Viyana’da sarf edilen skandal sözler | “Srebrenitsa Soykırımına ihtiyacı var”

Viyana’da sarf edilen skandal sözler | “Srebrenitsa Soykırımına ihtiyacı var”

Alman televizyon kanalı RTL tarafından hazırlanan bir raporda, aşırı sağcı Kimlik Hareket üyelerinin şiddetini ortaya seren açıklamalar yer alıyor.

“Extra” dergisi de salı günü Almanya aşırı sağcı partisi AfD ile bağlantılar hakkında haber yaptı.

Makalede Holokost’un mercek altına alındığı Viyana’daki bir kutlamadan sahneler yer alıyor. Bir katılımcı “Altı milyon Yahudi yoktu” diye iddia ediyor. Yahudilerin öldürülmesini “olumlu gelişme” olarak nitelendiriyor. Ayrıca, Bosna Savaşı sırasında 8 binden fazla Boşnak sivilin Sırp askerler tarafından katledildiği Srebrenitsa soykırımı çağrısı da yapılıyor.

Temmuz 1995’te Bosna’nın Srebrenitsa kenti yakınlarında gerçekleştirilen soykırımda 8 binden fazla Müslüman katledilmişti. Raporda bir kadın, “Almanya’nın Srebrenitsa soykırımına ihtiyacı var” dileğini dile getiriyor. Bir başka katılımcı ise 1995 yılını katliam nedeniyle “iyi bir yıl” olarak değerlendiriyor. RTL ekibinin aylardır gizli araştırmalar yürüttüğü söyleniyor. Gözlenenlerden bazılarının aşırı sağcı AfD ile de temas halinde olduğu görüldü.

Avusturya Yeşiller Parti sözcüsü Eva Blimlinger, “Kimlikçiler anti-Semitizm ve ırkçılıklarını modern bir kilere sarmayı ve aşırı sağcı, hatta faşist duruşlarını kamufle etmeyi seviyorlar. Burada gerçek yüzlerini gösteriyorlar” dedi.

Anayasayı Koruma Dairesi’nin müdahalesi gerekiyor

Eva Blimlinger, Kimlikçiler ile FPÖ arasındaki bağlantıları “kaygı verici ve tehlikeli” olarak nitelendirdi. FPÖ lideri Herbert Kickl geçmişte sınır çizmek için bir neden görmemişti. Blimlinger ayrıca şunu da talep etti: “Federal Anayasayı Koruma Dairesi’nin burada tutarlı eyleme geçmesinin zamanı geldi.”

Anayasa Bakanı Karoline Edtstadler (ÖVP) de bir yayında benzer bir üslupla konuştu: “Alman televizyon kanalı RTL’nin Kimlikçiler arasında soykırım ve Holokost’un yüceltilmesiyle ilgili yayınladığı araştırma iğrenç ve şok edici. Hukukun üstünlüğü ilkesinin tüm katılığı uygulanmalı diyen bakan, Kickl’dan “derhal ve net bir mesafe” talep etti.

SPÖ sözcüsü Sabine Schatz da konuyu eleştirdi. “FPÖ ile Kimlikçiler arasındaki yakın bağlantılar artık inkar edilemez” dedi. Schatz, son bir yılda aşırı sağcı suçların arttığına dikkat çekerek, aşırıcılığa karşı ulusal eylem planının uygulanması çağrısında bulundu. | ©Der Virgül

Yayınlama: 28.08.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.