Rapor | “Avusturya güçlü bir ekonomiye sahip”
Almanya merkezli Avrupa’nın önde gelen kredi derecelendirme kuruluşu Scope Ratings analistlerinin yayınladığı raporda, Avusturya’nın, mali piyasaların ülkenin rekabetçi ve çeşitlendirilmiş ekonomisine olan güçlü güvenini teyit eden etkileyici AA+ notunu koruduğu görüldü.
Kredi derecelendirme kuruluşu Scope Ratings tarafından oluşturulan başarı grafiğinde AA+ notunu alan Avusturya’nın mali piyasaların yurt içi lokasyona olan güçlü güveninin devam ettiğinin güçlü bir göstergesidir yorumlarına neden oldu.
Çünkü AA+ notu, en iyi olarak değerlendirilen AAA notundan sonra ikinci sırada yer almakta.
Scope’a göre Avusturya her şeyden önce rekabetçi ve çeşitlendirilmiş ekonomik yapıdan yararlanıyor.
Olumlu eğilimler ve istikrarlı enflasyon: Avusturya ekonomisi dayanıklılık gösteriyor
Derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s, Avusturya’nın görünümünü stabilden pozitif seviyeye çıkardı.
İstikrarlı trendlerin teyit edilmesi Avusturya ekonomisinin oldukça dayanıklı olduğunu gösteriyor. Avusturya’nın kredi notu, kişi başına düşen yüksek GSYİH, düşük üretim değişkenliği ve yüksek çeşitlilikten yararlanmaktadır. Ancak bir şey açık ve net olmaya devam ediyor: Krizlerden sonra sürdürülebilir bütçe politikasına dönebilmek için mali kuralların Avusturya ve Avrupa’daki tüm hükümetler için önemli bir referans noktası olarak kalması gerekiyor.
Enflasyona bakıldığında olumlu gelişmeler de görülüyor: %1,8’lik enflasyon oranıyla enflasyon oranı Eylül’de yeniden keskin bir düşüş yaşadı. Bu da ECB’nin hedef değerinde olduğu anlamına geliyor. Uyumlaştırılmış Tüketici Fiyat Endeksi açısından Avusturya, Almanya ile aynı seviyededir.
Maliye Bakanı Brunner: “Güven yüksek ancak reformlar gerekli”
“Derecelendirme kuruluşu Scope, Avusturya’nın AA+ notunu doğruladı. Bu çok iyi not, finansal piyasaların Avusturya lokasyonuna olan yüksek düzeydeki güveninin bir işaretidir. Ajanslar, küresel zorluklara rağmen Avusturya ekonomisinin dayanıklılığını, sağlam borç sürdürülebilirliğini ve kişi başına düşen yüksek GSYİH’yi vurguluyor. Ancak bu, Avusturya’nın herhangi bir reform yapmak zorunda olmadığı anlamına gelmiyor. Bunun yerine odak noktası rekabetçilik olmalıdır: yani en anlamsız düzenlemelerin kaldırılması ve yeni fırsatların belirlenmesi. Avusturya ve Avrupa’nın rekabetçi kalmasını sağlamak için kendimize yeni düzenlemeler getirmemeli, bunun yerine sistemi daha verimli hale getirmeliyiz.”| ©DerVirgül