapında Nazi kurbanlarının 4.621 soyundan olan kişilere, sonbahardan beri Avusturya vatandaşlığı verildi.

Viyana Belediyesi Sorumlu Belediye Dairesi MA 35’in verdiği bilgilere göre, 4.621 işlem Nisan ayı sonunda “olumlu sonuçlandı”.  

Bunlardan 1.241 kişi resmi olarak vatandaşlık aldı.

İsrail, ABD ve İngiltere’den Vatandaşlık Başvurusu

Yalnızca on bir olumsuz bildirim kaydedildi. 

Başvuruların çoğu İsrail, ABD ve İngiltere’den geldi.

Sorumlu Viyana Belediye Başkan Yardımcısı Christoph Wiederkehr’in  (NEOS) ofisine göre, Nisan ayı sonuna kadar dörtte üçünden fazlası İsrail (3.747), ABD (2.315) ve İngiltere’den (1.878) olmak üzere toplam 10.178 rapor alındı..  Geri kalanı Arjantin veya Avustralya gibi ülkelere atıfta bulunuyor.

Viyana Kent Entegrasyon Konseyi, Nazi kurbanlarının torunları için vatandaşlığın sadece “sembolik bir jest” olmadığını vurguladı.  

“Avusturya tarihindeki bu bölümün unutulmaması gerektiği” de gösterilmelidir.  

Onun için “yerinden edilmiş insanlara ve onların torunlarına hak ettikleri saygıyı göstermek ve ne yazık ki şiddetle çalınan anavatanlarına dönmelerini kolaylaştırmak” önemli olduğu ifade edildi. 

Eylül ayından bu yana, Nazi kurbanlarının torunları şikayette bulunarak Avusturya vatandaşlığı elde edebiliyorlar.  

Önceden, yalnızca Nazi kurbanlarının kendileri uygun görülüyordu.  

Artık onların doğrudan torunları, yani çocuklar, torunlar, torunlar vb. De kırmızı-beyaz-kırmızı pasaportu alabilirler.  

Küçük yaşta evlat edinilenler de hak sahibidir.  

Bu durumda, Avusturya da açıkça çifte vatandaşlığa müsamaha gösteriyor.

Vatandaşlık Yasası

Vatandaşlık Yasasına göre, Nazi rejiminin bir kurbanı, “Avusturya vatandaşı veya eski Avusturya-Macaristan monarşisinin halef devletlerinden birinin vatandaşı veya ana ikametgahı federal bölgede olan vatansız kişi olarak” giden bir kişidir.  

” 15 Mayıs 1955’ten önce yurtdışında NSDAP organları veya Üçüncü Reich yetkilileri tarafından zulüm gördüklerinden, korkmaları veya zulme uğramaları için nedenleri olduğu veya Avusturya’nın demokratik cumhuriyeti için mücadele ettiği için zulme maruz kaldığı için, kurbanların torunlarına Avusturya vatandaşlığı verilmektedir.”

Ulusal Konsey, Eylül 2019’da geçici Şansölye Brigitte Bierlein yönetimindeki yasa değişikliğini ÖVP, SPÖ ve FPÖ ile birlikte kabul etmişti.| DerVirgül 

Yayınlama: 06.05.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.