Viyana Tıp Üniversitesi | Giriş sınavına 7.537 kişi kayıt yaptırdı
Viyana, Innsbruck ve Graz tıp üniversiteleri ile Linz Üniversitesi’nin toplamında 15.000’den fazla kişi cuma günü Tıp Üniversitesi giriş sınavına kayıt yaptırdı. Diş hekimliğinde, uyruğa bakılmaksızın en iyi sınav sonuçlarına sahip adaylara yer verilecek.
7 Temmuz Cuma günü yapılan tıp giriş sınavına geçen yıla kıyasla biraz daha az sayıda, 15.400 kişi kayıt yaptırdı. Viyana, Innsbruck ve Graz tıp üniversiteleri ile Linz Üniversitesi’nde bir kez daha 1.850 kişilik yer kapma şansı bulunuyor. Bu kez testin duygusal-sosyal yetkinliklerle ilgili bölümünde ek sorular yer alıyor – yaklaşık sekiz saat süren [öğle arası dahil] yazılı sınav bu nedenle biraz uzatıldı.
Tıp giriş sınavı: Sınava 15.400’den fazla kişi kayıt yaptırdı
Yaklaşık 18.000 başvuruyla rekor kırılan 2021 yılının ardından, başvuru sayısı bir önceki yıl yaklaşık 16.000’e düşmüştü [diğer öğrenci sayılarındaki düşüşe paralel olarak]. Deneyimler, başvuranların yaklaşık yüzde 80’inin gerçekten sınava girdiğini gösteriyor.
Viyana Tıp Üniversitesi [MedUni Wien]: Binlerce kişi tıp giriş sınavına kayıt yaptırdı
Linz Üniversitesi hariç tüm merkezlerde düşüşler yaşanmıştır. Viyana Tıp Üniversitesi’nde [760 kontenjan için 7.537 başvuru] bir kontenjan için hala on başvuru yapılırken, Innsbruck Tıp Üniversitesi’nde [410 kontenjan için 3.200 başvuru] sekiz, Graz’da [370 kontenjan için 2.589 başvuru] ve şimdi de Linz’de [310 kontenjan için 2.074 başvuru] yedi başvuru yapılmaktadır.
Giriş sınavı temel olarak tıpla ilgili konulardaki bilgiyi [özellikle biyoloji, kimya, fizik, matematik] ve bilişsel becerileri [örneğin ezberleme, çıkarımları tanıma] test eder. Sınav sonucunun yüzde onu metin anlama bölümüne, diğer yüzde onu ise duyguları tanıma ve sosyal karar verme bölümüne bağlıdır. Sosyal yetkinliklerin kabul sürecindeki rolüne ilişkin bir tartışmanın ardından, bu test bölümü bu kez “duyguları düzenleme” alanından ek sorular içerecek şekilde genişletilmiş ve bu bloktaki soru sayısı artırılmıştır. Ancak, bu sosyal-duygusal yetkinliklerin genel sonuç üzerindeki ağırlığı değişmemiştir.
Matura henüz sınava girmek için bir ön koşul değildir – Matura sertifikası yalnızca kabul sürecinin bir parçası olarak sunulmuştur. Beşeri tıp alanında, tüm üniversitelerdeki eğitim yerlerinin en az yüzde 95’i AB’den gelen adaylara ve en az yüzde 75’i Avusturya Matura diplomasına sahip adaylara gidiyor. Diş hekimliğinde ise, uyruğa bakılmaksızın en iyi sınav sonuçlarına sahip adaylara yer verilmektedir.
Tıp eğitimi için kontenjan sayısı artacak
Önümüzdeki yıl, tıbbi eğitim yerlerinin sayısı 50 artarak 1.900’e çıkacaktır. 2028 yılına kadar bu sayının 2,000’e çıkarılması planlanmaktadır.|© DerVirgül