Zorunlu korona aşısı ile ilgili detaylar açıklandı

Avusturya Sağlık Bakanlığı pazar günü aşı zorunluluğu yönetmeliğini yayınladı. Aşı zorunluğunda birçok istisna yer almakta. Zorunlu korona aşısı ile ilgili detayları buradan okuyabilirsiniz.

Zorunlu korona aşısı ile ilgili detaylar açıklandı

Avusturya’da bütün yetişkinlere Covid aşısı olma zorunluluğu yürürlüğe girdi. 

Avusturya’da Cumartesi (5 Şubat) gününden itibaren 18 yaşından itibaren bütün yetişkinlere koronavirüse karşı aşı olma zorunluluğu yürürlüğe girdi. Mart ortasından itibaren vatandaşların aşı zorunluluğuna uyup uymadıkları kontrol edilecek. Olmayanları para cezaları bekliyor. Aşı olmayı reddedenlere 600-3 bin 600 euro arasında ceza kesilebilecek ancak iki hafta içinde aşı olanların cezaları iptal edilecek.

Muaf tutulacaklar!

Yasalara göre bu konuda istisna tanınacak tek grup hamileler ile sağlık nedenlerinden ötürü aşı olamayacak insanlar. Covid-19 geçirip iyileşenler 180 gün boyunca aşı yükümlülüğünden muaf tutulacak.

Buna ek olarak, nakil ve kanser hastalarının yanı sıra koronavirüs aşısı ile sağlığı tehlikeye girecek kişileri de içeriyor.

Sputnik aşısını Avusturya tanımıyor

Prensip olarak, 18 yaşından itibaren Avusturya’da ikamet eden herkes zorunlu aşıya tabidir. AB Komisyonu tarafından onaylanan aşılara ek olarak, iki Çin (Sinovac dahil) ve üç Hint aşısı uyumluluk için tanınmakta, ancak Rus Sputnik aşısı tanınmıyor. 

Yurtdışında onaylanmış aşılar için istisnalar

Bununla birlikte, yurtdışında onaylanmış ancak tanınmayan bir aşı (Sputnik gibi) ile en az iki kez aşılanan kişilerin Avusturya’da tek aşılı olarak sayılacağı özel bir düzenleme yapıldı.

3 korona aşısı veya iyileşme ve bağışıklama

En az üç kez aşılanmış veya bir korona enfeksiyonundan sonra iki aşı olmuş (ilk aşı pozitif testten 180 gün sonrasına kadar) olan herkes aşı olma zorunluluğunu zaten karşılamıştır. Henüz aşılanmamış olan herkes hemen aşılanmalıdır. İkinci aşı, birinciden 65 gün sonra, üçüncü aşı ise ikinciden 190 gün sonra yapılmalıdır.

Kimler korona aşısı zorunluluğundan muaftır?

Hamile kadınlar veya aşılama nedeniyle sağlığı tehlikeye girebilecek kişiler – örneğin bileşenlerine karşı aşırı duyarlılığı olan alerjisi olanlar.

İnflamatuar veya otoimmün bir hastalığın akut alevlenmesi olan kişiler. Ayrıca korona veya başka bir akut şiddetli ateşli hastalık veya enfeksiyondan mustarip kişiler, birden fazla hastalığı olan kişiler ve ciddi aşı yan etkileri olan kişiler de hariç tutulmuştur.

Diğer bir istisna grubu, yeterli bir bağışıklık tepkisi beklenmeyen kişilerle ilgilidir – örneğin kemik iliği, kök hücre veya organ nakillerinden sonra, devam eden kortizon tedavisi, immünosupresyon veya belirli ilaçlarla yapılan diğer tedaviler. Bu kategori ayrıca, son altı ay içinde kemoterapi, biyolojik terapi veya radyasyon tedavisi görmüş veya metastatik karsinomdan muzdarip kanser hastalarını ve karşılaştırılabilir bir immünolojik durumdaki diğer ciddi hastalıkları olan kişileri de içerir. Son olarak, üç kez aşılandıktan sonra bile yeterli bir bağışıklık tepkisi geliştiremeyen kişiler de muaftır.

Aşı yükümlülüğünden muafiyet belgesi

Bunun için onaylar, teknik olarak uygun bir poliklinik (orada tedavi edilen hastalar için) ve ayrıca yerel olarak sorumlu halk sağlığı görevlisi ve salgın doktoru tarafından verilebilir.

Belirli koşullar altında, hiçbir soruşturma gerekli değildir – örneğin, istisna nedeninin varlığı sunulan belgelere dayanarak “açık” ise ve “gönderilen belgelerin gerçekliği hakkında şüphe uyandıran hiçbir neden yok”.

Bir aşı sadece yapıldıysa ve bu bir yıldan fazla olduysa ne olur?

Sadece bir aşı olduysanız ve üzerinden bir yıldan fazla zaman geçtiyse, yeni bir dizi aşıya başlamalısınız. Uzun zaman önce yapılan ikinci aşılar için de benzer düzenlemeler var. İyileştikten sonra, pozitif testten sonraki 180 gün içinde birincil aşılama ve birincil aşılamadan sonraki 190 gün içinde ikinci bir aşı yapılmalıdır. Geçici bir dışlama nedeni varsa, süresi aşılama aralıklarına dahil edilmemelidir.

Yönetmeliğin hala Ulusal Konseyin Ana Komitesi tarafından onaylanması gerekiyor. Bu Pazartesi günü yapılacak. 

Aşı zorunluluğuna uymama: İşte cezalar

Aşılama şartına uymamanın cezası “basitleştirilmiş prosedür”de 600 Euro’ya kadar ve “olağan prosedürde” 3.600 Euro’ya kadardır. Yürürlüğe girdikten sonraki ilk aşamada, cezalar Mart ortasına kadar değil, sadece 16 Mart’tan itibaren uygulanacaktır (“Aşama 2”). Prensip olarak, cezalar için “basitleştirilmiş prosedür” kullanılır. 

Ancak, bölge idaresi yetkilileri (hatta en başından itibaren) düzenli bir prosedür başlatabilir. Bir kişi (basitleştirilmiş bir prosedürün sonunda gelen) bir aşı cezası kararına itiraz ederse veya ödemezse, her durumda böyle bir olağan prosedür uygulanacaktır.

16 Mart’ta yürürlüğe girecek olan “kontrol suçu” (“zorunlu aşılamanın 2. Aşaması”) söz konusu olduğunda, polis kontrolleri sırasında kanıt gösteremeyen herkes bölge idare yetkililerine bildirilecektir. Yine de kanıt sunmazsanız, bölge idaresi yetkilileri sizi bilgilendirecektir. Bu durumda da prosedür basitleştirilmiştir.

“Aşama 2″de (polis tarafından yapılan kontroller), bir takvim yılında en fazla dört idari ceza davası ceza ile sonuçlanabilir. “Aşama 3″te (henüz başlama tarihi yok), daha sonra kimlerin aşılanmadığını belirlemek için otomatik bir veri karşılaştırması yapılacaktır. O andan itibaren, bir takvim yılı için en fazla iki ceza olabilir (çünkü cezaya ilişkin aşı süreleri altı ay arayla olmalıdır). | © DerVirgül 

Yayınlama: 06.02.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.