Rusya’daki sıcak saatler Avusturya’da nasıl yankı buldu?

Avusturya Federal Şansölyesi Karl Nehammer [ÖVP], “Wagner isyanının” bitmesinden bir saat önce, pazar günü [bugün] için kriz kabinesini toplama talimatını verdi. Nehammer Rusya’daki gelişmelere ilk tepki veren başbakan oldu. Rusya’nın Ukrayna işgalinde de ilk tepki veren ama AB ülkelerinin tepkilerine rağmen Moskova’ya giden ilk başbakan olmuştu. Ancak, Nehammer’in yardımına Cumhurbaşkanı Erdoğan yetişmişti…

Rusya’daki sıcak saatler Avusturya’da nasıl yankı buldu?

Dün gece yarısında Rusya’da sular durulsa da ondan önce kriz kabinesini toplama kararı alan Avusturya, toplantıyı her hâlükârda gerçekleştirmek istiyor…

Avusturya, ikinci dünya paylaşım savaşından kalan geleneksel diplomasi alışkanlığı ve AB’nin tampon ülkesi olmasının verdiği sorumluluk gereği, Rusya’ya karşı politika ve stratejilerinde AB ülkelerinden farklı bir yol izlemiştir. Bu nedenle de AB ile Rusya arasındaki olası anlaşmazlıklarda Avusturya görüşmelerde öncü ülke olmuştur.

Nehammer Europa Forum’da endişelerini dile getirdi

Rusya’daki hareketliliğin bittiğinin ilan edilmesinden kısa bir süre önce, Göttweig’daki “Avrupa Forumu” çerçevesinde Nehammer ve AB’li mevkidaşları endişelerini dile getirmişlerdi: Şansölye “Nükleer silahlar yanlış ellere geçmemeli” dedi.

Nehammer, bir iklim aktivistinin konuşmasıyla kısa bir süre kesilen kapanış konuşmasında Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaşı eleştirdi. “Nükleer silahlara sahip bir süper güç uluslararası hukuku ayaklar altına almıştır.”

AB’nin Rusya’ya yönelik yaptırımları gerekliydi

AB’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlarının gerekli olduğunu söyledi. Nehammer, “Avusturya’da tek bir şirket ya da bankacılık kurumu bile yaptırımlarımızı sorgulamadı” dedi. Avusturya 1955’ten bu yana tarafsız bir ülke olmasına rağmen, “dünya toplumuyla tam bir dayanışma içinde” ve AB ile de dayanışma içinde. “Failleri ve kurbanları isimlendirmek” hala önemliydi. Bu amaçla, “Rusya’nın savaş anlatılarına” karşı koymak da gerekliydi. Nehammer “Yalanlar yalan olarak kalır” dedi.

Nehammer’in yardımına Erdoğan yetişti

Gecen yıl, AB ülkelerinin tepkilerine rağmen Rusya devlet başkanı Putin ile görüşmeye giden Avusturya Federal Şansölyesi Karl Nehammer, bu görüşmeden enerji ve buğday transferi kapsamında bir sonuç alamadığı gibi, eleştirilerin hedefine girdi.

Avusturya öteden beri ve özellikle AB üyeliği konusunda her defasında reddettiği Türkiye’nin Rusya devlet başkanı Putin ile olan iyi ilişkilerinden faydalanmak istedi. Çıkar ilişkiler kapsamında yedi yıldır diplomatik kriz yaşayan Avusturya-Türkiye ilişkileri üç ayda düzelerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan – Putin görüşmesi sonrasında “buğday” koridoru açılmıştı. |©DerVirgül

 

 

Yayınlama: 25.06.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.