Tatile yurt dışına giden ‘sosyal yardım’ alıcıların dikkatine

Tatile yurt dışına giden ‘sosyal yardım’ alıcıların dikkatine

Avusturya’da her yıl binlerce sosyal güvenlik dolandırıcılığı vakası Sosyal Güvenlik Dolandırıcılık Görev Gücü [SOLBE] tarafından çözülüyor. Ancak buna rağmen, özellikle yurt dışına tatil amaçlı çıkan sosyal yardım alıcıları, yardım almaya devam etmek için durumlarını yetkili makamlara bildirmiyor.

Avusturya, işsizlik ödeneği dahil olmak üzere sosyal yardım alıcılarını bir çok noktada kısıtlayıcı yasalar yürürlüğe koymuş ve bu yasaların ihlal edilmesinin takip etmesi için 2017 yılında polislerden oluşan Sosyal Güvenlik Dolandırıcılık Görev Gücü [SOLBE] isimli bir birim kurmuştur.

SOLBE görev gücü, özellikle tatil sezonunda Türkiye’den gelen uçak seferleri başta olmak üzere ülkede yaşayan göçmen grupları havalimanlarında denetleniyor ve sosyal yardım alıcılarının yurt dışına çıkışlarını ilgili kurumlara beyanda bulunup bulunmadıklarına odaklanıyor.

Avusturya yasalarına göre işsizlik maaşı alanlarda dahil olmak üzere, [kira yardımı hariç] tüm sosyal yardım alıcıları yurt dışına çıktıkları andan itibaren bu ödenekler kesilmekte. Şayet yurt dışına çıktığı ilgili makamlara bildirilmemişse, geçmişe dönük sosyal ödenekler geri alınmakla birlikte para cezaları kesilmekte.

Pasaport mührüne dikkat!

Avusturya’da işsizlik ödeneği [Arbeitslosengeld] veya acil yardım [Notstandshilfe] alıcıları, yardım aldıkları kuruluşlara yurt dışına çıkacaklarını bildirmelerine rağmen, ilgili kurumlar tarafından bazı durumlarda suçlandıkları görülmekte.

Avusturya gümrüklerinden çıkış yapıldığında, gümrük memurunun pasaportunuza tarih ve yer bildirimini içeren mührün vurulduğundan emin olmanızı tavsiye ediyoruz. Bu dikkat aynı şekilde Avusturya’ya geri dönüşlerde önem kazanmaktadır. Şayet mühür vurulmayan pasaportlar sizin hangi tarihlerde yurt dışına çıktığınızı şüpheli bir duruma getirmektedir.

Avusturya İŞ ve İşçi Bulma Kurumu AMS, işsizlik maaşı alanlara özellikle tatil sezonunda randevu vererek, pasaportunuzu birlikte getirmenizi istiyor. Pasaportunuzda ülkeye giriş ve girişler net olarak görülmüyorsa, AMS kendi inisiyatifiyle size ceza verebiliyor. | ©DerVirgül

 

Yayınlama: 27.08.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.