ORF yöneticisi Rusya’yı terk etmek zorunda

ORF yöneticisi Rusya’yı terk etmek zorunda

Çarşamba günü açıklandığı üzere, bir Avusturya Devlet Televizyonu ORF gazetecisi daha Rusya’yı terk etmek zorunda kaldı. Carola Schneider’in akreditasyonu geri çekildi.

Rus makamları çarşamba günü ORF’nin Moskova muhabiri Carola Schneider’in akreditasyonunu iptal etti ve en kısa sürede ülkeyi terk etmesini emretti.

ORF, Rusya’nın kararını not etmekle birlikte “bu karara bir anlam veremediğini” belirtti. “Carola Schneider uzun yıllar boyunca Moskova’dan son derece yetkin bir şekilde haber yapmış ve her zaman tüm Rus yasalarına uymuştur. Bugün alınan tedbir ancak bağımsız haberciliğe karşı keyfi bir hareket olarak yorumlanabilir” denildi.

Akreditasyon geri çekildi

Yaklaşık iki hafta önce Rusya, ORF muhabiri Maria Knips-Witting’in akreditasyonunu geri çekti ve ülkeyi terk etmesini emretti. Moskova Dışişleri Bakanlığı’nın o zaman yaptığı açıklamaya göre bu karar, Avusturya’daki devlet ajansı TASS’ın bir Rus muhabirinin akreditasyonunun geri çekilmesine verilen bir tepkiydi. Buna karşılık Avusturyalı bir muhabir de ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. Maria Knips-Witting Ocak 2024’ten bu yana Moskova’dan bildiriyordu.

APA’nın ulaşabildiği Moskova Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “31 Mayıs’ta Avusturya Büyükelçisi Rusya Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Rus gazetecilere yönelik ayrımcı tedbirlerle ilgili olarak güçlü bir protesto yapıldı. Diplomatik misyon şefi, Viyana’nın Rus gazetecilerin haklarını ihlal etme kararını yeniden gözden geçirmemesi halinde, Rusya’da daimi olarak akredite olan Avusturyalı muhabirlerle ilgili olarak karşı önlemler alınacağı konusunda uyarıldı.”

Her iki gazeteci de şimdilik Viyana’daki dış haberler bürosundan Rusya hakkında haber yapmaya devam edecek. ORF, Rusya’nın yaklaşımını protesto ettiğini ve yeni akreditasyonlar için başvuruda bulunacağını duyurdu.| ©DerVirgül

Yayınlama: 26.06.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.