Türkiye’de tatildeyken sosyal yardım almanın bedeli ağır oldu

Avusturya yasalarına göre, işsizlik maaşı veya sosyal yardım ödeneğinden yararlananlar, yurt dışına çıktıkları taktirde bunu ilgili kuruma bildirmeli ve ödenek almamaları gerekmektedir. Bu yasayı ihlal eden ve yüksek para cezası alan yurttaş Der Virgül’e konuştu…

Türkiye’de tatildeyken sosyal yardım almanın bedeli ağır oldu

Avusturya’da geçtiğimiz yıllarda, sosyal dolandırıcılıkla mücadele kapsamında kurulan “Federal Kriminal Dairesi Sosyal Yardımlar Dolandırıcılığı Görev Gücü”, haksız sosyal yardım alanların korkulu rüyası olmuş durumda.

Özellikle yaz aylarında daha kapsamlı denetimler yapan ve mali polisle birlikte hareket eden kurum, diğer şeylerin yanı sıra işsizlik, acil yardım ve asgari yardım vb. gibi sosyal yardım ödeneğinden yararlananların, yurt dışına çıkmaları durumunda bunu ilgili kuruma bildirmeyen ve yurt dışında kaldıkları sürece bu ödenekten yararlananları denetliyor.

Kimi sosyal yardım yararlanıcısı, yurt dışına gittiklerini bildirmeyerek sosyal yardım parası alamaya devam etmekte ve suç işlemektedir.

Yurt Dışı Tatillerinde İşsizlik Maaşı veya Sosyal Yardım Alanlara Operasyon

2021 ve 2022 yıl yaz aylarında mali polis tarafından sınır kapılarında yapılan operasyonlarda, yüzlerce sosyal yardım alıcısının yurt dışına gideceklerini bildirmedikleri ortaya çıkmış ve haklarında yasal işlemler yapılmıştı.

“Pasaportumu kaybettim” numarası

Yaklaşık üç yıldır AMS üzerinden önce işsizlik ödeneği, daha sonra ise acil yardım [Notstandshilfe] ödeneğinden yararlanan, ancak bu süre zarfında zaman zaman bir veya iki ay çalıştığını söyleyen Viyanalı kadın, üç yıl içerisinde altı defa Türkiye’ye tatile gittiğini belirtti.

İsminin yayınlanmasını istemeyen kadın Der Virgül’e, Türkiye tatillerinde sosyal yardım almaya devam ettiğini, bu yıl geri döndüğünde ise AMS kurumu ilk randevuda kendisinden pasaportunu istediğini söyledi.

AMS randevusuna giden kadının pasaportunda yer alan “giriş/çıkış” mühürlerini inceleyen memur, yurt dışına çıktığı halde sosyal yardım aldığından dolayı hakkında yasal işlem başlatılacağını yazılı olarak bildirdiğini belirtti.

Viyanalı kadın, yetkili memurun sözlü olarak; “Artık pasaportumu kaybettim bahanesinin, sosyal yardım alıcılarının yurtdışına çıkışlarını saklamaya yetmediğini” söylediğini aktardı.

Şimdi, haksız olarak alınan sosyal yardımlar geriye dönük, üç yıla kadar geri ödenmesi ve ek ağır cezalar verileceği belirtildi. | ©DerVirgül

Yayınlama: 17.08.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.