Türk pasaportu tesadüfen bulundu | Sığınmacı, ‘haksız’ 200 bin euro sosyal yardım aldı

Türk pasaportu tesadüfen bulundu | Sığınmacı, ‘haksız’ 200 bin euro sosyal yardım aldı

2013 yılında Avusturya’ya gelerek sığınma talebinde bulunan 62 yaşındaki adam, 2014 yılından 2024 yılına kadar haksız olarak sosyal yardımlardan yararlanmakla suçlanıyor.

Türk pasaportunun tesadüfen bulunması, 62 yaşındaki Suriyeliyi Eisenstadt Eyalet Mahkemesi’nde sanık sandalyesine oturttu. Avusturya Yabancılar ve Mülteciler Ofisi [BFA], adamın aslında Türk vatandaşı olduğunu varsayarak iltica statüsünün iptali sürecini başlattı.

Ayrıca, yaklaşık on yıl boyunca toplamda 197.340 Euro tutarında sosyal yardım aldığı için, 62 yaşındaki adam şimdi sosyal yardımları haksız yere kullanma suçundan da yargılanacak.

Yaşam Merkezi Suriye’de

Aile babası, kendi beyanlarına göre, yaşam merkezinin Suriye’de olduğunu ve orada bir iş yeri işlettiğini söyledi. 2013 yılında savaştan kaçarak Avusturya’ya geldiği söylenen sığınmacının, ilk önce Traiskirchen’deki [NÖ] ilk kabul merkezinde, ardından Burgenland’daki bir mülteci yurdunda barındırıldığı kaydedildi.

“Tıpkı buraya gelen diğer Suriyeliler gibi ben de zulme uğradım. İltica talebinde bulundum ve bu yardımı aldım,” dedi 62 yaşındaki adam mahkemede. Ağustos 2014’ten Ocak 2024’e kadar, maksimum 1.400 Euro tutarında sosyal yardım ve sağlık sigortası yardımları aldı.

Sanık Türk Vatandaşlığına Sahip

Savcılık, sanığın vatandaşlığı hakkında yetkililere yanlış bilgi verdiğini iddia ediyor.

Annesi Türk olduğu için, 62 yaşındaki adam Suriyeli olmasının yanı sıra Türk vatandaşlığına da sahip. Sanık, en son bir buçuk yıl önce Türkiye’de bulunduğunu söyledi ve Avusturya’da yalnızca ara sıra çalıştığını belirtti. Eşi ve çocuklarının yalnızca Suriye vatandaşı olduğunu ekledi.

Mahkeme hâkimi, “Herkesin tüm vatandaşlıklarını belirtmesi gerektiğini size söyleyen oldu mu?” diye sorması üzerine, “Bana sadece doğru cevap vermem gerektiği söylendi,” diye yanıtladı 62 yaşındaki sanık ve suçlamaları kabul etmedi.

Sanığın avukatı iltica statüsünün iptali kararına itiraz etti ve süreç hâlâ devam ediyor.

Avukat, müvekkilinin yasal bir oturma iznine sahip olduğunu, yetkililerin ona geçici koruma sağladığını belirtti.

Dava Ertelendi

Yargıç, yabancılar hukuku sürecinin sonucunu beklemek istediği için duruşma ertelendi.
Gerekirse sanığın sosyal yardım başvurusunu yaptığı İlçe İdaresi’nden bir çalışan da sorgulanacak. Mahkûmiyet durumunda, sanığa üç yıla kadar hapis cezası verilmesi söz konusu.| ©DerVirgül

Yayınlama: 14.11.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.