Türkiye’ye kara yoluyla gidenlere, geri dönüşte Bulgaristan uyarısı

Türkiye’ye kara yoluyla gidenlere, geri dönüşte Bulgaristan uyarısı

Avusturya, Bulgaristan ve Romanya’nın Schengen’e katılımları konusundaki set tutumunu sert sınır kontrollerinin yapılmasının garanti edilmesiyle yumuşatmış ve Bulgaristan, 31 Mart 2024 tarihinden itibaren Schengen bölgesine dahil olmuştu. Bu tarihten itibaren Bulgaristan toprakları Schengen bölgesi müktesebatına tabi olarak kabul edilmişti.

Artık, Schengen vizesi sahipleri, Bulgaristan’a girişlerinde (geldikleri sınır noktasına ve/veya seyahat amacına bakılmaksızın) Schengen kurallarına göre muamele göreceklerdir.

Schengen bölgesinde yer alan bir ülkeden doğrudan Bulgaristan’a hava ve deniz yolundan yapılan seyahatlerde, rutin pasaport ve sınır kontrolleri kaldırılmıştır.

Avusturya’nın sınır kontrolleri ön şartı, Bulgaristan sınır kapılarında olağan üstü bir kontrol mekanizması oluşturulmasını sağlamıştır.

Bu nedenle…

AB ülkeleri, Türkiye temsilciliklerinden vize verilmesini zorlaştırması, gözleri Bulgaristan’a çevirmiş ve Bulgaristan üzerinden alınan Schengen vizesiyle, AB’nin diğer ülkelerine ulaşmanın yolları aranmaktadır. Ancak bu konuda Bulgaristan çok hassas bir araştırma yöntemiyle, ülkeye girişleri neredeyse imkânsız kılmaktadır. Öyle ki geri dönüş bileti olmayan Schengen vize sahibini ülkeye sokmadığı gibi günlerce gözaltında tutabiliyor ve sonrasında Türkiye’ye geri gönderiyor.

AB ülkelerinde oturum izni olanlar…

Türkiye tatillerini geçirmek için kara yoluyla gidecek olanların geri dönüşlerinde dikkat etmeleri gerek ise, pasaport tarihleri ve fotoğraflarıdır.

Der Virgül’e ulaşan tatilciler, geri dönüşlerdeki kontrollerin olağan üstü olduğunu söyleyerek, pasaport fotoğraflarının eski olması ve doğal olarak size benzemesinde şüphe uyandırması durumunda, aracınızın ve sizlerin alıkonulma ve araştırılmaya maruz kaldığınız söyleniyor.

Öte yandan, Avusturya’dan edindiğiniz beş yıllık oturum kartının bitiş tarihinin son günü, öğlen saat 12:00’a kadar hava yoluyla ülkeye giriş yapmanızın önünde yasal bir engel yokken, bu durum kara yoluyla mümkün değildir. Bulgaristan ve Macaristan oturum kartlarının bitiş tarihlerini Avusturya gibi değerlendirmemektedir. Dikkatli olunmasında yarar görüyoruz… | ©DerVirgül

Yayınlama: 11.06.2024
Düzenleme: 11.06.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.