Avustralya’dan Facebook’a | ‘’Dünyayı Değiştiriyor Olabilir Ama Dünyayı Yönetemezsin’’
Facebook ve Google teknoloji devlerinin, Avustralya medya şirketlerinin ürettiği haberler için ödeme yapmasını zorunlu kılan yasa tasarısı nedeniyle bu ülkede platformdaki haberleri paylaşmalarını engelleyen Facebook’a Avustralya ve dünyadan tepki geldi.
Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Facebook’un Avustralyalıların haber paylaşmasını engellemesinin hükümetinin gözünü korkutmayacağını belirtti.
Morrison, yaptığı açıklamada, Facebook’un bu hareketinin hayal kırıklığına neden olduğunu belirtti.
Büyük teknoloji şirketlerinin dünyayı değiştiriyor olabileceğini ama dünyayı yönetemeyeceklerini ifade eden Morrison, Facebook’un Avustralyalıların sağlık ve acil yardım hizmetleriyle ilgili temel bilgilere erişimini kesmesinin küstahça olduğunu aynı zamanda hayal kırıklığı yarattığını kaydetti.
Diğer ülkelerin liderleriyle de bu konuyla ilgili sürekli temas halinde olduğunu belirten Morrison, “Facebook hükümetimizle yapıcı bir şekilde çalışmalı.” ifadesini kullandı.
‘Avustralya’nın arkasındayız’
Euronews’in haberine göre, İngiltere parlamentosu medya sektörü izleme komitesi başkanı Julian Knight Facebook’un bu zorba hareketinin dünyadaki diğer kanun yapıcıları daha sert kararlar almaya iteceğini düşündüğünü söyledi.
Knight, “Avustralya’yı küresel demokrasilerin kendilerini daha fazla kısıtlama uygulayıp uygulamama gücünü test etmek için deneme amaçlı kullandıklarını düşünüyorum. Bu nedenle hepimiz Avustralya’nın arkasındayız,” ifadelerini kullandı.
Reuters’e konuşan Knight, “Eğer güvenilir haber kaynaklarını platformunuzda kullanarak bir değer elde ediyorsanız, tıpkı müzik yayınlarında olduğu gibi, bunun bir kısmını paylaşmalısınız,” ifadelerini kullandı.
Haber yayıncıları ise Facebook’un sektör için güvenilir bir bekçi olamayacağını gösterdiğini belirtti.
İngiliz Haber Medyası Derneği Başkanı Henry Faure Walker, pandemi sırasında haberleri engellemenin “tekel gücünün zorbalık yapmak için kullanılmasının klasik bir örneği” olduğunu ve “baskın pozisyonunu korumak için hizmet etmesi beklenen halka ve müşterilere saygı” göstermediğini belirtti.
Alman Haber Yayıncıları Derneği Başkanı Dietmar Wolff, ‘hükümetlerin bu tür platformların piyasa gücünü sınırlandırmalarının zamanı geldi’ dedi.
Avustralya’da yasa teklifi hazırlanmıştı
Avustralya, Nisan 2020’de, teknoloji devlerinin kullandığı içerikler için haber kaynaklarına ödeme yapması amacıyla düzenlemeye gidileceğini duyurmuştu.
Avustralya Federal Hazinesi Başkanı Josh Frydenberg, ülkesinin, zorunluluk getiren bir yasa oluşturarak, sosyal medya devlerinin orijinal haber içeriği için ödeme yapmak zorunda kalacağı dünyadaki ilk ülke olacağını söylemişti.
Bunun ardından Google yayınladığı içerikle ilgili şirketi yerel medya kuruluşlarına ödeme yapmaya zorlayan yasa teklifinin kabul edilmesi halinde Avustralya’daki ana arama motorunu kapatacağı, Facebook da haber paylaşımını engelleyeceği tehdidinde bulunmuştu.
Google, 15 Şubat’ta Avustralya’nın önde gelen medya şirketlerinden Seven West Media ile ürettiği haber içeriklerini ücret karşılığında kullanmak için anlaşma yapmıştı.
Facebook da 17 Şubat’ta, teknoloji devlerinin Avustralya medya şirketlerinin ürettiği haberler için ödeme yapmasını zorunlu kılan yasa tasarısı nedeniyle Avustralyalıların platformdaki haberleri paylaşmalarını engellediğini duyurmuştu.
Avustralya’da en çok kullanılan Google’ın arama motoru, ülkedeki pazar payının yüzde 95’ini elinde tutuyor.
Canberra Üniversitesinin 2020 Dijital Haber Raporuna göre, Avustralyalıların yüzde 39’u Facebook’u haber takibi için kullanıyor.
© Bild: virgül