Bazı Arap Ülkeleri Fransa’yı Boykota Başladı

Hz. Muhammed’in karikatürleri konusundaki tartışmada, birçok Arap ülkesi Fransa’ya karşı boykot başlattı. Ürdün, Kuveyt ve Katar’daki tüccarlar Fransız mallarını mağazalarından kaldırdılar. Fransa’da başlayan ve Müslüman ülkelerde devam eden karikatür sürecini derledik.

Bazı Arap Ülkeleri Fransa’yı Boykota Başladı

Fransa ürünlerine karşı, bazı Müslüman ülkelerde başlatılan boykota karşın, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yeni alevlenen karikatür tartışmasının arkasında yatan ifade özgürlüğü konusundaki tutumunu savundu ve boykot çağrısına tiranlık ve fanatizme savaş ilan ederek yanıt verdi.

Fransız Cumhurbaşkanı, bir Müslüman öğrencinin saldırısı sonucunda boğazı kesilerek öldürülen öğretmen Samuel Paty onuruna bir anma töreninde Hz. Muhammed’in karikatürlerini göstermek veya yayınlamak isteyenlerin yanında yer aldı. 

Hz. Muhammed karikatürleri İslam dünyasında çeşitli vesilelerle şiddetli protestoları tetikledi – 2006’nın başında 150’den fazla insan öldürüldü. 

O zamanki tetikleyici, Danimarka gazetesi “Jyllands-Posten” in karikatürleriydi. 

2015 yılında, peygamberin karikatürlerini de gösteren Fransız dergisi “Charlie Hebdo” ya düzenlenen saldırıda on iki kişi öldü.

Raflardan Çıkarılan Ürünler

Kuveyt’te “Al-Kabas” gazetesine göre 50 tüketici kooperatifi, şubelerinden tüm Fransız mallarını çıkardıklarını açıkladı. Katar’da da süpermarket zincirleri Fransız mallarını bir sonraki duyuruya kadar kaldıracaklarını açıkladı. 

Ürdün’ün başkenti Amman’daki bir süpermarkette çalışanların sosyal ağlarında, Fransız süt ürünlerini soğutulmuş raflardan kaldıran videolar izlenebiliyordu.

Kullanıcılar Fransız markalarının isimlerini internette yaydılar ve boykot çağrısında bulundular.

Müslüman-Fransız İlişkileri “Zarar Gördü”

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Peygamberimizi tasvir eden hiciv karikatürlerinin yayınlanmasını kınadı.

Bu tür davranışlar “Müslüman-Fransız ilişkilerine zarar verir”. Mısır’ın başkenti Kahire’deki etkili El-Ezher eğitim kurumundan da benzer bir uyarı geldi. Kahire Büyük İmamı Ahmed al-Tajib, İslam’ı siyasi mücadelelere zorlamak için sistematik bir kampanyadan bahsetti. Ürdün Dışişleri Bakanlığı, yayınların Müslümanların duygularını incittiğini söyledi.

Diğer Arap ülkelerinde de Macron’a karşı protestolar oldu. Batı Şeria’da Macron, Nablus kentindeki bir kulenin üzerinde geniş bir şekilde görülebilen bir posterde havlayan bir köpek olarak tanımlandı.

Fransa, Erdoğan’ın Macron Hakkındaki Sözleri Üzerine Büyükelçisini Paris’e Çağırdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa’da Hz. Muhammed karikatürlerinin binaların cephelerine yansıtılmasını eleştirdi. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a sert ifadeler kullanan Erdoğan, “Bu Macron denilen zatın Müslümanlarla derdi nedir?

Macron’un zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı var. İnanç özgürlüğünden anlamayan ve kendi ülkesinde yaşayan milyonlarca farklı inanç mensubu insanlara bu şekilde davranan bir devlet başkanına başka ne denilebilir? 
Öncelikle bir akli noktada kontrol” dedi.

Öte yandan, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Türkiye’yi Fransa’ya karşı nefret uyandırmakla suçladı ve Türk tarafından öğretmenin öldürülmesine ve Fransa için dayanışmaya yönelik resmi bir kınama olmadığını sert bir şekilde eleştirdi.

Fransa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Fransız lider Macron hakkındaki sözlerinin ‘kabul edilemez’ olduğunu söyleyerek Ankara Büyükelçisini istişarelerde bulunmak üzere Paris’e çağırdı.

Boykot Çağrılarına Derhal Son Verilmesi Çağrısı

Pazar günü Fransız Dışişleri Bakanlığı, Fransız ürünlerine yönelik boykot çağrılarının derhal sona erdirilmesini talep etti.

Bakanlığın bir mesajında, bunların Fransa’nın vicdan, ifade ve din özgürlüğü lehinde savunduğu pozisyonları ve herhangi bir nefret çağrısının reddini bozacağını söyledi.

Açıklamalar radikal bir azınlık tarafından araçsallaştırılıyor ve siyasallaştırılıyor.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, sorumlu bakanlar ve tüm diplomatik ağın Fransa’nın tutumunu, özellikle de temel özgürlüklerle ilgili olarak yeniden açıklamak için harekete geçirildiği belirtildi.

Etkilenen ülkelerdeki yetkilileri, Fransa’ya yönelik “nefret” e karşı çıkmaya ve Fransızların bu ülkelerde güvenliğini sağlamaya çağırdı.

Bu arada Macron, Pazar günü ifade özgürlüğü konusundaki tutumunu tazeledi. Macron Twitter’da, nefret söyleminin kabul edilmediğini ve mantıklı tartışmanın savunulduğunu yazdı.

“Her zaman insan onuru ve temel değerlerin yanında olacağız.” Macron ayrıca mesajı Arapça ve İngilizce olarak da yayınladı.

“Hikayemiz, tiranlığa ve fanatizme karşı mücadele hakkındadır.

Devam edeceğiz ”diye Fransızca yazdı. Tweetlerini “We Are One – Nous sommes unis” (Almanca örneğin: “We are union”) ile bitirdi.|virgül 

Yayınlama: 26.10.2020
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.