Ülke Nasıl Bu Duruma Geldi?

Venezuela’da yıllardır süre gelen, giderek derin bir toplumsal ve insani krize dönüşen ekonomik ve siyasi istikrarsızlıklar çok kritik bir aşamaya geldi. Venezuela, Avrupa ülkelerinin seçim çağrısını geri çevirdi. Türkiye’de sosyal medya kullanıcıları siyasi krizle boğuşan Venezuela lideri Nicolas Maduro’ya Twitter’da sahip çıktı. Virgül.at, Venezuela gelişmelerini derledi.

Ülke Nasıl Bu Duruma Geldi?

Enflasyon yüzde bir milyona ulaşır, ülkeden ciddi ölçüde sermaye kaçışı yaşanır, Ford, Good Year gibi önemli şirketler ülkeyi terk ederken, resesyon 6. yılına girerken,

siyasi kriz derinleşerek ülkeyi, uluslararası alanda ekonomik ve siyasi yankılar yaratmaya, tehlikeli gelişmelere yol açmaya aday bir rejim değişikliğinin eşiğine getirdi.

Hugo Chavez öldükten sonra, Devlet Başkanı olan Nicolas Maduro Mayıs ayında, muhalefetin büyük ölçüde boykot ettiği başkanlık seçimlerini kazandı.

Geçen hafta Maduro ikinci 6 yıllık dönemine başlamak üzere yemin ederken, Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğa sahip muhalefetin seçtiği meclis başkanı, 35 yaşındaki Juan Guaido, Maduro’yu “hakkı olmayan bir mevkii ele geçirmekle” suçlayarak, Devlet başkanlığını üstlendiğini açıkladı.

Aynı gün bir grup asker Maduro’yu tanımadıklarını ilan ederek bir darbe girişiminde bulundular.

Girişim bastırıldı ama Meclis katılan askerler için af çıkardı.

ABD’deki Trump yönetimi, ardından Brezilya, Arjantin olmak üzere birçok Latin Amerika ülkesi Guaido’nun Devlet Başkanlığını tanıdılar.

Bu ülkelere göre Maduro yönetimi artık meşruiyetini kaybetmişti.

Avrupa Ülkelerinin “Seçimlere Gidilsin” Talebine Yanıt

Öte yandan Venezuela, Avrupa ülkelerinin yaptığı sekiz gün içinde seçimlere gidilmemesi halinde Venezuelalı muhalif lider Guaido’yu geçici devlet başkanı olarak tanıyacakları açıklamasına yanıt verdi.

ABD’nin başvurusuyla Venezuela’daki siyasi krizi tartışmak için New York’ta Cumartesi günü olağanüstü toplanan BM Güvenlik Konseyi’nde konuşan Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza söz konusu çağrıyı “neredeyse çocukça” şeklinde niteleyerek geri çevirdi.

Arreaza, “Bağımsız bir halka bir mühlet dayatma ya da ültimatom verme hakkına sahip olduğunuz fikrine nereden kapılıyorsunuz?” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı, ülkesinin kimsenin hiçbir karar veya kuralı zorla dikte etmesine izin vermeyeceğini söyledi.

Maduro’nun müttefikleri arasında yer alan Rusya da seçimlere gidilmesi talebini geri çevirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada bu talebin iç politikadaki gerilimi daha da tırmandıracağı kaydedilerek, bağımsız bir ülkenin iç işlerine açık bir şekilde karışılmasına son verilmesi gerektiği belirtildi.

Türkiye’den Gelen Maduro Desteği

Türkiye’de sosyal medya kullanıcıları siyasi krizle boğuşan Venezuela lideri Nicolas Maduro’ya Twitter’da sahip çıktı. Venezuelalı gazeteci Jenipher Camino Gonzalez, bu desteğin Venezuelalıları şoke ettiğini söylüyor

Venezuela Bu Duruma Nasıl Geldi?

Venezuela 1960’larda ve 70’lerde Latin Amerika’nın en zengin ülkelerinden biriydi.

Kişi başına milli gelir İspanya, İsrail ve Yunanistan’dan, işçi, ücretleri de diğer Latin Amerika ülkelerindekinden daha yüksekti.

Petrol fiyatları 1980’lerde aniden ve hızla düşmeye başlayınca bu manzara çarpıcı biçimde değişti.

Belirsizlik Daha Ne Kadar Sürer?

Venezuela’da daha önce benzeri pek görülmemiş bir durum yaşanıyor.

Ülkede iki parlamento ve meşru lider olduğunu ilan eden iki başkan bulunuyor. Diğer devletlerin bir kısmı bir lideri ve parlamentoyu; bir başka kısmı da diğerlerini meşru olarak tanıyor.

Venezuela’da son birkaç yıldır dönem dönem yoğun protesto gösterileri düzenlendiği görüldü.

Bunların bir kısmı aylarca sürerken, bir bölümü de kısa içerisinde dağıldı.

En yoğun protestoların yaşandığı 2017 yılında hükümet ve ordu eylemcilere sert şekilde müdahalede bulundu.

Toplamda 100’den fazla protestocu ve güvenlik görevlisi hayatını kaybetti.

Can kaybının artmasıyla birlikte Ağustos 2017’den sonra da birçok kişi hayatının tehlikede olduğu gerekçesiyle eylemlerden çekilmeye başladı.

Analistler, Venezuela’daki siyasi durumun son yıllarda oldukça karmaşık bir hal aldığını ve bu nedenle de neler olabileceğini öngörmenin oldukça zor olduğunu söylüyor.(virgül.at)

Kaynak: BBC / DW / Die Presse

Yayınlama: 27.01.2019
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.