Sürdürülebilirlik Kontrolünde Noel Baba Çikolataları | Üçte Biri Başarısız

Avusturya’da satılan 18 çeşit Noel Baba çikolatası, sürdürülebilirlik kontrolüne tabi tutuldu.

Sürdürülebilirlik Kontrolünde Noel Baba Çikolataları | Üçte Biri Başarısız

Südwind geliştirme organizasyonu ve çevre koruma organizasyonu Global 2000, Schoko-Nikoläuse’yi bir sürdürülebilirlik kontrolüne tabi tuttu.

13 Kasım’a kadar Avusturya’nın her yerinde bulunan 18 çikolata figürü sosyal ve ekolojik kriterlere göre değerlendirilirken, dört eko-sosyal testini başarıyla geçen oldu. 
Ancak üçte biri sürdürülebilirlik açısından başarısız bulundu.

Testten geçen markalar ise, dünya mağazalarında satılan “EZA Schoko-Nikolo”, “Spar Natur pur Bio-Nikolaus”, Hofer’den “Monarc Bio-Fairtrade Nikolo” ve denn’s’ten “Yıldızlı elbiseli Schönenberger Noel Baba” oldu.

Amaç: 

Günümüzde, tüketiciler yemeklerinin nereden geldiğini her zamankinden daha çok bilmek istiyor. Yemeklerinin çevreye zarar vermeyen ya da iş gücünü sömürmeyen, sorumlu bir şekilde üretilip üretilmediğini bilmek hakkına sahipler. 

Bu kapsamda kakao çiftçilerinin gelir seviyesinin yükseltilmesi, karbon salımını minimuma indirilmesi ve ormansızlaşmaya karşı mücadele etmeyi ve en önemlisi çocuk işçiliğinin engellenmesi açısından, ‘’Sürdürülebilirlik’’ kontrolleri yapılarak, tüketici bilgilendiriliyor, bu kurallara uymayan üreticiler yayınlanarak cezalandırılıyor. 

Chicago Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Fildişi Sahili ve Gana’da yaklaşık bir buçuk milyon çocuk, ailelerini bakmak için özellikle tehlikeli koşullarda çalışmak zorunda.

Bu iki ülke, küresel kakao üretiminin yüzde 60’ından sorumludur.

“Geleneksel olarak üretilen sertifikasız çikolata ürünlerinde, genellikle çevre kirliliği ve çevresel bozulma söz konusudur.

Örneğin kakao yetiştiriciliğinde çevreye ve sağlığa zararlı pestisitler sıklıkla kullanılmaktadır.

Global 2000’den Martin Wildenberg, ‘’Birçoğu o kadar tehlikelidir ki, Avrupa’da kullanımları uzun süredir yasaklanmıştır, “dedi

Ayrıca, STK’lar, kakao endüstrisindeki insan ve doğa sömürüsünün korona kriziyle daha da artacağı konusunda uyardı. ” Çocuk işçiliğinin artmasından da korkulmalıdır” dendi. |virgül 

Yayınlama: 21.11.2020
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.