Şansölye sosyal yardım ödeneklerde radikal kesintiler istiyor

Şansölye sosyal yardım ödeneklerde radikal kesintiler istiyor

Perşembe günü Şansölye Karl Nehammer sosyal refah için yeni bir model sundu. ÖVP, Ulusal Konsey seçimlerinde bu şekilde puan toplamak istiyor.

Avusturya, dört haftadan biraz fazla bir süre içinde yeni Ulusal Konseyini seçmek için sandık başına gidecek. Reel politika açısından elbette gelecekte kimin Avusturya Şansölyesi olacağı da önemli. Anketler FPÖ ve Herbert Kickl’in aylardır lider pozisyonunda olduğunu gösteriyor. Mevcut hükümet başkanı Karl Nehammer doğal olarak yeniden başbakan olmak için seçim çalışması yürütecek.

Perşembe günü ÖVP Lideri ve Başbakan Nehammer, seçmenlerin çoğunu ikna etmek için seçim kampanyası finaline gireceği yeni sosyal yardım sisteminin modelini sundu. Daha önce ÖVP bu bağlamda beş noktaya odaklanıyor.

Basın toplantısında Şansölye, ÖVP’nin sosyal istismarı ve yerel sosyal sisteme göçü önlemek istediğini açıkladı. Böylece “her gün işe gidip sosyal sistemimizi vergileri ve katkı paylarıyla finanse edenler” için adalet yaratılmak isteniyor. Nehammer ayrıca “tüm hayatları boyunca çalışmış olanlara” karşı adalet çağrısında bulunuyor.

Bu Nehammer’in 5 maddelik planı

Beş yıllık bekleme süresi: Gelecekte, sosyal yardımların tamamı ancak Avusturya’da beş yıllık yasal ikametten sonra geçerli olacaktır; o zamana kadar yardımın yarısına hak kazanacaklar. Sığınma hakkına sahip olanlar için bu süre ancak koruma statüsü verildiğinde işlemeye başlar. Ayni yardımlar da dahil olmak üzere temel mali düzey, insani bir yaşam tarzını garanti etmeye devam etmelidir.

Reşit olmayanlar için azalan sosyal yardım alma: ÖVP, Sosyal Yardım Temel Kanunu’nda reşit olmayanlar için tek tip, azalan bir oran belirlenmesini istiyor. Bu, çocuk sayısı arttıkça çocuk başına ödenen maddi yardımın azaltılması gerektiği anlamına gelmektedir. Bu, büyük çocuklu aileler için orantısız derecede yüksek sosyal yardımların artık mümkün olmayacağı anlamına geliyor.

İkincil korumaya hak kazananlar için tek tip destek hizmetleri: ÖVP, programında ikincil korumaya hak kazananların ülke çapında tek tip destek almasında ısrar ediyor. ÖVP’nin örnek olarak “SPÖ Viyana”yı gösterdiği federal eyaletler, Sosyal Refah Temel Yasası kapsamındaki bu yükümlülüğü yerine getirmezse, gelecekteki federal hükümetler Anayasa Mahkemesi’ne (VfGH) başvurmalıdır.

Şeffaflık ve tutarlı yaptırımlar: ÖVP istediğini yaparsa, sosyal yardım ödemeleri “şeffaflık veri tabanında tutarlı bir şekilde raporlandırılacak”. Yasal gerekliliklere uyulmaması durumunda sosyal yardımlarda tutarlı kesintilere temel teşkil edecek bir entegrasyon veri tabanı kanunu oluşturulacak.

Sosyal yardımlarda nakdi yardım yerine ayni yardımlar da geçerli olacak: Sosyal istismarın önlenmesi için prensip olarak nakdi yardımlardan daha fazla ayni yardımın olması sağlanacak. Ayni yardımlardan özellikle çocuklar yararlanmaktadır.

Nehammer sosyal yardımı bir temas noktası olarak değil bir ağ olarak görüyor

Nehammer, ayda 4 bin 600 euro alan Suriyeli ailenin aldığı para miktarından duyulan memnuniyetsizliği aslında anlayabildiğini söyledi. Nehammer, sosyal yardımın “temas noktası yerine ağ” olması gerektiğini açıkladı. “İsteyip de yapamayanlara” hizmet etmeli. Ve “yapabilen ama istemeyen”lerin de hızla işgücü piyasasına geri dönmesi gerekiyor.

Medyada konuşulan Suriyeli aile, Halk Partisi modeliyle şu anda olduğu gibi 4 bin 600 Euro’luk sosyal yardım alamayacak. ÖVP modeliyle bu aile yaklaşık 1.780 euro sosyal yardım alacak. Ayrıca 800 Euro’ya yakın konut yardımı da olacaktı. Şansölye, “Dayanışma toplumu aslında bir başarıdır” dedi. Ve bu “iyi ve doğru” olarak ekledi. | ©DerVirgül

Yayınlama: 23.08.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.