Salzburg buzulları iklim değişikliği nedeniyle yok olabilir
Avusturya’nın Salzburg kentindeki buzulları inceleyen araştırmacı ve hidrologlar, bu buzulların 10 ila 15 yıl içinde yok olabileceğini belirtiyor.
Araştırmadan gelecek ayrıntılı veriler ve ölçüm sonuçları henüz yayınlanmış olmasa da buzulların kütle kaybettiği açıkça görüldü.
Salzburg Üniversitesi’nde buzul araştırmacısı Bernhard Zagel kütle kaybı ile ilgili, “Sekiz ila dokuz saatlik güneş ışığıyla buzul, yüksekliğini yaklaşık on santimetre kaybeder. Bu muazzam bir rakam çünkü yılda on santimetre buz kaybediliyor. Bunu telafi etmek için on metre taze kar gerekir,” dedi.
Zagel, Avusturya’nın Tauern dağlarında halihazırda ilkbahar ve yaz başlarına kadar süren yoğun kar yağışının buzulları korumak için çok az katkı sağladığını belirtiyor. Bilim insanı 3.000 metre gibi yüksekliklerde erime miktarının inanılmaz bir seviyede olduğunu vurguluyor.
Bunun sera etkisinden kaynaklandığına inanılıyor.
Zagel, “30 yıl önce Sonnblickkees’deki buz gölü daha yeni oluşuyordu. Şimdi çıplak kayanın olduğu yerde o zamanlar on metre kalınlığında buz vardı. Bugün buzulun kenarı 600 metre uzakta. Bunun nedeninin sera etkisi olup olmadığını soracak olursanız, aslında bunu tersine çevirmenin ve sera etkisi olmadığını kanıtlamanın giderek zorlaştığını söylemek isterim,” dedi.
Yüksekliği 2.700 metre olan Stubacher Sonnblickkees, son 25 yılda 45 milyon metreküp buz kaybetti. Bu miktar, buzulun kütlesinin yarısı. Araştırmacılar on yıl içinde bölgede hiç buzulun görünmeyeceğini varsayıyor.
Zagel, “10 yıl içinde artık bir buzul göremeyeceğinizi varsayıyorum. Hala küçük buz parçaları görebiliriz ama buzulun geometrisi hakkında bildiklerimize dayanarak, önümüzdeki 10 ila 15 yıl içinde (bu küçük buz parçalarını) neredeyse hiç göremeyeceğimizi büyük bir kesinlikle söyleyebiliriz,” dedi.