Suriyeli bir ailenin aylık 6.000 Euro yardım alması tartışmalara neden oldu

Suriyeli bir ailenin aylık 6.000 Euro yardım alması tartışmalara neden oldu

Viyana’da asgari gelir düzeyi konusunda siyasi bir tartışma başladı. Vaka, Viyana’da yaşayan dokuz kişilik Suriyeli bir aileyle ilgili. Kira yardımı ile ayda 4.600 euro alıyor. Viyana Eyalet yönetimi, FPÖ tarafından eleştiriliyor. Ancak Viyana belediyesi ise ödenen tutarı savunuyor.

Asgari gelire yönelik ilk siyasi eleştiri değil bu ama bu kez oldukça duygusal bir şekilde yürütülüyor. Suriyeli ailenin 4.600 Euro aldığını ilk haber yapan günlük gazete “Heute” oldu; o tarihten bu yana ödemelerin miktarı ve olası üst sınır hakkında tartışmalar sürüyor. Çünkü Özgürlük Partisi [FPÖ], asgari gelirin göçmenleri Viyana’ya çekeceğini savunuyor.

FPÖ ödemeyi eleştirdi

“Normal çalışan bir insana, birinin 40 saat çalıştığını ve ortalama net maaşının 2.000 euro olduğunu, ancak büyük bir ailenin yalnızca Viyana belediyesinden 4.600 euro aldığını ve ardından aile yardımı ile 6.000 euorya kadar çıktığını açıklayamazsınız. Viyana FPÖ başkanı Dominik Nepp, bir röportajında, “Elinizde her ay net nakit olarak 6.000 euro var” dedi.

Aile, yetişkin başına 809,09 euro, çocuklar için ise 51,01 euor alıyor. Çocuk başına ilave 312,08 Euro’da alınıyor. Altı çocuk için bu miktarı alma hakları var. Ayrıca 1.000 Euro’luk iyi bir kira yardımı da alındığı vurguandı. Bu da toplamda yaklaşık 4.600 Euro ediyor. Diğer federal eyaletlerde aile önemli ölçüde daha az alacaktı. Örneğin Aşağı Avusturya’da ilk çocuğunuz için yaklaşık 289 euro alıyorsunuz ve her yeni çocuk için talepler azalıyor.
Öte yandan, Halk Partisi Viyana Eyalet Örgütü [ÖVP] ayrıca Viyana’nın asgari gelir düzeyini de eleştiriyor.

SPÖ modeli savunuyor

Sosyal Demokrat Parti Viyana Eyalet Örgütü [SPÖ] Kent Konseyi Üyesi Peter Hacker, tartışmanın duygusallığını anlasa da modeli savunuyor. “Şehrimizdeki insanların varoluşlarından korkarak yaşamalarını istemiyorum. Bütün bunların sınırsız bir yetkiye sahip olmasını istiyor muyum? Emin değilim. Bu yüzden dayanışmayı tek yönlü bir yol olarak yanlış anlayanlara yönelik yaptırımlar var. Dayanışma iki yönlü bir yoldur. Bu bir ehliyet değildir ancak aynı zamanda kişinin görevini yerine getirmesiyle de bağlantılıdır. Bu yüzden insanların çalışmaya gelmesini de sağlıyoruz” diyor.

Ayrıca belediyeye göre bunlar istisnai durumlar. İl genelinde 7 çocuklu 120 aile bulunuyor. Bunlardan yalnızca 13’ü asgari gelir elde edecek, yani yüzde ondan biraz fazla. Belediye meclisi değişikliğe gerek görmüyor. People’s Aid, Viyana’daki insanların lüks içinde geçimlerini sağlayamayacaklarını hesaplıyor: Aile yardımı gibi tüm yardımlarla dokuz kişilik ailenin yaklaşık 6.600 euorluk yoksulluk riski eşiğinin hemen altında olduğunu söylüyorlar.

Avrupa’da benzersiz durum

Ekonomi ve vergi uzmanı Gottfried Schellmann, istihdam edilenlerle sosyal yardım alanlar arasında bir dengesizlik olduğunu tespit ediyor. Çünkü eğer çalışırsanız, aile ikramiyesine rağmen, asgari gelire sahip olanlardan çocuk başına yüzlerce euro daha az alıyorsunuz. “Temel hata, devletlerin bu konuda hiçbir şey yapamayacağı, bunu açıkça belirtmemiz gerektiği, sosyal yardımın yanı sıra aile transferlerinin de ödenmesidir. Bu, Avrupa’nın başka hiçbir yerinde mevcut değil.” Uzman, bunun aynı zamanda insanların Avusturya’ya sığınma başvurusu yapma olasılığının daha yüksek olduğu anlamına da geldiğini söylüyor.| ©DerVirgül

Yayınlama: 02.08.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.