Viyana’daki çocukların yüzde 40’ının vatandaşlığı yok!

Viyana’daki çocukların yüzde 40’ının vatandaşlığı yok!

Avusturya İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, ülkede okul çağındaki 890.000’den fazla çocuğun 194.000’den fazlası [yüzde 22] Avusturya vatandaşlığına sahip değil. Viyana yüzde 39’luk payla ilk sırada yer alıyor.

Bunu Salzburg, Vorarlberg ve Yukarı Avusturya takip ediyor. Eyalet başkentleri gibi kent merkezleri, ilgili federal eyaletlerin ortalamasından önemli ölçüde farklı.

En yüksek pay Viyana’da

Altı ila 15 yaş arasındaki yabancı çocukların yüzde 19’dan fazla bir paya sahip olduğu Salzburg ve Vorarlberg, Viyana’nın yanına pek yaklaşamıyor. Aynı şekilde Yukarı Avusturya da yüzde 18. Burgenland ve Tirol’de bu oran yüzde 16’nın biraz üzerinde, Kärnten eyaletinde ise yüzde 15 civarında. Bu oran yüzde 14 ile Aşağı Avusturya’da en düşüktür.

Ancak ilgili federal eyaletlerde bu değerlerin çok üzerinde şehirler de bulunmaktadır. Örneğin eyalet başkentleri Linz ve Graz sırasıyla yüzde 36 ve 34 ile federal eyaletlerinden çok daha yüksek bir orana sahipler ve bu nedenle kabaca Viyana ile aynı bölgede bulunuyorlar.

Yukarı Avusturya ortalaması ile eyaletin ikinci büyük şehri arasındaki fark özellikle güçlü: Wels’te, altı ile 15 yaşları arasındaki 6.500 çocuktan yaklaşık 2.600’ünün Avusturya vatandaşlığı yok. Bu on çocuktan dördüne tekabül ediyor ve dolayısıyla Viyana seviyesinde. Yalnızca üçüncü ülke vatandaşlarına (yani AB ve AEA ülkeleri hariç) baktığınızda oran hâlâ yüzde 23’tür.

Burada uyruğun dil becerileri veya herhangi bir dil sorunu hakkında mutlaka bir şey ifade etmediğini belirtmek önemlidir. Avusturya vatandaşlığına sahip olup anadili farklı olan öğrenciler de bulunmaktadır.

Yüzde 50’nin üzerinde iki Viyana bölgesi

Viyana’nın beş bölgesinde, 6 ila 15 yaş arasındaki üçüncü ülkelerden gelen çocukların oranı yüzde 30’un üzerindedir. Avusturya vatandaşı olmayan çocukların genel oranına baktığınızda, ilçelerin her birinin yüzde 50’nin [Rudolfsheim-Fünfhaus, Margareten] ve yüzde 40’ın [Brigittenau, Favoriten, Ottakring dahil] üzerinde olduğunu görürsünüz.

Toplam yabancı vatandaş sayısıyla karşılaştırıldığında genç yaş grubundakilerin sayısı genel olarak daha fazladır. Bu, Avusturya İstatistik Kurumu’nun Nisan 2024’teki nüfus verilerinden ortaya çıkıyor. Aile birleşimi yoluyla öğrenci akını son zamanlarda politik bir gündem konusu haline geldi. Federal eyaletler, Avusturya haber Ajansı APA tarafından istendiğinde spesifik rakamlar sağlayamadılar veya vermek istemediler.

Binlerce Ukraynalı çocuk Viyana’da

Nüfus verilerinden görülebilen şey, en azından Şubat 2022’de Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşının başlamasından bu yana Ukrayna vatandaşlarının sayısındaki önemli artıştır. 1 Nisan’da Avusturya genelinde okul çağındaki 13.000 Ukraynalı çocuk vardı. Yalnızca federal başkentte 4.700’den fazla. Burada da yüzde 1,5’lik payla çocuklar yine genel payın [yüzde 0,9] üzerinde yer alıyor.

İlginç olan, Viyana’daki Ukraynalı okul çocuklarının Innere Stadt, Neubau ve Wieden gibi daha varlıklı bölgelerde bulunabilmesidir. Suriye ve Afgan vatandaşlığına sahip çocuklarda ise durum farklı. Bunların, Favoriten, Ottakring veya Margareten gibi genel olarak üçüncü ülke vatandaşlarının oranının zaten yüksek olduğu bölgelerde bulunması daha olasıdır.

Önemli artı

2015’ten bu yana Avusturya’da üçüncü ülkelerden gelen çocukların oranı genel olarak önemli ölçüde arttı. Dokuz yıl önce yüzde 7,5 civarında AB üyesi olmayan ülkelerden gelirken, bu Nisan ayında bu oran yüzde on ikinin üzerine çıktı. Tüm yaş gruplarının genel oranı yüzde dokuz civarında; 2015’ten bu yana yaklaşık yüzde üç puanlık bir artış yaşandı.

Viyana’nın Margareten [artı neredeyse yüzde 15 puan], Meidling ve Floridsdorf [her ikisi de yaklaşık 13 puan] bölgeleri, altı ila 15 yaş arası çocuklar arasında özel bir büyüme kaydetti.

Almanca sorunları olan çocuklar

Yabancı uyruklu çocukların bu yüksek oranı, Viyana Belediyesi’ne göre pek çok çocuğun Almanca konusunda sorun yaşadığı Viyana’nın ilçelerine de tekabül ediyor. Bu olağanüstü öğrenciler dersleri takip edemeyen öğrencilerdir.| ©DerVirgül

Yayınlama: 15.07.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.