Yüksek yakıt fiyatları Avusturyalıları araba kullanmaktan vaz geçiremedi
Avusturya’da akaryakıt fiyatları 2022’de hızla yükseldi ve ilk kez 2 Euro sınırını geçti. Yine de nüfusun çoğunluğu araba kullanmaya devam ediyor çünkü buna bağlılar.
Bu konuyla ilgili bir çalışmada, A1 Telekom Austria Group’un bir yan kuruluşu olan Invenium Data Insights, ÖAMTC için anonimleştirilmiş mobil veri kullanarak, bu ek yükün motorlu özel trafik üzerindeki etkisini analiz etti.
Analizden üç ana sonuç çıkarıldı
İlk olarak, yüksek yakıt fiyatlarına rağmen, nüfusun büyük çoğunluğu bağımlı oldukları için araba kullanmaya devam ediyor.
İkincisi: Sürücüler, yüksek yakıt fiyatlarına önemli ölçüde daha yavaş bir sürüş tarzıyla tepki verdiler.
Üçüncüsü: 2019 yılına göre toplu taşıma kullanımında artış oldu, özellikle eğlence ve iş seyahatlerinde bir artış gösterdi.
Özellikle Nisan, Mayıs ve Haziran 2022’de yavaşlama orantısız bir şekilde yüksekti. Pazartesi ve Cuma bu nedenle güçlü ev ofis günleridir. Toplu taşıma, Korona öncesi 2019 yılına göre daha fazla kullanılıyor.
Pahalı yakıtın sürüş mesafelerine etkisi olmadı
Invenium’un kurucu ortağı ve trafik bilimcisi Michael Cik, “Analizimiz, artan yakıt fiyatlarının sürüş mesafelerinde önemli bir azalmaya yol açmadığını gösteriyor” diye açıklıyor. “Daha ziyade korona pandemisi ve bunun sonucunda ortaya çıkan karantina, evden çalışma ve sanal iletişim gibi etkiler, özellikle 2021’den Nisan 2022’ye kadar olan dönemde düşüşe neden oldu.” Eylül 2022’den itibaren, yakıtın hala pahalı olmasına rağmen değerler tekrar Kasım 2019’daki değerlere yaklaştı.
Birçok Avusturyalı arabaya bağımlı
ÖAMTC grubu başkanı Bernhard Wiesinger şöyle açıklıyor: “Bu rakamlar, birçok insanın hala arabalara bağımlı olduğunu gösteriyor. Özellikle kırsal alanlardan gelenlerin genellikle başka alternatifi yok.”
Boş zamanlarda toplu taşıma kullanımının artması
Cik, “Çalışma ayrıca 2019’a kıyasla toplu taşıma kullanımında bir artış olduğunu gösteriyor, ancak bunun başlıca nedeni eğlence gezileri” diye açıklıyor. “Dolayısıyla iklim tren biletinin burada gözle görülür bir etkisi oldu.”
ÖAMTC’nin bakış açısına göre, yine de kitlesel bir yolcu değişimi için daha cazip bir toplu taşıma teklifi eksikliği var. Zamanlama, kullanılabilirlik ve “son mil” yönetimi daha da geliştirilmelidir. Wiesinger, “İhtiyaçlara dayalı toplu taşımacılığın planlanması için, anonim cep telefonu verilerinin yanı sıra dahili bilgisayardaki girişlerin de sistematik olarak kullanılması gerektiğini” talep ediyor.
Sürüş sırasında hızı azaltarak yakıt tasarrufu
“2022 yazında, ilk kez artan yakıt fiyatları nedeniyle ortalama seyahat hızında bir düşüş gözlemlendi. Bu, aynı zamanda uzman kuruluşların bu dönemde giderek daha fazla iletilen yakıt tasarrufu önerilerine de bağlanabilir.”
Öte yandan Eylül 2022’den bu yana, insanlar yine 2019’daki ortalama hızın altında olsa da biraz daha hızlı araç kullandılar. Cik’e göre bunun sebepleri arasında şehir içi yolcu sayısının artması, benzin fiyatlarının bir miktar düşmesi ve aynı zamanda yüksek yakıt maliyetlerine bir ölçüde alışmak da var. | © DerVirgül