“Polis şiddetine karşı soruşturma ve şikâyet ofisi” 400 şikâyet aldı

“Polis şiddetine karşı soruşturma ve şikâyet ofisi” 400 şikâyet aldı

Polis şiddetine karşı soruşturma ve şikayet bürosunun [EBM] kurulduğu 2024 yılı başından bu yana, 393 kötü muamele iddiası geldi ve bunlardan iki tanesi suçlamaydı. Yargı, iddiaların büyük çoğunluğunu inceledikten sonra iddiaların asılsız olduğu sonucuna vardı.

Polis şiddetine karşı soruşturma ve şikayet bürosu yılın başında kurulduğundan bu yana iki vakayla ilgili dava açıldı. Şu ana kadar 393 kötü muamele iddiası alınırken, polisin ölümcül sonuçları olan ve olmayan silah kullandığı vakaları da inceleniyor. İçişleri Bakanlığı bu prosedürlerden 261’inin yargı tarafından zaten tamamlandığını söyledi. 158 dava ise halen devam ediyor.

İçişleri Bakanlığı, “Kötü muamele iddialarının büyük çoğunluğunun yargı tarafından incelenmesinin ardından asılsız olduğu ortaya çıktı” dedi. 150 davada soruşturma başlatılmadı, 109 dava ise yargının reddiyle sonuçlandı.

Polis şiddetine karşı şikayet ofisi: Şu ana kadar iki davada suçlama var

Açılan iki suçlamadan birinin 18 Aralık’ta Innsbruck’ta yapılan duruşmada yönlendirme yoluyla sonuçlandığı açıklandı. Bir memur, resmi bir eylemin parçası olarak Somalili bir adamı dövmek ve işkence etmekle suçlandı. Ayrıca onu şehir dışında sarhoş halde, cep telefonu ve yönlendirme olmadan bıraktıkları da söyleniyor. ORF Tirol’ün duruşmaya ilişkin bildirdiğine göre polis memurları suçu kabul etmedi ancak mahkemede mağdurdan özür diledi ve artık bu şekilde davranmayacaklarını söylediler. İlk sanığa 3 bin euro, ikinci sanığa ise 2 bin 250 euro para cezası verildi. Memurlar suçlu bulunmaları halinde üç yıla kadar hapis cezasıyla ve işlerini kaybetmeyle karşı karşıya kalacaklardı.

EBM Ocak 2024’ten bu yana kuruldu

Ocak ayından bu yana faaliyet gösteren soruşturma ve şikayet ofisi, ÖVP ile Yeşiller arasındaki hükümet anlaşmasının bir parçasıydı ve Federal Yolsuzlukla Mücadele Dairesi’nde bulunuyor. Bağımsız ve yönlendirici olmayan bir danışma kurulu da kuruldu. Soruşturma ve şikayet ofisinde şu anda 32 personel çalışıyor. Buna bir insan hakları uzmanı ve bir psikolog da dahildir. Pozisyon 36 işe çıkarılacak. Personel görevlendirme konseptinin daha da geliştirilmesine yönelik bir değerlendirmenin 2025 yılı başı için yapılmasına karar verildi.|© DerVirgül

Yayınlama: 10.10.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.