Zorunlu aşı Federal Konsey’de de onaylandı
Avusturya’da Ulusal Konsey’den sonra, perşembe günü Federal Konsey de korona aşısını zorunlu hale getirme kararı aldı. Zorunlu aşı kontrolleri ve cezaları, aşı olma aralıkları hakkında son bilgiler…
18 yaşından itibaren genel korona aşısı zorunluluğu perşembe akşamı son meclis engelini de aştı. Ulusal Konsey’in ilgili önerisi, Federal Konsey’de ÖVP, Yeşiller, NEOS ve SPÖ’nün çoğunluğunun oylarıyla onaylandı. Yasanın yürürlüğe girebilmesi için Federal Cumhurbaşkanı’nın imzası ve duyurusu gerekiyor, bunun önümüzdeki birkaç gün içinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Ulusal Konsey’de olduğu gibi SPÖ, Federal Konsey’de de tam olarak ortak karar alamadı. Ulusal Konseyin genel kurul toplantısında yalnızca sosyal sözcü Josef Muchitsch katılmazken, 19 SPÖ vekilden ikisi, Salzburg eyalet başkanı David Egger de dahil olmak üzere eyalet meclisindeki teklifi reddetti. Diğer iki SPÖ Federal Meclis Üyesi, hastalık ve korona karantinası nedeniyle muaf tutuldu. NEOS partisinden ise Federal Meclis Üyesi Karl-Arthur Arlamovsky kanun lehinde oy kullandı. FPÖ ise zorunlu aşı yasasına karşı oy kullandı.
Cumhurbaşkanı Van Der Bellen yasayı imzalayacak
Şimdi alınan karardan sonra, Federal Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen’in yasayı imzalaması gerekiyor. Perşembe günü Cumhurbaşkanlığı Ofisinden APA’ya, Başkanın projeyi anayasaya uygun olduğundan emin olmak için dikkatlice inceleyeceği söylendi. İmzalamanın (şansölyenin karşı imzası dahil) ve müteakip duyurunun fiilen ne zaman tamamlanacağı henüz belli değil. Ancak, yasanın önümüzdeki birkaç gün içinde, muhtemelen Cumartesi kadar erken bir tarihte yürürlüğe girmesi bekleniyor.
18 yaşından itibaren Avusturya’da ikamet eden herkes için aşı zorunludur
Yasa yürürlüğe girdiği taktirde, 18 yaşından itibaren Avusturya’da ikamet eden herkese aşı olma zorunluluğu gelecek. Hamileler ve sağlık nedenleriyle aşı olamayanlar ve iyileşenler için istisnalar olacak.
Cezalar 600 ila 3.600 Euro arasında değişiyor
Uyumsuzluk cezası, “basitleştirilmiş prosedürde” 600 Euro’ya ve “olağan prosedürde” 3.600 Euro’ya kadardır. Yürürlüğe girdikten sonraki ilk aşamada, cezalar Mart ortasına kadar değil, sadece 16 Mart’tan itibaren uygulanacaktır (“Aşama 2”). Prensip olarak, cezalar için “basitleştirilmiş prosedür” kullanılır. Ancak, bölge idaresi yetkilileri (hatta en başından itibaren) düzenli bir prosedür başlatabilir. Bir kişi (basitleştirilmiş bir prosedürün sonunda gelen) bir aşı cezası kararına itiraz ederse veya ödemezse, her durumda böyle bir olağan prosedür uygulanacaktır.
16 Mart’tan itibaren zorunlu aşılamanın “2. Aşaması” uygulanacak
16 Mart’tan itibaren geçerli olacak “kontrol suçu” (“zorunlu aşılamanın 2. aşaması”) söz konusu olduğunda, polis kontrolleri sırasında kanıt gösteremeyen herkes bölge idare yetkililerine bildirilecektir. Yine de kanıt sunmazsanız, bölge idaresi yetkilileri sizi bilgilendirecektir. Sağlık Bakanlığı, APA’nın talebi üzerine bu durumda da basitleştirilmiş bir prosedür olduğunu söyledi.
Bir takvim yılı için en fazla dört idari para cezası
“Aşama 2″de (polis tarafından yapılan kontroller), bir takvim yılında en fazla dört idari ceza davası cezaya neden olabilir. Henüz başlama tarihi olmayan “Doz 3″te, aşılanmamışları belirlemek için otomatik bir veri karşılaştırması var. O andan itibaren, bir takvim yılı için en fazla iki ceza olabilir (çünkü cezaya ilişkin aşı süreleri altı ay arayla olmalıdır).
Üç aşıyı tamamladıysanız aşı yükümlülüğü yerine getirilmiş sayılır
Rapora göre, taslak yönetmelik ayrıca, üç aşı yaptırmışsanız aşı şartının genel olarak yerine getirilmiş sayılacağını da öngörüyor. İyileştikten sonra iki kez aşılanmış kişiler de aşılanmış olarak kabul edilir. (İlk) iyileşmeden sonra, bu planlara göre, aşılama 180 gün sonra yapılmalı ve aşılamadan 190 gün sonra ek bir takviye yapılmalıdır. Bununla birlikte, iki kez aşılanan ve ancak ondan sonra yeni bir enfeksiyondan kurtulan herkes için aşı şartı yerine getirilmemektedir. Perşembe akşamı, bunun nihai düzenlemede gerçekten böyle kalıp kalmayacağı hala belirsizdi.
Aşılar arasındaki aralık da özel olarak düzenlenmektedir
Rapora göre, aşılar arasındaki zaman aralığı da özel olarak düzenlenmiştir: Hiç aşılanmamış olanlar ilk aşıyı yaptırmalıdır – daha sonra 65 gün içinde ikinci bir aşı ve önceki aşıdan sonraki 190 gün içinde üçüncü aşı yapılmalıdır.
Sağlık Bakanı Wolfgang Mückstein (Yeşiller), meclis gruplarının bilinen bakış açılarını sundukları Federal Konsey tartışmasında zorunlu aşılamayı “öngörülü” ve “özellikle sürdürülebilir” bir önlem olarak nitelendirdi. Proje, omikron dalgasını hemen kırmaya yardımcı olmayacak olsa da aşılama zorunluluğu sonraki dalgalara ve diğer virüs varyantlarına karşı koruma sağlayacaktır.| © DerVirgül