İnterneti en çok kapatılan ülkeler

Dünyada her yüz kişiden yaklaşık 40’ı aktif olarak internet kullanıyor ancak çoğu zaman siyasi, bazen de güvenlik nedeniyle bazı hükümetler bu hizmeti kapatıyor ya da yavaşlatıyor.

İnterneti en çok kapatılan ülkeler

Kâr amacı gütmeyen insan hakları, kamu politikaları, özgür internet ve ifade özgürlüğü kuruluşu Access Now tarafından hazırlanan “İnterneti en çok kapatan ülkeler” listesinde Türkiye de var.

Euronews’in haberine göre Türkiye, Hindistan, Pakistan, Irak ve Suriye’nin ardından 5. sırada.

Listenin ilk sırasında yer alan Hindistan son iki senede 154 kez vatandaşlarının internete erişimini engelleyerek bu alanda uzak ara önde gidiyor.

Hindistan’ı komşu ülke Pakistan izliyor. İslamabad yönetimi tam 19 kez ülkedeki interneti kapatarak listede ikinci sırada yer aldı.

Listenin üçüncü ve dördüncü sırasında iç savaşın istikrarı sekteye uğrattığı Irak ve Suriye var.

7 kez müdahale

Bu ülkelerde sekiz kez internet kapatılmış. Listede interneti en çok kapatan ülkelerin başında Türkiye de geliyor. Ocak 2016’dan bu yana ülkede 7 kez internete erişim engellendi ya da internet hızı yavaşlatıldı.

Rapora göre Türkiye’den sonra Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Etiyopya, İran, Çad ve Mısır gibi azgelişmiş ya da gelişmekte olan ülkeler yer alıyor.

Faturası kabarık

Hindistan’daki erişim yasakları genellikle siyasi olaylar, protestolar ve askeri operasyonlar sebebiyle uygulanıyor. 
 

Uluslararası Ekonomik İlişkiler Hindistan Araştırma Konseyi (ICRIER) verilerine göre ülkede 2012 ile 2017 arasında yaşanan 16 bin 315 saatlik internet yasağının hükümete faturası 3.04 milyar dolar oldu.

Türkiye ve Mısır gibi ülkelerde yaşanan askeri darbe ve darbe girişimleri sonrasında da internete müdahalenin arttığı gözlemleniyor. 
 

Bazı ülkelerde ise internet kullanımı neredeyse tamamen yasak. 

Yayınlama: 31.08.2018
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.