Sosyal Dolandırıcılık | Türkiye’den gelen “boşanmıştır” belgesi kadını ele verdi

Sosyal Dolandırıcılık | Türkiye’den gelen “boşanmıştır” belgesi kadını ele verdi

Avusturya’da sosyal dolandırıcılık vakaları son yıllarda büyük oranda arttı. Bunun 2023’te 25,5 milyon Euro’luk hasara yol açtığı söyleniyor.

Federal Kriminal Polis Dairesi tarafından uygulamaya konulan Sosyal Güvenlik Dolandırıcılık Görev Gücü [SOLBE], geçen yıl yaklaşık 4.700 şüpheliyi araştırdı. Bunlara yaklaşık 25,5 milyon Euro zarar atfedildi; bu, 2022’ye kıyasla yüzde 80,7’lik bir artışı temsil ediyor. Bu, Pazar günü söylendiği gibi, görev gücünün devreye alınmasından bu yana elde edilen en güçlü yıllık sonuçtur. 2018’den bu yana 20.000’den fazla şüphelinin kimliği belirlendi.

Dolandırıcılar böyle zenginleşiyor

SOLBE’nin soruşturmalarının odak noktası, yasadışı olarak sosyal yardımlar almak amacıyla Avusturya’da sahte ikamet kaydı yaptıran kişilerdir. Federal Kriminal Polis Ofisi şu anda 50’den fazla farklı suç türünü biliyor. Bunlar arasında sahte belge düzenlemek, yurt dışında bildirilmeden kalmak ve aynı zamanda sosyal yardımlardan yararlanmak, kişinin gerçek kimliğini gizlemek (örn. “yaş yalanı”) yer alır.

Bakanlık, ana sayfasında böyle bir dolandırıcılığın neye benzediğini tam olarak açıklıyor.

Örnek | Viyana Eyaleti Kriminal Polis Dairesi, 2001–2023

Avusturya’da 55 yaşındaki Türkiye vatandaşı kadın, 2001 yılından itibaren aylık dul maaşı alıyordu [2023’te aylık yaklaşık 613 Euro].

Ancak kadın 2012 yılında yeniden evlenmiş ve bunu yetkililere bildirmemişti. Düğün Norveç’te gerçekleştiği belirtiliyor.

11 yıl süren evliliğinin de son bulmasıyla, Avusturya makamları haksız alınan dul maaşından haberdar oldu.

Bakanlığa göre, Emeklilik Sigortası Kurumu (PVA), 11 yıldır süren dolandırıcılık eyleminden boşanmanın duyurulduğu Türkiye’den gönderilen bir mektupla haberdar oldu. Oluşan hasar 66.000 Euro’nun üzerinde. Kadın evli olduğu halde, 11 yıl dul maaşı almaya devam etti.

Eğer boşanmış olan kocadan bu bildirim alınmamış olsaydı, sanık Türkiye vatandaşı hayatının sonuna kadar [Avusturya İstatistikleri hayat tablosuna göre yaklaşık 83,7 yaşına kadar] hukuka aykırı olarak dul maaşı almaya devam edecekti. Bu, PVA Avusturya’nın aleyhine toplam yaklaşık 206.000 Euro tutarında daha fazla hasara yol açacaktı.

Federal Kriminal Polis Dairesi Müdürü General Andreas Holzer, sonuçlara ilişkin şunları vurguladı: “Sosyal yardımlar, çeşitli acil durumlardaki insanlara yöneliktir. Burada suçluların kendilerini zenginleştirmesi, önemsiz bir suçtan başka bir şey değildir. SOLBE Görev Gücü ve federal eyaletlerdeki soruşturma ekipleri, kuruluşundan bu yana şu anda 112 milyon Euro’dan fazla hasara sahip 18.700 raporu ve 20.000 şüpheliyi çözmeyi başardı.”

Yüzde 99,6 temizlenme oranı

Görev gücünün temizleme oranı son derece yüksektir ve yüzde 99,6’dır. Bakanlığın yazdığına göre, bilinen vakaların yaklaşık yüzde 70 ila 80’inde sanıklar yabancılar. İçişleri Bakanı Gerhard Karner [ÖVP], “Etkileyici soruşturma başarıları, bu soruşturma grubunun kurulmasının doğru adım olduğunu bir kez daha doğruladı” diye konuştur. | ©DerVirgül

Yayınlama: 15.07.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.