SPÖ’nün Ulusal Konsey Seçim Vaatleri…

SPÖ’nün Ulusal Konsey Seçim Vaatleri…

Avusturya’da 29 Eylül 2024 tarihinde yapılacak olan genel seçimlerine katılacak olan siyasi partiler seçim kampanyalarına start vermeye başladı.

Çarşamba günü Ulusal Konsey seçimleri için Sosyal Demokrat Parti SPÖ’nün seçim programı sunuldu. Parti lideri Andreas Babler “gelecek için önemli bir program” görüyor.

Bu, insanlara saygının politik olarak geri getirilmesiyle ilgili ve parti ideolojisinin çok ötesine geçen bir teklif: “Bu, tüm insanların yaşam koşullarını iyileştiren bir seçim programı.”

SPÖ, Babler tarafından kurulan uzman konseyinin programa çok fazla girdi sağlamasından gurur duyuyor. Panelde temsil edilen Bireysel uzmanlar daha sonra Ulusal Konsey seçimlerinden önce sunuma katıldılar ve seçilmiş noktaları, eski Adalet Bakanı Maria Berger (SPÖ), örneğin yeni bir Anayasa Sözleşmesi, Tıp Uzmanı Miriam Hufgard-Leitner 23’e kadar ücretsiz Dişhekimliği Hizmetleri, Pro-ge Başkanı Reinhard Binder, çalışma süresinin geçici olarak azaltılmasını ve uzman Konseyi Başkanı Marc Hall’un ekonomi politikası yönelimini tanıttılar.

SPÖ programından taviz vermedi. İçeriği röportajlarla genişletilerek en az 116 sayfadan oluşur. Söz sahibi olan sadece Babler değil, aynı zamanda aktör Cornelius Obonya’dan Alex Polleres ve Stefan Woltran gibi üniversite profesörlerine, siyaset bilimci Julia Partheymüller ve “Mutbauer” Ewald Grünzweil’e kadar çok çeşitli alanlardan uzmanlar da söz sahibi.

İşlenen konuların kapsamı oldukça geniş. SPÖ, tartışmalı servet vergisinin bir milyon avroluk net varlıklar üzerinden uygulanmasını istiyor, ancak ev sahipliği de muaf tutulacak. Veraset vergisi de sadece bir milyondan başlamalıdır. ÖVP’nin aksine kurumlar vergisini düşürmek istemiyorlar, yüzde 25’e çıkarmak istiyorlar.

Kira artışlarının 2026 yılına kadar ertelenmesi ve sonrasında en fazla yüzde iki oranında kalması gerekiyor. Ayrıca “ev inşaatı kredileri” olarak adlandırılanlar için yüzde 3’lük bir faiz fiyatı tavanı istiyorlar.

İlk aşamada, özellikle hemşirelik gibi zorlu işlerde, dört günlük haftayı tam ücret tazminatıyla denemek isteniyor. Her şeyi kapsayan sözleşmeler ve rekabet hükümleri kısıtlanmalıdır. Uzun süredir işsiz olanlara istihdam garantisi verilmeli ve işsizlik yardımlarının net yenileme oranı yüzde 70’e çıkarılmalıdır.

Cömert SPÖ seçim programı

Genel olarak program oldukça cömert. Temel çocuk yardımının evrensel tutarı 367 avro olarak ilan ediliyor ve bu miktar sosyal standartlara bağlı olarak daha yüksek de olabiliyor. Bakım tesislerinde öğle yemeği (6-15 yaş arası çocuklar için tam günlük ortak bir okulda) ücretsiz olmalı, iklim bileti 18 yaşına kadar ücretsiz olmalı, ayrıca 16-30 yaş arası çocuklar için medya aboneliği ücretsiz olmalıdır. Tıbbi eğitim kontenjanlarının sayısı iki katına çıkarılacak, üniversitelerdeki erişim kısıtlamaları ve harçlar azaltılacak. Şehir merkezlerini canlandırmak amacıyla restoranlar ve yerel tedarikçiler için bir yatırım fonu oluşturmak istiyorlar.

Mali açıdan en büyük pay, ÖBAG tarafından yönetilmesi gereken 20 milyar dolarlık iklim dönüşüm fonu olacak. ÖBAG’ın da onlara temettü ödemesi gerekiyor.

Diğer talepler arasında kürtajın ceza kanunundan çıkarılması, federal savcılığın bağımsız bir makam olarak kurulması, 45 yıldan sonra kesinti yapılmaksızın emekli maaşı verilmesi, giriş yasaklandığında şiddet içeren suçlulara pranga uygulanması ve 14 yıl içinde uzman doktorların görevlendirilmesi garantisi yer alıyor.

Tarafsızlık taahhüdü içeren SPÖ seçim programı

SPÖ, Ulusal Konsey seçimi öncesindeki seçim programında zorunlu askerlik hizmetinin yanı sıra tarafsızlık taahhüdünde bulunmuştu. Ortadoğu ihtilafında iki devletli çözüm çağrısında bulunuyorlar; Ukrayna’ya “insani destek” sağlamak ama aynı zamanda müzakere yoluyla çözüm için kanalları açık tutmak istiyorlar.

İltica politikası söz konusu olduğunda SPÖ, mültecilerin AB çapında dağıtılmasını savunuyor. Ciddi suçlar işleyen veya tekrar tekrar küçük suçlar işleyen herkes, hukukun üstünlüğünün “tam ciddiyetini” hissetmelidir. Kendi ülkelerine sınır dışı edilemeyen herkes, Avrupa girişiminin bir parçası olarak Birlik dışındaki güvenli üçüncü ülkelere götürülebilmelidir.|© DerVirgül

Yayınlama: 11.09.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.