Aşırı sağın yeni yüzü, Viyana’da “Göçe karşı vatan savunması” gösterisi yaptı

Aşırı sağın yeni yüzü, Viyana’da “Göçe karşı vatan savunması” gösterisi yaptı

Almanya’nın Mannheim kentinde İslam’ı eleştiren bir harekete yönelik düzenlenen ve bir polis memurunun öldüğü bıçaklı saldırının ardından, aşırı sağcı Kimlikçi Hareketi Perşembe günü Viyana şehir merkezinde gösteri yaptı.

Yaklaşık 100 kişi Alman büyükelçiliği yakınındaki bir parkta toplandı. Organizatörler, mitingin saldırıda yaralanan Alman İslam eleştirmeni Michael Stürzenberger ile dayanışma amacıyla düzenlendiğini önceden duyurdu.

Kimlikçi Hareketin Temel Talebi Olarak “Geri Dönüş”

Mitingde yaklaşık 100 katılımcı kırmızı-beyaz-kırmızı Avusturya bayraklarını salladı. Açılan pankartlarda “Geri dönüş, vatan güvenliğidir” sloganları okundu. Yazıların yanında uçak resimleri de vardı; sınır dışı uçuşlarının şaşmaz sembolü olarak…

Katılımcıların bir kısmı maskeliydi ve basın fotoğrafçılarının şemsiye kullanarak mitingi izlemesi defalarca engellendi.

Kimlik Hareket’in Avusturya ve Almanya’daki hükümetlere yönelik temel taleplerinden biri, “geri dönüşün” başlatılmasıdır. Sağcı ve aşırı sağcı çevrelerde bu, yabancı kökenli kişilerin toplu olarak sınır dışı edilmesi anlamına geliyor. Uzun süredir Avusturya’da yaşıyor olsanız veya Avusturya pasaportunuz olsa bile.

Kimlik Hareket’in eski önde gelen başkanı Martin Sellner, Kasım 2023’te Potsdam’da aşırı sağcıların gizli bir toplantısında konuşmacılardan biriydi; bu toplantıda göçmen geçmişi olan kişilerin Almanya’dan toplu olarak sınır dışı edilmesinin tartışıldığı söyleniyordu .

| 2 Kasım 2020 Viyana’daki IŞİD saldırısı sonrasında Stephansplatz’da yapılan gösteri

Miting Schillerpark’a taşındı; bir karşı gösteri de gerçekleşti

Başlangıçta Alman büyükelçiliği önünde planlanan miting, Güzel Sanatlar Akademisi yakınındaki Schiller Park’a taşındı. Orada, polis bariyerlerinin ötesinde, sol gruplar tarafından bir karşı gösteri yapıldı. Öğrenciler, sanat akademisinin girişine birçok stereo sistemi üst üste koyarak Kimlikçi mitingini bastırmaya çalıştı.

Mitingin arka planında geçen hafta Almanya’da yaşanan olay vardı. 25 yaşındaki Afgan kökenli bir adam, Cuma günü Mannheim’da İslam’ı eleştiren bir etkinliğe bıçakla saldırdı. Aralarında 29 yaşındaki bir polis memurunun da bulunduğu çok sayıda kişiyi yaraladı. Polis memuru, pazar günü aldığı ağır yaralardan dolayı hayatını kaybetti. Dava, Almanya’da Afganistan’a sınır dışı yasağının hafifletilmesi konusunda bir tartışmaya yol açtı.

Viyana’daki Türk Büyükelçiliğine saldırıyı üstlenmişti

Öte yandan, 2017 yılında Viyana’daki Türk Büyükelçiliği’nin çatısına yan binanın çatısından atlamak suretiyle geçen, üzerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alan sözler içeren bir pankartı binanın çatısına asılması olayını da üslenen “Kimlik Hareketi” adına o dönem örgütün lideri olarak Martin Sellner üstlenmişti.| ©DerVirgül

Yayınlama: 07.06.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.