Viyana’dan kısa mesafeli uçuşların yasaklanması isteniyor
Avusturya’daki kısa mesafeli uçuşların yüzde 80’inin yerini demiryolu alabilir diyen Greenpeace, Prag, Budapeşte ve Münih’e bağlantıların hızlı bir şekilde yasaklanması çağrısında bulundu.
Kırktan fazla ülkede şubesi ve Hollanda, Amsterdam’da uluslararası bir merkezi olan çevreci sivil toplum kuruluşu Greenpeace, Avusturya’da mevcut olan mükemmel demiryolu bağlantılarına dayanarak, hızlı gündüz trenleri nedeniyle Viyana’dan Prag, Budapeşte ve Münih’e tüm uçuşların ve uçuş bağlantılarının hızla yasaklanmasını talep etti.
Ayrıca Greenpeace, Viyana’dan Varşova’ya, Berlin’e, Düsseldorf’a, Zürih’e, Venedik’e, Hamburg’a ve Frankfurt’a gece treni bağlantılarının yapılması çağrısında bulundu.
Linz ve Salzburg’dan, Frankfurt’a uçuşlarında kaldırılmasını taleplerine ekledi.
Yapılan açıklamada, “Avrupa’daki en iyi 250 kısa mesafeli uçuşun tamamını trenlerle değiştirmek, yılda yaklaşık 23,5 milyon ton CO2 tasarrufu sağlayacaktır. Bu, tüm Hırvatistan’ın yıllık CO2 emisyonlarına tekabül ediyor” dendi.
Avrupa’daki kısa mesafeli uçuşlardan tam bir çıkış için Greenpeace demiryollarında iyileştirme çağrısında bulunması kapsamında, “Tren, uçağa kıyasla önemli ölçüde daha ucuz hale getirilmelidir. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Avrupa’da, trenlerin önemli ölçüde daha hızlı ve daha sık çalışması gerektiği” ifade edildi.
İtalyan enstitüsü OBC-Transeuropa tarafından hazırlanan raporda, AB’deki 150 kısa mesafeli uçuşun yanı sıra Avrupa’daki 250 uçuş incelendi.
Avusturya’nın 30 uçuşu da değerlendirildi ancak, sadece trenle ulaşılamayan adalara uçuşlar hariç tutulmuştur.
En sık kullanılan uçuş rotalarından yüzde onu dört saatin altında bir trene sahipken, diğer yüzde 19’u altı saatin altında bir trene biniyor.
Greenpeace trafik sözcüsü Herwig Schuster, “Doğrudan gece trenleriyle birlikte, Avrupa’daki tüm kısa yolculukların neredeyse yarısı konforlu bir şekilde demiryoluna çevrilebilir” dedi.
Avusturya’da bu, bazı hızlı gündüz trenleri ve tek değişiklikle gece trenleri dahil olmak üzere tüm kısa mesafeli uçuşların yüzde 80’i için geçerlidir.
Devlet Bakanı Brunner ise uçuş ve sürdürülebilirliğin birbirini dışlamadığını vurguladı.
Dışişleri Bakanı, “Austro Control tarafından alınan önlemlerle yılda 100.000 ton CO2 tasarrufu yapıyoruz, bu da 2.000 Akdeniz uçuşuna eşdeğer. Ve alternatif yakıtların karıştırılmasını teşvik ediyoruz” dedi.
“Yani sorun kısa mesafeli uçuşlar değil, CO2 emisyonları.
İnsanları uçaktan indirmekten daha fazla alternatif yakıtı nasıl uçağa bindirebileceğimizi konuşalım” dedi.|DerVirgül
© Foto: DerVirgül