Üniversite Araştırması: “Müslümanlar, Avusturyalılarla aynı haklara sahip olmamalıdır”
Avusturya-Salzburg Üniversitesi, Avusturyalıların İslam’a olan tutumunu inceleyerek, yetkilileri İslam ve Müslümanlara karşı oluşan önyargı konusunda uyardı.
Salzburg Üniversitesi tarafından, İslam üzerine sosyal bir araştırma çalışması yapıldı.
Çalışmada, Avusturyalılara İslam ve Avusturya’da yaşayan Müslümanlar hakkında sorular yöneltildi.
İslam üzerine yapılan sosyal araştırma çalışmasında 1.200 Avusturyalı ile röportaj yapıldı, bu çalışma Avusturya’nın tamamını temsil ediyor.
Anahtar kelime: Vatandaşların çoğunluğu için İslam, Avusturya’ya ait değildir – ve katılımcıların yaklaşık yarısı “Müslümanlar, Avusturyalılarla aynı haklara sahip olmamalıdır” sonucu çıkmıştır.
Çalışmanın sorumlu yazarı Wolfgang Aschauer, sonuçlar üzerine, ‘’alarm verilmelidir’’ dedi.
Aschauer’e göre, çalışma Avusturyalıların Müslümanlara yönelik önyargılarının diğer dini topluluklara veya göçmen gruplara göre daha güçlü olduğunu gösteriyor. Bu aynı zamanda çok eleştirel odaklandıkları Müslümanlar hakkındaki politik ve medya söylemlerinden kaynaklanmaktadır.
Avrupa çapında yapılan araştırmalar, Aschauer’e göre, hatta daha kültürel bir açıklığa yönelik bir eğilim olsa bile “yabancı düşmanlığının” zorunlu olarak yükselmediğini “gösterecektir, ancak:” Söylemin çok kritik olduğu ülkelerde, örneğin Macaristan’da veya Avusturya’da, son birkaç yılda yabancı düşmanlığında bu artışı görüyoruz,” dedi.
Çalışmaya göre, Avusturyalıların yüzde 80’i Müslüman topluluklarını daha fazla gözlem altına alınmasını istiyor. Yüzde 70’i İslam’ın Batı dünyasına uymadığına inanıyor.
Avusturyalıların yüzde 60’ı Müslümanların terörist olduğundan korkuyor.
Aschauer’a göre, “Müslümanların ve İslam’ın karmaşıklığı çok az üzerinde duruluyor” – ve Avusturya’daki Müslümanların çoğunluğunun adaptasyon için çaba sarf ettiği görülüyor.
Müslümanlar arasında dindarlık toplumun geri kalanından daha yüksek olmasına rağmen, büyük Müslüman göçmen gruplar arasında radikalleşme eğilimi yoktur. Dindarlık, Müslümanlara karşı olumsuz duyguların temeli değildir, diyor Aschauer.
Aschauer ,”Sadece batıl inançlı olanlar yine Müslümanlar için daha kritik, çünkü komplo teorilerine daha fazla duyarlılık ve dramatize pozisyonlara duyarlılık vb. olabiliyorlar” diyerek, bu nedenle, dinler arasında bir çatışma değil, acil olarak diyalog ve eğitim yoluyla kırılması gereken kültürler arasındaki gerilimler vardır ifadeleriyle, uyarıda bulundu. /virgül
© Bild: virgül