Sosyal harcamalar bir önceki yıla göre arttı
Avusturya İstatistik Kurumu tarafından yapılan ön hesaplamalara göre, sosyal harcamalar bir önceki yıl 2021’e kıyasla yüzde 1,8 artarak yaklaşık 136 milyar Euro’ya ulaştı.
Bununla birlikte, ekonomik büyüme yüzde 10’luk bir artışla önemli ölçüde daha güçlü olduğu için, sosyal oran – yani sosyal harcamaların nominal gayri safi yurtiçi hasıla [GSYH] içindeki payı – yüzde 30,5’e düştü.
Pandemi yıllarından sonra, olumlu işgücü piyasası gelişiminin bir sonucu olarak işsizlik yardımları, işsizlik yardımı ve kısa çalışma ödeneklerine yapılan harcamalarda keskin düşüşler yaşandı. Avusturya İstatistik Kurumu Genel Müdürü Tobias Thomas’a göre bu düşüşler aile, sağlık ve yaşlılık yardımlarının yanı sıra sosyal dışlanmayla mücadeleye yönelik sosyal yardımlardaki ortalamanın üzerindeki artışlarla dengelendi.
İşsizlik yardımları için daha az harcama
İşgücü piyasasının olumlu gelişimi ve çeşitli Korona kurallarının sona ermesi nedeniyle, işsizlik yardımları [yüzde -5,3], işsizlik yardımı [yüzde -28,3] ve kısa çalışma ödeneği [yüzde -83,1] harcamaları 2022 yılında önemli ölçüde azalmıştır. Öte yandan, aktif ve etkinleştirici işgücü piyasası politikası tedbirleri için bir önceki yıla göre daha fazla harcama yapılmıştır [+%5,1].
İşgücü piyasasıyla ilgili sosyal yardımlara yapılan toplam harcama yaklaşık 12,0 milyar Euro’dan [2021] 7,2 milyar Euro’ya [2022] düşmüş ve toplam sosyal yardım harcamaları içindeki payı yüzde 9,1’den yüzde 5,5’e gerilemiştir.
Emeklilik yaşında sosyal yardımlar için daha yüksek harcama
Emeklilik yaşındaki sosyal yardımlar için yapılan harcamalar yüzde 4,9 artarak 58,9 milyar Euro’ya yükselmiştir. Tüm yaş grupları için sağlık ve sağlık bakımı harcamaları 37.8 milyar Euro’ya yükseldi [+%6.1]. Böylece, iki baskın harcama payı [yaşlılık: yüzde 44,4, sağlık: yüzde 28,5] artmaya devam etti ve son olarak toplam sosyal yardım harcamalarının neredeyse dörtte üçünü [2021: yüzde 70] oluşturdu.
En güçlü artışlar – özellikle Ağustos ayında düzenli aile yardımına ek olarak verilen çocuk başına 180 Euro’luk bir defaya mahsus özel ödeme nedeniyle – 12,1 milyar EUro [+ yüzde 9,4] harcanan aile yardımlarının yanı sıra 2022’de toplam 2,8 milyar Euro [+ yüzde 9,1] olan barınma ve sosyal dışlanmayla mücadele için yapılan sosyal yardımlarda [özellikle asgari güvenlik, sosyal yardım ve mülteci yardımı] gerçekleşmiştir. Bu rakam toplam sosyal yardım harcamalarının yüzde 9.1’ini [aile/çocuk] ve yüzde 2.1’ini [barınma/sosyal dışlanma] oluşturmaktadır.| ©DerVirgül