Türkiye’de Yasal Süreden Fazla Kalanlar Avusturya Girişlerinde Sorun Yaşıyor

Avusturya’da çeşitli kategoriden oturum iznine sahip Türkiye vatandaşları, ön görülen AB ülkeleri dışında kalma süresini geçirdiklerinden, Türkiye’ye geri gönderiliyor. Konuyla ilgili bir açılama yayınlayan T.C. Viyana Başkonsolosluğu, yasal süreler konusunda uyarıda bulundu.

Türkiye’de Yasal Süreden Fazla Kalanlar Avusturya Girişlerinde Sorun Yaşıyor

Avusturya’da altı aydan fazla kalmak isteyen, Üçüncü Ülke Vatandaşları oturum izni almak zorundadır. 

Ülkede kişisel duruma bağlı olarak oturma izinleri farklılık göstermektedir. 

Avusturya’da oturum hakkı kategori şunlardır: 

• Serbest meslek sahibi için Kırmızı – Beyaz- Kırmızı Kart (Rot-Weiß-Rot Karte)

• İşçi için Kırmızı-Beyaz – Kırmızı Kart (Rot-Weiß-Rot Karte)

• Mavi Kart

• Kırmızı – Beyaz- Kırmızı Kart Plus (Rot-Weiß-Rot Karte Plus)

• Yerleşme İzni (Niederlassungsbewilligung)

• Yerleşme İzni (Niederlassungsbewilligung) – Çalışma hakkı içermeyen

• Yerleşme İzni (Niederlassungsbewilligung) – Aile birleşimi

• Sürekli Oturum (Daueraufenthalt – EU)

• Sürekli Oturum – Aile Bireyi (Daueraufenthalt – Familienangehörige)

T.C. Viyana Başkonsolosluğu’ndan yapılan açıklamada, yukarıda yer alan Kırmızı – Beyaz- Kırmızı oturum kartlarına sahip olanlar, yani 1 ila 3 yıl süre geçerli oturum kart sahipleri, Avusturya dışında ikamet etme sürelerinin, bir yılda altı aydan fazla olmaması gerektiği konusunda uyarıyor. 

Öte yandan açıklamada, Sürekli Oturum kartı (Daueraufenthalt – EU) sahibi ve aile bireyleri, Avusturya ve Avrupa Birliği ülkeleri dışında kesintisiz bir yıldan fazla kalmamaları gerektiği belirtilmekte. 

T.C. Viyana Başkonsolosluğu açıklamasında, ‘’Son dönemde, Avusturya’da yaşayan vatandaşlarımızın yukarıda belirtilen sürelere riayet etmemeleri nedeniyle Viyana havalimanında ülkeye girişlerine izin verilmediği ve Türkiye’ye geri gönderildikleri gözlenmektedir.

Bu itibarla, Avusturya’da yaşayan süresiz veya süreli ikamet izni hamili vatandaşlarımızın dönüşlerinde sorun yaşamamaları için anılan Kanun’da belirtilen sürelere dikkat etmeleri önem taşımaktadır.’’ dendi. 

Zorunlu Durumlar 

Ön görülen yasal süreyi zorunlu durumlarda aşıldığı zaman veya aşılması ihtimal seyahatlerde, şayet bu sürenin geçeceği önceden biliyor ve haklı bir nedeniniz var ise, Avusturya makamlarına bunun bildirilmesi ve izin alınması gerekmektedir.

Bu makamlar, Viyana Eyaletinde MA – 35 departmanı, diğer yerleşim birimlerinde ise kaymakamlıklar, yabancılar polisi gibi resmî kurumlardır. 

Şayet, ön görülen yasal süre, Avusturya dışındayken planlanmayan bir durumdan kaynaklandıysa, örneğin kaza, hastalık gibi durumların, resmî belgelerin Almancaya tercümesi yapılmış bir şekilde ispat edilmesi ve Avusturya girişlerinde ibraz edilmesi gerekmektedir. 

Peki Yasal Süreyi Unutursanız Ne Olur?

T.C. Viyana Başkonsolosluğu tarafından yapılan uyarıda da yer aldığı gibi, yasal sürenin üzerine çıkılması durumunda, Avusturya’ya girişinize izin verilmiyor ve Türkiye’ye gönderilebiliyorsunuz.

Bu durumda yapmanız gereken, Avusturya’nın Türkiye’de bulunan resmi temsilciliklerine giderek, tekrardan Avusturya’ya giriş izni almanız gerekmektedir. 

Önemli: Verilen bilgiler, kişisel duruma göre değişebilir, her oturum izni kartı sahibi için aynı yasal süreç işlemeyebilir. |virgül 

© Bild: virgül 

Yayınlama: 17.03.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.